В Україні військовополонені із Африки розповіли, як попали на війну (ВІДЕО)


09:0016.03.2024

В українському Медіацентрі відбулася пресконференція «Полонені найманці з країн Глобального Півдня. Що мають зробити уряди, аби їхні громадяни не гинули на чужій війні?» На ній були присутні військовополонені найманці – п’ять громадян Непалу, громадянин Куби, громадянин Сьєрра-Леоне і громадянин Сомалі.

Петро Яценко, представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими, і Віталій Матвієнко, речник державного проєкту здачі в полон «Хочу жить», розповіли, що після величезних втрат російська призовна кампанія із примусової мобілізації та укладання контрактів з ув’язненими вичерпує свої можливості, тому країна-агресорка активізувала потік громадян з країн зі складною економічною ситуацією.

-Щоб добре жити в Сомалі, достатньо 200 доларів на місяць. І коли росіяни пропонують таким людям 2000 доларів на місяць і кажуть, що насправді вони будуть охоронцями або на третій лінії від фронту, то спокуса в них дуже велика. І ці люди готові піти за гроші на все, — зазначив Яценко.

Один із військовополонених, 20-річний Аділ, заявив, що приїхав у Росію, розраховуючи на те, що «поліпшить життя своєї сім’ї» і «отримає нормальну роботу». За його словами, він не розумів, що опиниться на передовій. Інший полонений, громадянин Куби Даріо, розповів, що йому потрібні були гроші для сім’ї, й він побачив оголошення про пошуки будівельників.

32-річний Бікаш із Непалу сказав, що вирішив вступити в окупаційну армію після того, як побачив відео в TikTok. Його запевняли, що він займатиметься «постачанням, логістикою та забезпеченням».

Ще один полонений, громадянин Сьєрра-Леоне Річард, розповів, що хотів знайти в Росії роботу, щоб заробити грошей для сім’ї, і не знав, що опиниться в армії. Люди, з якими він спілкувався, заповнили за нього документи, пізніше його перевезли в Ростов, забрали паспорт і телефон, і незабаром він опинився в Україні.

-У полон потрапляє один із тисячі, й вони щасливчики, бо зберегли життя. Вони можуть бути засуджені лише за фактом того, що є найманцями, бо це незаконно. Але поки не відбулося таких судів, Україна утримує їх як військовополонених. Вони отримують триразове повноцінне харчування, гуманне ставлення, медичну допомогу, як і полонені РФ, — зазначив Яценко.

Представник Координаційного штабу також сказав, що не називатиме точної кількості іноземних найманців, які нині перебувають у полоні в Україні. Яценко зазначає, що найманців можуть засудити в Україні, проте їх не обмінюють, бо вони «не потрібні росії». Він також додав, що звільнення іноземців з полону залежатиме від процесу переговорів з державами, звідки вони приїхали.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube