Скандал в ЄС. Європарламент подає до суду на Єврокомісію за виплату Угорщині 10,2 млрд. євро


12:0012.03.2024

Історичним кроком називають рішення Європейського парламенту подати до суду на Європейську Комісію через виплату Угорщині 10,2 мільярдів євро.

Про це пише Politico із посиланням на джерела.

Це сталося після того, як у грудні минулого року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн розблокувала кошти ЄС для Будапешта, які були заморожені через проблеми з корупцією та верховенством права. Цей крок був зроблений напередодні вирішального саміту, на якому прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожував підірвати спільну позицію ЄС щодо України.

Вчора ввечері парламентський комітет з юридичних питань провів засідання за зачиненими дверима, щоб ухвалити рішення подати до суду на виконавчу владу ЄС за те, що вона вважає порушенням своїх зобов’язань щодо захисту грошей платників податків від нецільового використання.

Комітет підтримав позов – 16 членів проголосували “за”, один – “проти” (від ультраправих) і нуль утрималися. (Платіж у грудні минулого року був широко розкритикований депутатами Європарламенту і навіть чиновниками Комісії як ознака того, що Брюссель піддався на шантаж Орбана).

Підтримка позову між партіями є чітким сигналом для Єврокомісії. Власна політична група фон дер Ляєн, правоцентристська Європейська народна партія, підтримує це рішення, а її лідер Манфред Вебер (і його попередник Дональд Туск) наголосив на важливості захисту верховенства права напередодні червневих виборів до ЄС.

“Ми вважаємо, що у нас є вагомі аргументи, оскільки Комісія суперечила сама собі щодо того, чи дотримується Угорщина верховенства права”, – заявив вчора ввечері в інтерв’ю Playbook депутат Європарламенту Даніель Фройнд. “Суд ЄС завжди відстоював незалежність судів”.

За словами Фройнда, рішення комітету є “знаком для президента Комісії, що верховенство права не може бути обміняне на угоди з Орбаном”.

Поки що не існує прецедентного права щодо того, скільки свободи дій має Єврокомісія, коли вирішує, чи заморожувати кошти відповідно до загальних положень. Але судді послідовно виносили рішення на користь незалежності судів і захисту основ ЄС.

У четвер лідери політичних груп зустрінуться на Конференції президентів, щоб дати остаточне зелене світло президенту Роберті Метсолі, яка має подати до суду на Комісію до 25 березня. Разом з лідерами S&D, Зелених, Лівих і лібералів Вебер проголосує за цей крок, повідомили Playbook офіційні особи.

Нагадаємо, 13 грудня Євросоюз відкрив для Угорщини доступ до фінансування у розмірі 10 млрд євро. 14 грудня 2023 року Європейська рада ухвалила рішення розпочати переговори про вступ України до ЄС. Орбан під час голосування вийшов із зали. Однак угорський лідер під час цього саміту наклав вето на рішення про виділення Україні 50 млрд євро протягом 2024-2027 років.
9 січня 2024 року угорський уряд висунув нову вимогу для розблокування 50 млрд євро для України: Будапешт може зняти своє вето за умови, що фінансування переглядатиметься щороку.
На саміті Європейської ради в Брюсселі 1 лютого лідери ЄС домовилися виділити 50 млрд євро Україні у 2024-2027 роках.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube