Прем’єр-міністр Греції після пережитого в Одесі – Кремлю: Ми не боїмося, ми будемо підтримувати Україну


18:3308.03.2024

Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс виступив на конференції Європейської народної партії в Бухаресті і направив послання Кремлю через день після нападу в Одесі.

“У нас має бути лише одне послання до Кремля: Ви нас не налякаєте, ми будемо продовжувати підтримувати Україну та її великих громадян стільки, скільки буде потрібно. І, звичайно, ми залишатимемося повністю єдиними в цьому рішенні”, – сказав прем’єр-міністр, передає ERT NEWS.

При цьому він згадав про трансформацію Греції, яка з “хворої людини Європи” перетворилася на економіку року за версією журналу “Економіст”.

Повний текст промови Міцотакіса:

-Шановний Манфред, шановна Урсула, шановна Роберта, шановні колеги з Європейської Ради, пані та панове, я не можу передати вам, шановний Дональде, наскільки я радий можливості виступити на цій конференції після вашої промови. Вітаю вас і ще раз ласкаво прошу.

Як вже говорили багато хто з попередніх ораторів, ми зібралися сьогодні в цій історичній європейській столиці напередодні важливої битви. Битвою, яка визначить майбутнє Європи. Наше майбутнє. У своєму короткому виступі я хотів би наголосити на трьох моментах:

По-перше, ми, як ЄНП, повинні дійсно пишатися тим, чого ми досягли за останні п’ять років. Це не було даністю, знадобилося багато зусиль, щоб Європа опинилася там, де вона є сьогодні. І ми, ЄНП, були в авангарді всіх цих зусиль, щоб підготувати наш Європейський Союз до нової реальності, з якою ми стикаємося сьогодні.

Я хочу особисто привітати Урсулу за її участь у цьому успіху і за її стійке лідерство в умовах серйозних і безпрецедентних глобальних викликів: пандемія, яка потрясла всю планету, жорстока і незаконна агресивна війна в самому серці Європи, енергетична криза, яка загрожує дестабілізувати наші економіки.

Виклики, з якими ми стикаємося, залишаються серйозними, але ми повинні пишатися тим, як ефективно ми на них відреагували. Ми протистояли пандемії єдністю та солідарністю. Ми працювали разом, щоб зробити Механізм відновлення та стійкості ЄС реальністю. Для таких країн, як Греція та Хорватія, це історична угода.

Я можу запевнити вас, що ресурси Фонду використовуються добре: для сприяння цифровому переходу, створення нових робочих місць, зміцнення соціальної згуртованості, прискорення економічного зростання та допомоги в зеленому переході.

І звичайно, у найтемнішу годину для Європи, коли війна повернулася на наш континент, ми продемонстрували нашу рішучість і нашу непохитну підтримку України безпрецедентним – смію сказати, несподіваним для деяких наших ворогів – проявом єдності. Ніколи раніше ЄС не реагував таким чином: запроваджуючи далекосяжні санкції проти Росії, постійно підтримуючи Україну у військовому та економічному плані.

І надсилаючи чіткий сигнал, що жодне порушення міжнародного права, територіальної цілісності або зміна кордонів силою ніколи не буде прийнято нашою європейською сім’єю. Вчора я був в Одесі з президентом Зеленським, коли російська балістична ракета влучила в порт під час нашого візиту на його об’єкти.

І я вважаю, що ми всі надсилаємо послання Кремлю: Ми не збираємося боятися. Ми будемо продовжувати підтримувати Україну та її хоробрих громадян стільки, скільки буде потрібно. І, звичайно, ми залишаємося повністю єдиними в нашій рішучості робити це.

У цих дебатах про європейську оборонну автономію Греція, моя країна, відіграє важливу роль. Ми вже є однією з країн з найвищими оборонними видатками на душу населення в НАТО і ми закликаємо усі інші країни вжити заходів для того, щоб принаймні відповідати мінімальним вимогам НАТО щодо оборонних видатків у розмірі 2% від ВВП.

Другий момент, на якому я хочу зупинитися, – це те, чому історія змін у Греції переплітається з великими викликами, з якими ми стикаємося сьогодні на європейському рівні. Країна, якою мене попросили керувати, коли мене вперше обрали у 2019 році, багато хто вважав “слабкою” країною в Європі.

Сьогодні Греція перебуває в зовсім іншому становищі, і я дякую вам, Урсула, за ваші добрі слова про значний прогрес, якого Греція досягла за останні п’ять років. Вона перемогла – і це важливо для нашого спільного європейського проекту – порожні обіцянки популістів, причому не один раз, а двічі. Вона продовжує залишатися твердим ядром Європи. І це позитивний сюрприз єврозони. Нам вдалося спрямувати нашу економіку до стійкого зростання, зберігаючи при цьому фіскальну відповідальність.

Хто б міг подумати, що трохи більше ніж за чотири роки Греція зможе пройти шлях від того, де вона була, до того, де вона є сьогодні? Наш кредитний рейтинг було відновлено, інвестиції знаходяться на рекордному рівні, журнал “Економіст” назвав нас країною року. Можу сказати, що ми не змогли б досягти цього без значної європейської підтримки.

Це найкращий доказ того, що план, який ми розпочали в Греції, реформи, орієнтовані на ринкову економіку, зі збереженням обов’язку держави втручатися там, де ринок не справляється, ліберальна політика всередині країни та ефективна реалізація політики відповідального патріотизму – ці політики справді працюють.

І це підводить мене до третього пункту: виклики, з якими ми стикаємося, і наші пріоритети на майбутнє. Я закликаю всіх нас уважно прочитати декларацію, яку підготували Манфред і його команда, тому що в ній дуже чітко викладені основні пріоритети на найближчий день і чому так важливо, щоб Європейська народна партія залишалася “гравітаційною константою”, природною константою Європейського Союзу. Політичною групою, яка може підвищити конкурентоспроможність Європи, створити зростання і робочі місця та підтримати Європу з посиленою геополітичною роллю.

Ми багато говорили про необхідність стратегічного зосередження на економіці. Ми багато говорили про необхідність посилення конкурентоспроможності Європи. Я уважно слухав виступ Карла Нехаммера про необхідність зробити нашу продукцію більш конкурентоспроможною на міжнародних ринках. І це дійсно ті виклики, з якими доведеться мати справу наступній Єврокомісії, наступному Європарламенту.

Ми повинні забезпечити, щоб у тому, що відбувається в Європі, наша політична сім’я, Європейська народна партія, відігравала активну роль. І саме тому важливо, щоб Європейська народна партія знову стала домінуючою силою в наступному Європейському парламенті, і я впевнений, що з допомогою всіх вас ми досягнемо цієї мети.

Нагадаємо, внаслідок ракетної атаки під час перебування Зеленського і прем’єр-міністра Греції Міцотакіса в Одесі загинуло 5 людей.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube