Звіт з оцінки доброчесності «Миколаївводоканалу»: велика кількість прямих тендерних договорів, фінансова нестабільність і порушення природоохоронного законодавства


21:1205.03.2024

Як повідомляло Інше ТВ, У Миколаєві в вересні 2023 року розпочали комплексну оцінку доброчесності МКП «Миколаївводоканал» (ВІДЕО).

Сьогодні, 5 березня, фахівці міжнародної консалтингової компанії Deloitte презентували результати оцінки доброчесності “Миколаївводоканалу”.

Про це повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, передає Інше ТВ.

Діяльність підприємства оцінили по 9-ти сферам доброчесності в контексті 87 індикаторів.

«За результатами проведеної оцінки підприємство отримало 579 бали із 1025 можливих. Варто зазначити що результати оцінювання в 9 сферах не сильно відрізняються та коливаються на рівні 50-60%. Результати оцінювання демонструють значний потенціал для подальшого розвитку підприємства, що позитивно вплине на якість життя місцевого населення», – підкреслюється в звіті.

Якщо говорити про виявлені недоліки, то це, зокрема, такий, як порушення природоохоронного законодавства протягом останніх 3 років, зокрема недотримання нормативів ГДК та забруднення поверхневих вод і ґрунтів через низьку якість очищення стічних вод. При цьому КП здійснює планування та заходи по впровадженню проєкту з реконструкції міських КОС на основі сучасних технологій та обладнання в рамках ініціативи «Розвиток системи водопостачання та водовідведення в м. Миколаїв» у співпраці з ЄІБ.

Також експерти зазначили, що МПК «Миколаївводоканал» має труднощі із забезпеченням належного рівня рентабельності операційної діяльності і фінансової спроможності та стійкості.

«Загальна сума дебіторської заборгованості за водопостачання і водовідведення демонструє динаміку на збільшення у 2020-2022 роках. Наразі МКП не спроможне самостійно забезпечити власні потреби у коштах на відновлення та продовження роботи і потребує зовнішнього фінансування та допомоги донорів. Окрім того, підприємство має низьку ефективність процесу фінансового планування. Саме тому за багатьма індикаторами даного блоку МКП набрана невисока кількість балів, що свідчить про наявність значних фінансових ризиків, а також загрозу потенційного зниження можливості виконання робіт водоканалом чи надання якісних послуг населенню», – йдеться у звіті.

Окремо перевіряючи проаналізували проведення тендерів «Миколаївводоканалом». Було ідентифіковано випадки, коли в документації було зазначено вимоги щодо прийняття товару по якості та/або здійснення технічного нагляду за виконанням робіт.

Також експерти зауважили, що Антимонопольним комітетом України з 2020 року було задоволено 7 скарг щодо визначення переможця закупівлі МКП «Миколаївводоканал».

Також середній річний показник закупівель за прямими договорами за останні 4 роки складає 34,33% (в тому числі, в 2022 році – 83,99%, в 2023 році – 42%), що перевищує еталонне значення у максимум 30%, яке розраховано для аналогічних підприємств за розміром та наближенням до бойових дій.

Із повним звітом можна ознайомитися за посиланням.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube