Верховний суд США дозволив Трампу брати участь у президентських виборах


17:4304.03.2024

Верховний суд США заявив, що Дональд Трамп може з’явитися в президентських бюлетенях цього року, поклавши край спробам заборонити йому балотуватися на підставі рідко використовуваної конституційної норми, яка забороняє повстанцям обіймати посади.

Одноголосне рішення, прийняте в понеділок, скасувало рішення Верховного суду штату Колорадо, згідно з яким Трамп втратив право знову балотуватися в президенти, намагаючись скасувати свою поразку на виборах 2020 року. Верховний суд ухвалив рішення за день до “супервівторка”, коли в Колорадо та 14 інших штатах і одній території відбудуться президентські праймеріз, повідомляє Bloomberg.

“Відповідальність за застосування Розділу 3 щодо федеральних чиновників і кандидатів лежить на Конгресі, а не на штатах”, – йдеться в непідписаному рішенні суду, посилаючись на положення 14-ї поправки, яка забороняє повстанцям обіймати посади.

Чиновник штату Мен і суддя в Іллінойсі також оголосили Трампа таким, що не має права брати участь у виборах, а судові процеси відбуваються і в інших штатах. Рішення Верховного суду фактично поклало край цим зусиллям.

Троє ліберальних суддів окремо написали, що суд зайшов далі, ніж потрібно, у вирішенні цієї справи. У своїй спільній думці вони зазначили, що суд “намагається захистити всіх передбачуваних учасників заколоту від майбутніх викликів, пов’язаних з їхнім перебуванням на федеральних посадах”.

Це рішення стало, мабуть, найбільшим рішенням суду щодо президентських виборів з часів справи 5-4 Буш проти Гора, яка вийшла з глухого кута в 2000 році і завдала удару по репутації суду.

Виборці, представлені адвокаційною групою “Громадяни за відповідальність та етику”, заявили, що п’ятиденні слухання в Колорадо встановили, що Трамп був частиною заколоту, який намагався зірвати мирну передачу влади Джо Байдену.

У судових документах колишній президент заявив суддям, що спроби заборонити йому балотуватися в разі успіху призведуть до “хаосу і безладу”.

Основним аргументом Трампа було те, що на президента не поширюється положення про заколот, яке стосується будь-кого, хто був “офіцером Сполучених Штатів”. Адвокати Трампа заявили, що ця фраза є юридичним терміном, який в інших частинах Конституції виключає президента.

Трамп також стверджував, що він не “брав участі” в повстанні. Верховний суд штату Колорадо визнав, що він це зробив, вказавши на його непідтверджені заяви про вкрадені вибори, полум’яну промову 6 січня і вимоги до віце-президента Майка Пенса відмовитися засвідчити результати виборів.

Трамп також стверджував, що Конгрес повинен створити систему правозастосування, перш ніж можна буде використовувати положення про заколот. Він також сказав, що це положення забороняє людям лише обіймати посади, а не балотуватися на них.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube