Рішення щодо допомоги США Україні може бути до кінця березня або в квітні, –  CNN


07:0404.03.2024

Спікер Майк Джонсон різко зірвав двопартійний пакет допомоги Україні, запропонований Сенатом, але залишив двері відкритими для нової пропозиції, що з’явилася в Палаті представників.

Про це пише CNN.

За лаштунками Джонсон провів приватні зустрічі з республіканцями Палати представників, які намагалися заручитися підтримкою нового двопартійного пакету зовнішньої допомоги, що включає обмеження на кордоні США з Мексикою. І зараз голова Комітету у закордонних справах Палати представників Майкл Маккол відіграє провідну роль у спробах доопрацювати пропозицію і досягти консенсусу в рамках конференції, щоб домогтися ухвалення рішення в залі до кінця березня або в квітні.

Джонсон ще не зайняв позицію щодо плану і не зобов’язався виносити його на голосування, сказавши своїм колегам, що спочатку вони повинні завершити роботу над законодавством про державне фінансування. Але як тільки цей процес буде завершено до середини березня, республіканські прихильники плану вважають, що він дозволить винести його на голосування – навіть якщо він ризикує отримати негативну реакцію з боку крайніх правих членів Конгресу або навіть проголосувати за його відсторонення від посади спікера.

“Більше, ніж ви думаєте”, – прямо відповів представник Пенсильванії Брайан Фіцпатрік, один з лідерів цієї ініціативи, коли його запитали про підтримку, яку керівництво Республіканської партії надало його двопартійній пропозиції. “Ми повинні щось зробити”.

Втім, провести закон через Палату представників залишається надзвичайно складним завданням. Серед республіканців існують значні розбіжності щодо України, а колишній президент Дональд Трамп може фактично вбити законопроект одним постом у соціальних мережах. Крім того, для його ухвалення необхідна широка підтримка демократів, а це надскладне завдання, враховуючи, що пакет включає нові прикордонні обмеження та допомогу Ізраїлю, що, ймовірно, може викликати повстання лівих сил.

Прихильники цього пакету кажуть, що в умовах, коли Росія досягає успіхів в Україні, необхідно діяти негайно. Цього тижня Фіцпатрік планує розпочати процес, щоб обійти керівництво і домогтися голосування – відомого в Капітолії як петиція про звільнення, яка потребує підтримки більшості членів Палати представників для досягнення успіху. Але навіть організатори цих зусиль визнають, що це дуже ризикована спроба, і розглядають її як крайній засіб. Їхній найкращий варіант: переконати Джонсона винести законопроект на голосування, як тільки він буде готовий до дії.

“Я думаю, що спочатку спікер хоче пройти через звичайний процес асигнувань, а це нелегко, – сказав МакКоул. “А потім, після того, як це буде зроблено, ми візьмемося за додатковий законопроект. Наразі ми працюємо над проектом. Я думаю, що ви побачите імприматуру Палати представників на цьому додатку”.

Маккол, який минулого тижня інформував республіканців в офісі спікера про новий план, сказав CNN, що Джонсон був “дуже обдуманим”.

Інші прихильники цього заходу кажуть, що Джонсон явно був відкритий до їхнього плану.

“Ні, я не думаю, що він намагається його знищити”, – сказав депутат Майк Лоулер, республіканець-новачок з Нью-Йорка, який приєднався до цієї ініціативи. “Я думаю, що він розуміє необхідність отримати підтримку для Ізраїлю, України, Тайваню. … Це функція процесу і роботи над цими питаннями в рамках конференції”.

Лоулер додав: “Будь-яка погроза використати пропозицію про відставку (спікера) є ідіотизмом. Ми повинні зосередитися на вирішенні проблем”.

Попередження правих

Джонсон зіткнувся з тиском з усіх боків. Він зазнав критики на міжнародному рівні та з боку демократів, які заявили, що його нездатність діяти негайно прирівнюється до переходу на бік Володимира Путіна. Лідер Республіканської партії в Сенаті Мітч Макконнелл тиснув на нього, щоб він дозволив провести голосування в Палаті представників щодо пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95 мільярдів доларів, попереджаючи, що будь-які зміни в цьому плані в Палаті представників просто відтермінують дії і ускладнять перемогу України над Росією.

Проте праве крило Джонсона чітко застерігає його не затверджувати ні на цент більше фінансування для України.

“Це було б величезною помилкою”, – заявила депутат Марджорі Тейлор Грін, республіканець від штату Джорджія і затятий противник допомоги Україні. “Американський народ не підтримує це, і наша посада є репрезентативною. Наша робота не полягає у фінансуванні війни ЦРУ проти України. Це не те, для чого нас обирали”.

Конгресмен Боб Гуд з Вірджинії, лідер фракції свободи в Палаті представників і один з восьми республіканців, які проголосували за зміщення Кевіна Маккарті з посади спікера минулої осені, не сказав, чи буде рішення про надання допомоги Україні коштувати Джонсону його роботи. Але він сказав, що будь-який пакет допомоги має бути компенсований скороченням витрат і не повинен бути пов’язаний з Ізраїлем – підхід, який значно відрізняється від того, якого дотримуються Фіцпатрік і Маккол.

“Україна розділила республіканську конференцію, – сказав Гуд. “Я не думаю, що вона має підтримку більшості. … Отже, якщо вона не має підтримки республіканської більшості, її не слід виносити на розгляд”.

Спроба затвердити більшу допомогу Україні затягнулася на місяці на тлі внутрішньопартійних чвар у Республіканській партії. Спочатку республіканці вимагали від Конгресу посилення заходів з безпеки кордонів, перш ніж надавати допомогу Україні. Потім, коли після майже п’ятимісячних переговорів у Сенаті двопартійна угода про безпеку кордонів була провалена, Джонсон – разом із Трампом – негайно оголосив її надто слабкою, фактично знищивши всі зусилля.

Після того, як Сенат відхилив угоду про кордон на тлі опозиції Джонсона, а потім схвалив пакет допомоги на суму 95 мільярдів доларів минулого місяця, Макконнелл заявив, що Республіканська партія в Палаті представників більше не може чекати, щоб діяти.

“Якщо вони змінять його і надішлють назад сюди, нас чекає подальша затримка”, – заявив республіканець від штату Кентуккі журналістам минулого тижня. “Ми не тільки не хочемо закриття уряду, ми не хочемо, щоб росіяни перемогли в Україні. І тому у нас тут проблема з часом. І найкращий спосіб рухатися швидко і передати законопроект президенту – це щоб Палата представників прийняла законопроект Сенату і ухвалила його”.

Джонсон заявив, що не буде підтримувати план Сенату, тому що в ньому нічого не сказано про кордон. Але в четвер він припустив, що готовий розглянути заходи, які розробляються в Палаті представників.

“Палата представників активно розглядає варіанти подальших дій, – сказав Джонсон. “Отже, ми закінчимо з державним фінансуванням, а потім перейдемо до інших пріоритетів”.

Прихильники України роблять свій хід

План зовнішньої допомоги, який розробляється двопартійною групою, передбачає надання військової допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 66 мільярдів доларів – без урахування гуманітарної допомоги, яка була частиною сенатського пакету та пріоритетом для багатьох демократів.

Крім того, він заборонятиме в’їзд нелегальних іммігрантів до США до встановлення оперативного контролю над кордоном, а також відправлятиме мігрантів до Мексики або країни їхнього походження, поки вони чекатимуть на винесення рішення щодо їхніх претензій у США – політика, відома як “залишатися в Мексиці”.

Маккол повідомив CNN, що група також розглядає інші зміни до законопроекту, включаючи арешт заморожених російських активів у США і передачу їх Україні – пропозиція, відома як Закон про РЕПО. Він також сказав, що члени групи розглядають можливість перетворення частини допомоги на американський кредит – ідея, яку висунув Трамп.

Відповідаючи на запитання, чи підпише він петицію про розпуск парламенту, щоб домогтися голосування, МакКоул дав зрозуміти, що він насторожений.

“Це буде крайнім заходом, і це не сподобається багатьом республіканцям”, – сказав Маккол. “Це узурпує владу спікера”.

Але цю пропозицію важко буде прийняти багатьом демократам, які виступають проти імміграційних обмежень, а також проти відсутності гуманітарної допомоги. А деякі прогресисти хочуть поставити умови для надання допомоги Ізраїлю на тлі гуманітарної кризи в Газі – ідея, яку категорично відкидають республіканці.

Хоча Фіцпатрік сказав, що він відкритий для збільшення гуманітарної допомоги, він визнав, що внесення занадто багатьох змін може порушити їхній двопартійний компроміс.

“Ну, це як повітряна кулька – кожна зміна, яку ви робите, додає або втрачає голоси, – сказав Фіцпатрік. “І тому ми намагаємося знайти ту точку рівноваги, ту золоту середину, в якій ми зможемо набрати 218 голосів”.

Деякі критики допомоги Україні заявили, що вони не здивуються, якщо їх зрештою відкинуть.

Член фракції “Свобода” Чіп Рой заявив, що Джонсон не повинен підтримувати двопартійний план.

“Я не думаю, що він це зробить”, – сказав республіканець з Техасу в інтерв’ю CNN. “Але я знаю, що, очевидно, є зацікавленість у тому, щоб спробувати просунутися в цьому питанні. … Я буду відвертим. Яструби оборони зазвичай отримують своє. І це просто те, як працює це місто”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube