Прослушка в Бундесвері? У рф оприлюднили розмову нібито німецьких офіцерів про Taurus і Кримський міст


08:3902.03.2024

У росії пропагандисти поширили нібито розмову між високопоставленими офіцерами Бундесверу. На записах буцімто обговорюють теоретичні удари по Кримському мосту ракетами Taurus. Після цього у Німеччині заявили, що перевірять можливість прослуховування.

Про це пишуть суспільні мовники країни ARD та Deutsche Welle, передає Громадське. 

«Запис» понад 30-хвилинної розмови першою оприлюднила російська пропагандистка та головна редакторка RT Маргарита Симоньян. Вона не розповіла, звідки у неї ця інформація. 

Пропагандистка стверджує, що це обговорення 19 лютого нібито вели інспектор німецьких Військово-повітряних сил Інго Герхартц, начальник відділу операцій та навчань Франк Грефе та співробітники центру повітряних операцій космічного командування на прізвища Фенске та Фроштедте.

У розшифровці «запису» вказується, що учасники розмови обговорюють можливу передачу Україні ракет Taurus. Це питання буцімто доручив опрацювати міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус, тоді як канцлер Олаф Шольц не дає «зеленого світла».

Вони також нібито обговорювали можливість атаки на Кримський міст за допомогою цієї зброї. Офіцери, як стверджують у рф, говорили і про кількість ракет, які можуть передати Україні, оскільки «міст на сході важко дістати».

Крім того, буцімто німецькі військові зазначали, що у разі передачі Taurus, вони будуть готові до застосування «лише через вісім місяців». 

«Вимагаємо від Німеччини пояснень. […] Спроби ухилитися від відповідей будуть розцінені як визнання провини», — заявила представниця російського Міністерства закордонних справ марія захарова щодо цього «запису».

Тим часом Міністерство оборони Німеччини перевіряє ймовірність перехоплення комунікацій та прослуховування у Військово-повітряних силах.

«Федеральне відомство військової контррозвідки вжило всіх необхідних заходів», — наголосив речник міністерства.

Taurus від Німеччини

Раніше німецькі парламентарі рекомендували надати Україні «необхідні далекобійні системи озброєння та боєприпаси» для ударів по стратегічних об’єктах у далекому тилу росіян. Відповідну резолюцію подала на голосування парламентська коаліція.

За словами народного депутата Єгора Чернєва, формулювання про «зброю далекої дії» у тексті законопроєкту — це «езопова політична мова», а під цією зброєю мають на увазі саме крилаті ракети Taurus.

Однак заступниця лідера фракції Соціал-демократичної партії Німеччини Габріела Генріх заявила, що формулювання резолюції не обов’язково означає Taurus: «Це питання інтерпретації […] Факт такий: наразі ми не провели червону лінію».

Президент України Володимир Зеленський під час пресконференції 25 лютого заявив, що Taurus — це «дуже важлива» зброя для України. Щодо того, чи передадуть Україні ці ракети він сказав, що порядок ухвалення рішення щодо будь-яких видів зброї завжди починається від США.

«Я не про те, що канцлер [Німеччини] залежить від президента США. А про те, що порядок дій щодо рішення тих чи інших видів зброї завжди був такий», — зазначив він.

Більше про Taurus

Ця авіаційна дозвукова крилата ракета призначена для високоточного ураження цілей на відстані до 500 км. У Німеччині висловлюють побоювання, що Україна може застосувати ракети для ударів по території росії.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube