Навального поховають 1 березня, зали для прощання досі немає, з кладовищем теж питання


15:4028.02.2024

Соратники Олексія Навального оголосили, що прощання з політиком відбудеться вдень 1 березня в Москві. Спочатку – відспівування в церкві ікони Божої Матері “Утамуй мої печалі” в Мар’їні, потім – похорон на Борисовському кладовищі. При цьому директор “Фонду боротьби з корупцією” Іван Жданов підкреслює, що влада досі намагається зробити все, щоб люди не змогли вшанувати пам’ять Навального, повідомляє “Медуза“.

Як проходить підготовка до прощання з Олексієм?

Мерія [Москви] руками [Олексія] Венедиктова (колишній головред “Єха Москви”, – прим. ІншеТВ) повернулася до шантажу: вони намагаються змусити перенести прощання з Борисовського на Хованське кладовище. А іншими руками влада каже: “Проведіть тихий сімейний похорон” (цього вимагали представники влади, поки тривали переговори про видачу тіла Навального його матері Людмилі Іванівні, – прим. “Медузи”). Загалом, ми повернулися до ситуації як і тоді в Салехарді – знову шантажують родичів і кажуть: або проводьте тихий сімейний похорон, або у вас нічого особливо не вийде.

Хто ще чинить тиск?

Ці люди вийшли на родичів Олексія. Я не можу конкретно сказати хто. Але вони кажуть: “Ви маєте вийти зі зверненням про рішення провести тихий сімейний похорон”.

Інакше що?

Інакше… Не впевнений, що я можу говорити, що інакше. Напевно, я не можу поки що цього сказати. Загалом, примушують це зробити. Інакше – взагалі не вийде провести прощання. Відверто натякають, що зірвуть усе.

Учора ми знайшли Миколо-Архангельський крематорій – як зал для проведення прощання. Це незручно, за межами МКАД, але тим не менш вони нам сказали, що вільні і можуть укладати договір. [Пізніше] нам зателефонували вже від ДБУ “Ритуал” і кажуть: “Знаємо, що ви домовилися з Миколо-Архангельським крематорієм. Приїжджайте, ми візьмемо на себе всю організацію”. Наш представник поїхав, йому сказали: “Ми вас чекаємо вночі на Котляківському цвинтарі, щоб укласти договір”. Він туди приїжджає – а йому вручають папірець про те, що пропонують похоронний зал на північному Хованському кладовищі. Він каже: “Ну я ж приїхав укладати договір на це кладовище, на Миколо-Архангельський крематорій”. Йому кажуть: “Так, але там зайнято вже, там прощання не буде”. Ось така розмова відбувається вночі на Котляківському кладовищі.

Що ви плануєте робити?

Рішення просте: оскільки в нас уже є церква “Утамуй моя печалі” в Мар’їно, яка поки що не скасувалася, ми кличемо людей туди. Там буде відкрите відспівування. Усі, хто захоче попрощатися [з Олексієм], попрощаються.

Із цим поки проблем немає, але теоретично, звісно, можуть виникнути – на церковників можуть натиснути співробітники ФСБ. Тоді в нас буде прощання або на кладовищі, або в іншій церкві. У нас у будь-якому разі десь буде прощання. Право попрощатися з Олексієм у людей точно є – і в будь-якому разі десь воно відбудеться. Зараз наше головне завдання – провести похорон. Усі інші завдання здаються другорядними. Уже другий тиждень тіло перебуває в морзі – просто через усі бюрократичні перешкоди.

Спочатку дата прощання була запланована на 29 лютого. Але нам не дали провести похорон, тому що, мабуть, не хотіли, щоб він відбувся в один день із посланням Путіна [до Федеральних зборів]. Але нам байдуже послання, ми на нього не орієнтувалися, так сталося через низку абсолютно об’єктивних причин. Але коли ми приїхали на кладовище, рідним сказали: “А ви знаєте, на 29-те число копачів немає. У нас тут три кладовища, і ніхто не може викопати могилу”. Ми запропонували знайти копачів і викопати могилу самостійно – але в них [представників кладовища] “не вийшло”.

Добре, якщо це головна перешкода, ми погодилися перенести все на 1 березня. Нам головне поховати, а не влаштувати скандал. Але з’ясувалося, що це був тільки перший дзвіночок з усіх перешкод, які були попереду.

26 лютого Марія Пєвчих заявила, що незадовго до вбивства Олексія Навального планували обміняти на Вадима Красикова, який відбуває довічний термін у Німеччині. Ви підтверджуєте, що готувався обмін?

Абсолютно. Обмін готувався, це було на фінальному етапі до останніх днів. Глобально був високий рівень узгодження. Якісь технічні деталі я не можу розповісти. Але можу додати від себе, що паралельно по своїх каналах дізнався, що Арабські Емірати були прямо роздратовані тим, що цей обмін не відбувся.

До чого тут Арабські Емірати?

Якби обмін відбувався, він відбувався б за посередництва Арабських Еміратів і Романа Абрамовича. У них теж були в цьому свої політичні інтереси. І про це я знаю не від членів нашої команди і не від представників їхньої влади. У мене просто є знайомі в Еміратах, які займаються бізнесом, перекладами, – і вони несподівано написали мені з питанням, чи справді готувався обмін, оскільки на високому рівні дуже розчаровані тим, що він не відбувся.

Нагадаємо, Христо Грозєв буде розслідувати вбивство Навального – колись він знайшов тих, хто його отруїв. Що вже відомо

Після смерті Навального Путін нагородив російських тюремників



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube