Борис Джонсон радить не боятися Трампа, і ось чому (ВІДЕО)


10:4426.02.2024

Експрем’єр Британії Борис Джонсон, перебуваючи в Києві на заходах до другої річниці початку великого вторгнення, дав інтерв’ю “Європейській правді”, в якому розповів про свій перший візит в Київ в той час.

Він також визнав, що другий рік війни виявив всі складнощі, з якими довелося мати справу і українцям, і Заходу. Україні дуже важко дається звільнення територій, а Заходу – відновлення військової промисловості для виготовлення необхідної кількості зброї і боєприпасів. Але це, врешті, відбудеться.

Джонсон каже, що переворот в уявленнях про можливе на Заході настільки суттєвий, що можливість звільнення Криму вже сприймається як цілком можливий з усіх аспектів. Хоча ще 2 роки назад цього і близько не було з різних причин. Він також вважає, що у Заходу є дві причини допомагати Україні – це геополітичний інтерес і моральна сторона.

Коли мова зайшла про прийдешні вибори в США, Джонсон сказав наступне.

-Звичайно, правильно непокоїтися тим, що відбувається в Америці, бо Сполучені Штати – це арсенал демократії, ми залежим від США, США найбільше забезпечують силу НАТО, їхні витрати на оборону величезні. Зокрема, саме тому потрібно схалити цю допомогу на 60 млрд. дол. Але щодо Трампа я не такий песимістичний. Я не думаю, що будь-який президент Сполучених Штатів Америки може дозволити Путіну перемогти в Україні. Я просто не бачу такої можливості, – сказав Джонсон. 

-Згадайте історію, згадайте його історію, адже він був першим президентом СЩА, хто надав Україні серйозну зброю – “Джавеліни”, які виявилися дуже важливими в битві за Київ. Дехто вважає, що він буде м’яким із Путіним, а насправді, коли я був міністром закордонних справ, у нас була жахлива справа, коли Путін хотів вбити 2 людей, і таки вбив одного. Це отруєння в Солсбері, де загинув пересічний британець, а не ті, кого вони хотіли отруїти. Тоді на подив усіх Трамп здійснив найбільшу висилку російських дипломатів. Він викинув з країни 60 російських дипломатів. Це набагато більше, ніж ми очікували. Тому ось що я хочу сказати: американська внутрішня політика є дуже складною. І далі дорогою до виборів вона буде ще складнішою, багато людей будуть робити різні заяви. Але коли дійде до справи, то важитимуть інтереси Сполучених Штатів Америки. А інтерес США полягає у підтримці України, у підтримці демократії, у запобіганні агресії. Для цього є багато очевидних причин. А ще я впевнений, що інтерес Дональда Трампа не полягає у тому, щоби всі вважали, що його переміг Путін, – сказав Джонсон.

З приводу переговорі з Путіним, на яких наполягає Трамп, він також сказав:

-Я не проти переговорів, якщо вони можуть чогось досягти. Але я дуже добре пам’ятаю переговори Трампа з Кім Чен Ином. Але за спиною України… Я не думаю, що це може мати хоч якесь значення. Тому що ключові люди тут – це українці, і я не буду більшим українцем, ніж ви самі. Особисто я не бачу предмету переговорів, але це вирішувати вам.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube