Іран уже надав РФ понад 400 ракет, з них багато балістичних. А найближчим часом буде набагато більше


17:4321.02.2024

Іран надав Росії велику кількість потужних балістичних ракет класу “земля-земля”, повідомили Reuters шість джерел про військову співпрацю між двома країнами, що перебувають під санкціями США.

ІншеТВ переклало для вас цю публікацію.

За словами трьох іранських джерел, Іран надав близько 400 ракет, серед яких багато з сімейства балістичних ракет малої дальності “Фатех-110”, таких як “Золфагар”. За словами експертів, ця дорожньо-мобільна ракета здатна вражати цілі на відстані від 300 до 700 км (186 і 435 миль).

Міністерство оборони Ірану і Корпус вартових ісламської революції – елітні сили, які здійснюють нагляд за іранською програмою балістичних ракет – відмовилися від коментарів.
За словами одного з іранських джерел, поставки розпочалися на початку січня після того, як наприкінці минулого року в Тегерані і Москві відбулися зустрічі між іранськими і російськими військовими і представниками служб безпеки, на яких було укладено відповідну угоду.

Іранський військовий чиновник, який, як і інші джерела, попросив не називати його імені через чутливість інформації, сказав, що було щонайменше чотири поставки ракет і що їх буде ще більше в найближчі тижні. Він відмовився надати подальші подробиці.
Інший високопоставлений іранський чиновник сказав, що деякі ракети були відправлені до Росії кораблями через Каспійське море, а інші були перевезені літаком.
“Буде ще більше поставок”, – сказав другий іранський чиновник. “Немає ніяких причин приховувати це. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, в яку ми захочемо”.
Термін дії обмежень Ради Безпеки ООН на експорт Іраном деяких ракет, безпілотників та інших технологій закінчився в жовтні. Однак Сполучені Штати і Європейський Союз зберегли санкції щодо іранської програми балістичних ракет на тлі занепокоєння з приводу експорту зброї своїм маріонеткам на Близькому Сході і в Росію.

Четверте джерело, знайоме з цим питанням, підтвердило, що Росія нещодавно отримала велику кількість ракет з Ірану, не надавши подальших деталей.
Речник Білого дому з питань національної безпеки Джон Кірбі заявив на початку січня, що Сполучені Штати стурбовані тим, що Росія близька до отримання балістичної зброї малої дальності від Ірану на додаток до ракет, які вже надійшли з Північної Кореї.

Американський чиновник повідомив агентству Reuters, що Вашингтон бачив докази того, що переговори активно просуваються, але поки що немає жодних ознак того, що поставки відбулися.

У п’ятницю головний прокурор України заявив, що балістичні ракети, поставлені Північною Кореєю до Росії, виявилися ненадійними на полі бою, і лише дві з 24 влучили в ціль. І Москва, і Пхеньян заперечують, що Північна Корея надала Росії боєприпаси, які були використані в Україні.
Натомість Джеффрі Льюїс, експерт Інституту міжнародних досліджень Міддлбері в Монтереї, заявив, що ракети сімейства “Фатех-110” і “Золфагар” є високоточною зброєю.
“Вони використовуються для наведення на об’єкти, які мають високу цінність і потребують точного ураження”, – сказав Льюїс, додавши, що 400 боєприпасів можуть завдати значної шкоди. Він зазначив, що російські бомбардування вже були “досить жорстокими”.

ЗАТРИМКА З АМЕРИКАНСЬКОЮ ДОПОМОГОЮ ПОСЛАБЛЮЄ ОБОРОНОЗДАТНІСТЬ УКРАЇНИ

Українське військове джерело повідомило Reuters, що Київ не зафіксував використання іранських балістичних ракет російськими військами. Міністерство оборони України не відразу відповіло на запит Reuters про коментарі.
Колишній міністр оборони України Андрій Загороднюк заявив, що Росія хотіла поповнити свій ракетний арсенал в той час, коли затримки із затвердженням великого пакету американської військової допомоги в Конгресі залишили Україну без боєприпасів та інших матеріалів.
“Відсутність американської підтримки означає нестачу наземних засобів протиповітряної оборони в Україні. Тому вони хочуть накопичити масу ракет і прорвати українську протиповітряну оборону”, – сказав Загороднюк, який очолює київський Центр оборонних стратегій, аналітичний центр з питань безпеки, що консультує уряд.

Київ неодноразово звертався до Тегерана з проханням припинити постачання до Росії безпілотників “Шахед”, які стали основним засобом дальніх атак Москви на українські міста та об’єкти інфраструктури, а також цілого ряду ракет.

У грудні українські військово-повітряні сили заявили, що за час війни Росія запустила 3700 безпілотників “Шахід”, які можуть пролітати сотні кілометрів і вибухати при зіткненні з землею. Українці називають їх “мопедами” через характерний звук їхніх двигунів; щотижня протиповітряна оборона збиває десятки з них.

Іран спочатку заперечував постачання безпілотників до Росії, але через кілька місяців заявив, що надав невелику кількість до того, як Москва розпочала війну в Україні у 2022 році.

“Ті, хто звинувачує Іран у наданні зброї одній зі сторін у війні в Україні, роблять це з політичною метою”, – заявив у понеділок речник МЗС Ірану Насер Канаані, відповідаючи на запитання про постачання Тегераном безпілотників до Росії. “Ми не надавали жодних безпілотників для участі у цій війні”.

Роб Лі, старший науковий співробітник Інституту досліджень зовнішньої політики, аналітичного центру у Філадельфії, сказав, що постачання ракет Fateh-100 і Zolfaghar з Ірану дасть Росії ще більшу перевагу на полі бою.

“Вони можуть бути використані для нанесення ударів по військових цілях на оперативній глибині, а балістичні ракети складніше перехоплювати українським системам ППО”, – сказав Лі.

ПОГЛИБЛЕННЯ ЗВ’ЯЗКІВ З МОСКВОЮ

Жорсткі клерикальні правителі Ірану постійно прагнуть поглибити зв’язки з Росією і Китаєм, роблячи ставку на те, що це допоможе Тегерану протистояти американським санкціям і покласти край політичній ізоляції.
Оборонна співпраця між Іраном і Росією посилилася після того, як Москва відправила десятки тисяч військових в Україну в лютому 2022 року.

Міністр оборони Росії Сергій Шойгу зустрівся у вересні в Тегерані з керівником Повітряно-космічних сил Корпусу вартових ісламської революції Ірану Аміралі Хаджизаде, під час якої йому були продемонстровані іранські безпілотники, ракети і системи протиповітряної оборони, повідомили іранські державні ЗМІ.

А минулого місяця Міністерство закордонних справ Росії заявило, що очікує, що президент Владімір Путін і його іранський колега Ебрагім Раїсі незабаром підпишуть новий широкий договір про співпрацю після переговорів у Москві в грудні.

“Це військове партнерство з Росією продемонструвало світові оборонні можливості Ірану, – сказав військовий чиновник. “Це не означає, що ми стаємо на бік Росії в українському конфлікті”.

Ставки для клерикальних правителів Ірану високі на тлі війни між Ізраїлем і палестинським ісламістським угрупованням ХАМАС, що спалахнула після 7 жовтня. Вони також стикаються зі зростаючою незгодою всередині країни через економічні негаразди і соціальні обмеження.

У той час як Тегеран намагається уникнути прямої конфронтації з Ізраїлем, яка може залучити США, його союзники по Вісі Опору – в тому числі Хезболла в Лівані і хусити в Ємені – атакували ізраїльські та американські об’єкти.

Західний дипломат, поінформований з цього питання, підтвердив постачання іранських балістичних ракет до Росії протягом останніх тижнів, не надавши більш детальної інформації.

Він сказав, що західні країни стурбовані тим, що взаємна передача Росією зброї Ірану може посилити його позиції в будь-якому можливому конфлікті зі Сполученими Штатами та Ізраїлем.

У листопаді Іран заявив, що завершив домовленості з Росією про надання йому винищувачів Су-35, ударних вертольотів Мі-28 і навчально-тренувальних літаків Як-130.
Аналітик Грегорі Брю з консалтингової компанії Eurasia Group, що спеціалізується на політичних ризиках, вважає, що Росія є зручним союзником для Ірану.
“Відносини носять трансакційний характер: в обмін на безпілотники Іран очікує більшої співпраці у сфері безпеки і передових озброєнь, зокрема, сучасних літаків”, – сказав він.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube