Спікер Палати представників Джонсон оголосив дострокові канікули без голосування допомоги Україні


06:1016.02.2024

Білий дім розкритикував спікера Майка Джонсон за те, що він оголосив про початок канікул у Палаті представників, не поставивши на голосування ухвалений Сенатом пакет допомоги Україні.

Про це повідомляє The Hill.

У вівторок рано вранці Сенат 70 голосами схвалив двопартійний закон про фінансування, що передбачає допомогу Україні, Ізраїлю та іншим країнам-союзникам.

Але Джонсон заявив, що сенатському законопроекту не вистачає жорсткіших заходів з безпеки кордонів, яких вимагали республіканці з Палати представників, і що він не буде просувати його в нижній палаті.

Речник Білого дому Ендрю Бейтс у службовій записці, яку вперше отримав The Hill, стверджує, що Джонсон скорочує час і йде на канікули “замість того, щоб покласти край шкоді, яку він завдає нашій національній безпеці”.

“Кожен день, коли спікер Джонсон спричиняє погіршення нашої національної безпеки, Америка програє. І кожен день, коли він відкладає чисте голосування, позиція республіканців у Конгресі з американським народом падає”, – сказав Бейтс. “Втеча на дострокові канікули лише погіршує обидві проблеми”.

Керівництво Палати представників скасувало голосування на п’ятницю, і Палата представників повернеться до Вашингтона 28 лютого після канікул на День президента. Бейтс зазначив, що розкол у Вашингтоні стався через кілька днів після того, як колишній член Палати представників Том Суоцці (D) переміг на спеціальних виборах у Нью-Йорку, змінивши місце, яке належало Республіканській партії.

“Американський народ обурений шкодою, яку спікер Джонсон завдає національній безпеці Америки в ім’я політики, як довели виборці в Нью-Йорку у вівторок”, – сказав Бейтс.

“Але замість того, щоб припинити свою політизацію безпеки країни, спікер Джонсон рве і мече, відправляючи Палату представників на дострокові, незаслужені канікули, оскільки він продовжує зміцнювати криваві військові зусилля Росії та іранський режим за рахунок американської національної безпеки, робочих місць у промисловості США та наших найближчих альянсів”, – додав він.

У четвер Джонсон завдав удару у відповідь, зазначивши, що Білий дім вилив холодну воду на прохання спікера про зустріч з Байденом.

“Ця критика несерйозна. Президент, який провів більше календарного року у відпустці з моменту вступу на посаду, продовжує відмовлятися навіть від зустрічі зі спікером”, – йдеться в заяві прес-секретаря Тейлор Хоулсі.

Білий дім цілий тиждень тиснув на Джонсона в питанні безпеки кордонів. Тиждень тому група сенаторів від обох партій представила законопроект, який передбачає посилення безпеки на кордоні, а також надання допомоги Україні та Ізраїлю.

Республіканці, які вимагали, щоб допомога Україні була поєднана з діями на кордоні, стверджували, що цей пакет був недостатнім, а Джонсон заявив, що він був мертвим після прибуття до Палати представників, що відповідало бажанню колишнього президента Трампа балотуватися на тему кордону як політичного питання проти президента Байдена.

Бейтс стверджував, що “законодавство про національну безпеку, яке розглядається, пройде Палату представників за двопартійної підтримки, як це вже було в Сенаті”, і сказав, що виборці на позачергових виборах у Нью-Йорку показали, що Республіканська партія в Палаті представників буде “притягнута до відповідальності за саботаж безпеки американських кордонів і підрив важливих альянсів з національної безпеки”.

На рішення Джонсона також відреагував президент Джо Байден у соцмережі X.

 “Нездатність підтримати Україну в цей критичний момент ніколи не буде забута”, – написав він.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube