Великий переполох в США через ядерну зброю РФ в космосі. Конгресмени вимагають розсекречення


09:2815.02.2024

Радник Білого дому з питань національної безпеки і провідні законодавці на Капітолійському пагорбі намагалися розвіяти занепокоєння громадськості в середу після того, як голова Комітету з питань розвідки Палати представників попередив про “загрозу національній безпеці”, пов’язану з “дестабілізуючим іноземним військовим потенціалом”, настільки серйозну, що президент Джо Байден повинен розсекретити “всю інформацію” про неї.

Про це пише ABC NEWS

Два джерела, знайомі з обговореннями на Капітолійському пагорбі, сказали, що розвіддані стосуються того, що Росія хоче запустити ядерну зброю в космос.

Це не означає, що ядерна зброя буде скинута на Землю, а скоріше для можливого використання проти супутників.

Тим не менш, “це викликає велике занепокоєння і дуже делікатне питання”, – сказало одне з джерел, назвавши його “великою справою”.

Не торкаючись безпосередньо цієї теми, багато членів Конгресу швидко описали проблему як серйозну, не викликаючи при цьому суспільної тривоги.

“Ми будемо працювати разом, щоб вирішити це питання, як ми робимо з усіма делікатними питаннями, які є засекреченими”, – заявив спікер Палати представників Майк Джонсон журналістам у Капітолії в середу вдень.

“Але ми просто хочемо запевнити всіх, що кермо знаходиться в надійних руках”, – додав він.

Депутат Джим Хаймс, демократ від штату Коннектикут і провідний член Комітету з питань розвідки Палати представників, повторив це у своїй заяві, назвавши попередження “важливим”, але “не приводом для паніки”.

“Що стосується того, чи можна розсекретити більше інформації з цього питання, то це варте обговорення, але це не та дискусія, яку слід проводити публічно”, – сказав Хаймс.

Раніше в середу республіканець від штату Огайо Майк Тернер, голова Комітету Палати представників з питань розвідки, заявив, що його комітет “надав усім членам Конгресу інформацію, що стосується серйозної загрози національній безпеці”.

“Я прошу президента Байдена розсекретити всю інформацію, що стосується цієї загрози, щоб Конгрес, адміністрація і наші союзники могли відкрито обговорити дії, необхідні для відповіді на цю загрозу”, – заявив Тернер.

Він сказав, що робить інформацію з цього питання доступною в безпечному місці для всіх членів Палати представників відповідно до правил палати.

Законодавці прибули до приміщення комітету в другій половині дня, щоб ознайомитися з необробленими розвідувальними даними, що стосуються попередження Тернера, в захищеному приміщенні в підвалі Капітолію.

“Це викликає занепокоєння”, – сказав після цього член комітету Брюс Вестерман, республіканець від штату Арканзас, хоча він не розкрив жодних додаткових деталей.

У листі, надісланому Тернером і Хаймсом членам Конгресу, отриманому ABC News, зазначалося, що загроза пов’язана з “дестабілізуючим іноземним військовим потенціалом, про який повинні знати всі політики в Конгресі”.

Радник Білого дому з питань національної безпеки Джейк Салліван заявив на прес-брифінгу в середу, що він вже запланував засекречену зустріч з керівництвом Конгресу ще до запиту Тернера.

На Саллівана кілька разів тиснули журналісти з приводу запиту розвідки, але він відмовився конкретно сказати, чи буде зустріч у четвер присвячена обговоренню заявленої загрози.

Він також відмовився надати інші подробиці, окрім того, що в цілому “американці розуміють, що в світі існує цілий ряд загроз і викликів, з якими ми маємо справу кожного дня”, таких як тероризм.

“Я впевнений, що президент Байден у рішеннях, які він приймає, забезпечить безпеку американського народу”, – сказав Салліван.

“На початку цього тижня я звернувся до “Великої вісімки”, маючи на увазі лідерів обох партій в обох палатах Конгресу і високопоставлених членів розвідки, щоб запропонувати себе для особистого брифінгу… і фактично ми запланували брифінг для чотирьох членів Палати представників “Великої вісімки” на завтра”, – сказав він.

“Тому я трохи здивований, що конгресмен Тернер прийшов сьогодні”, – сказав він. (Тернер не надав подальших коментарів для преси).

Салліван сказав, що Білий дім “пішов далі і більш творчо, більш стратегічно підійшов до розсекречення розвідданих в національних інтересах Сполучених Штатів, ніж будь-яка адміністрація в історії. Так що ви точно не знайдете небажання це робити”.

“Але, щоб внести ясність, Тернер називає це невідкладним питанням щодо дестабілізуючого іноземного військового потенціалу”, – запитала головний кореспондент ABC News в Білому домі Мері Брюс. “Чи усвідомлюєте ви, що тут виникає серйозна загроза, про яку він говорить?”

“Я лише скажу, що я особисто звернувся до “Великої вісімки”. Насправді це дуже незвично для радника з національної безпеки”, – відповів Салліван.

Президент Байден відстежував загрозу, про яку говорив Тернер, і спеціально попросив Саллівана “підключити” до неї “Групу вісьмох”, підтвердив американський чиновник ABC News.

“Я зробив це, щоб організувати зустріч. … Ми поговоримо про це завтра”, – сказав Салліван на брифінгу. “Більше я нічого не скажу”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube