Посол Китаю в ООН закликав США припинити постачання зброї Україні. Може, це вплине на трампістів?


18:4014.02.2024

Китай став на бік Росії в Організації Об’єднаних Націй щодо українського питання, закликавши США припинити постачання зброї до Києва.

Про це повідомляє Newsweek.

Посол Китаю в ООН Чжан Цзюнь заявив, що США повинні припинити постачання зброї в Україну, щоб дати можливість дипломатичним зусиллям спрацювати.

“Деякі країни повинні негайно припинити підливати масла у вогонь і припинити підривати дипломатичні зусилля міжнародного співтовариства”, – сказав Чжан, вказуючи на США на засіданні Ради Безпеки ООН з розгляду українського питання в понеділок у Нью-Йорку.

Коментарі Чжана з’явилися на тлі того, що Кремль нібито демонструє зацікавленість у дипломатичному діалозі з метою припинення конфлікту, який триває вже майже третій рік. У той же час Україна шукає додаткового фінансування від США для початку контрнаступу на Росію, щоб убезпечити втрачені Кремлем території на сході.

Китай офіційно не підтримав війну Росії в Україні, але Пекін надав фінансову допомогу, що дозволило Кремлю створювати зброю і фінансувати конфлікт.

Китай закликав до виконання нових Мінських угод, які були досягнуті між Росією і Україною в 2014 році.

“На жаль, більшість положень угоди досі не були реалізовані, а масштабні конфлікти спалахнули пізніше і відкладені донині. Це прикро і заслуговує на серйозні роздуми з боку всіх сторін”, – сказав Чжан.
“Безпека однієї країни не може бути забезпечена за рахунок безпеки інших країн, а регіональна безпека не може бути гарантована шляхом посилення або навіть розширення військових угруповань. Інтереси безпеки всіх країн рівні між собою”, – сказав Чжан Цзюнь.

Далі Чжан націлився на Альянс Північноатлантичного договору (НАТО), закликавши альянс “припинити погрожувати”.

“НАТО має дотримуватися діалогу і консультацій у вирішенні суперечок і загального напрямку політичного врегулювання, замість того, щоб займатися тиском, наклепом і односторонніми санкціями, а тим більше – застосуванням сили. НАТО, зокрема, має прокинутися від міфу про силу і припинити погрожувати і закликати до війни”, – сказав Чжан.

У вівторок Сенат США ухвалив законопроект на суму 95,3 мільярда доларів для фінансування пакетів допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Члени Сенату проголосували 70-29, що відкриває шлях до розгляду Палатою представників додаткової допомоги Україні в розмірі 60,06 млрд доларів, повідомляє у вівторок CNN.

Для схвалення законопроекту 22 республіканці разом з лідером сенатської меншості Мітчем Макконнеллом приєдналися до демократів.

Експерти стверджують, що американська допомога Україні має вирішальне значення для зусиль Києва зі звільнення окупованої території.

“Без військової допомоги Заходу шанси України на успішне відновлення широкомасштабних наступальних операцій зі звільнення окупованих Росією територій у 2025 році знаходяться на зовнішньому кінці оптимістичного діапазону. Це, в свою чергу, вимагає іншої довгострокової стратегії для України та її союзників і партнерів”, – написав 7 лютого Юджин Румер, директор Програми Росії та Євразії Фонду Карнегі за міжнародний мир.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube