Таємні переговори США і Росії щодо України справді були. Чим закінчились


07:0414.02.2024

Пропозиція президента Росії Володимира Путіна про припинення вогню в Україні з метою заморозити війну була відкинута Сполученими Штатами після контактів між посередниками.

Про це повідомляє агентство Reuters , посилаючись на три російські джерела, обізнані з ходом переговорів.

Провал підходу Путіна відкриває третій рік найсмертоноснішого конфлікту в Європі з часів Другої світової війни і ілюструє, наскільки далекими залишаються дві найбільші ядерні держави світу, пише агентство.

За словами російських джерел, у 2023 році Путін публічно і приватно через посередників, у тому числі через арабських партнерів Москви на Близькому Сході та інших, надсилав Вашингтону сигнали про те, що він готовий розглянути питання про припинення вогню в Україні.
Путін пропонував заморозити конфлікт на нинішніх лініях і не бажав поступатися жодною українською територією, контрольованою Росією, і цей сигнал пропонував те, що дехто в Кремлі вважав найкращим шляхом до певного миру.

“Контакти з американцями закінчилися нічим”, – повідомило Reuters високопоставлене російське джерело, обізнане з переговорами наприкінці 2023 – на початку 2024 року, на умовах анонімності через делікатність ситуації.

Друге російське джерело, знайоме з цими контактами, повідомило Reuters, що американці через посередників заявили Москві, що не обговорюватимуть можливе припинення вогню без участі України, і тому контакти закінчилися невдачею.

Третє джерело, поінформоване про перебіг переговорів, повідомило: “З американцями все розвалилося”. Джерело повідомило, що американці не хотіли тиснути на Україну.
Про масштаби контактів і їхній провал – раніше не повідомлялося.

Президент США Джо Байден місяцями наполягав на тому, щоб Конгрес схвалив збільшення допомоги Україні, але зіткнувся з опозицією з боку союзників лідера президентських перегонів від Республіканської партії Дональда Трампа.

Кремль, Білий дім, Державний департамент США і Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) відмовилися від коментарів.

Україна заявляє, що бореться за своє існування, а Захід вважає вторгнення Путіна імперським захопленням території, яке кидає виклик міжнародному порядку, що склався після холодної війни.
Президент України Володимир Зеленський заявив, що ніколи не визнає контроль Росії над українською землею. Він оголосив поза законом будь-які контакти з Росією.
Американський чиновник, який виступав у Вашингтоні на умовах анонімності, заявив, що США не ведуть жодних переговорів з Росією по закритих каналах і що Вашингтон був послідовним у тому, щоб не діяти за спиною України.
Американський урядовець сказав, що неофіційні розмови “Track II” між росіянами не в уряді, як видається, мали місце, але Сполучені Штати не були в них залучені.
Американський урядовець заявив, що пропозиція Путіна, виходячи з публічно оприлюднених повідомлень, не змінилася порівняно з попередніми вимогами до Росії утримати українську територію. Урядовець припустив, що в Москві, схоже, розчаровані тим, що Вашингтон неодноразово відмовлявся її прийняти.
Минулого тижня Путін заявив ведучому американського ток-шоу Такеру Карлсону, що Росія готова до “діалогу”.

За даними трьох російських джерел, посередники зустрічалися в Туреччині наприкінці 2023 року.
Четверте дипломатичне джерело повідомило, що неофіційні контакти між Росією та США через посередників відбувалися з ініціативи Росії, але, схоже, ні до чого не призвели.
Американський чиновник сказав, що йому нічого не відомо про неофіційні контакти через посередників.
Згідно з трьома російськими джерелами, сигнал Путіна був переданий до Вашингтона, де зустрілися високопосадовці США, включаючи радника Білого дому з національної безпеки Джейка Саллівана, директора Центрального розвідувального управління Білла Бернса і держсекретаря США Ентоні Блінкена.
Ідея полягала в тому, що Салліван поговорить з радником Путіна з питань зовнішньої політики Юрієм Ушаковим і визначить подальші кроки, повідомило одне з російських джерел.
Але коли в січні пролунав дзвінок, Салліван сказав Ушакову, що Вашингтон готовий обговорювати інші аспекти відносин, але не буде говорити про припинення вогню без України, повідомило одне з російських джерел.
Американський чиновник відмовився повідомити будь-які подробиці ймовірних дзвінків Саллівана, а також про те, чи відбулася така розмова з Ушаковим.

Одне з російських джерел висловило розчарування Сполученими Штатами через наполягання Вашингтона не підштовхувати Україну до переговорів, зважаючи на те, що США допомагають фінансувати війну.

“Путін сказав: “Я знав, що вони нічого не зроблять”, – повідомило інше російське джерело. “Вони відрубали корінь контактів, на створення яких пішло два місяці”.
Ще одне російське джерело повідомило, що Сполучені Штати, схоже, не вірили в щирість Путіна.

“Американці не вірили, що Путін був щирий щодо припинення вогню – але він був і є – він готовий обговорювати припинення вогню. Але так само Путін готовий воювати стільки, скільки буде потрібно – і Росія може воювати стільки, скільки буде потрібно”, – заявило російське джерело.

За словами російських джерел, Кремль не бачить сенсу в подальших контактах зі Сполученими Штатами з цього питання, тому війна буде продовжуватися.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube