Сенат подолав останню процедурну перешкоду перед голосуванням за допомогу Україні. Що далі


08:1212.02.2024

Сенат США 11 лютого проголосував за подолання останньої процедурної перешкоди і наблизив остаточне голосування законопроєкту про допомогу Україні, Ізраїлю і Тайваню. Про це повідомляє Reuters.

У неділю Сенат США, в якому є значні розбіжності, наблизився до ухвалення пакету допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню на суму 95,34 мільярда доларів, продемонструвавши незмінну двопартійність, незважаючи на опозицію з боку республіканців, які дотримуються жорсткої лінії, та Дональда Трампа.

Сенат під керівництвом демократів проголосував 67-27 на надзвичайному недільному засіданні, щоб подолати останню процедурну перешкоду і наблизити остаточне голосування щодо ухвалення закону про зовнішню допомогу найближчими днями.
Київ вважає, що ці гроші мають вирішальне значення, оскільки наближається друга річниця російського вторгнення в Україну. Але після ухвалення Сенатом законопроект буде переданий до контрольованої республіканцями Палати представників, де на нього чекає невизначене майбутнє.

Вісімнадцять республіканців підтримали законопроект після того, як Трамп, домінуючий республіканський кандидат на посаду глави Білого дому, розкритикував його в соціальних мережах, заявивши, що іноземна допомога повинна надаватися у формі кредиту. Трамп також викликав роздратування в країні і за кордоном, заявивши, що заохочуватиме агресію проти союзників по НАТО, які не платять внески до альянсу.

Напередодні недільного голосування лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл дорікнув тим, хто, за його словами, нехтуватиме глобальними інтересами США, нарікатиме на американське лідерство і нарікатиме на міжнародні зобов’язання.

“Це порожня робота для порожніх умів, і їй не місце в Сенаті Сполучених Штатів”, – сказав Макконнелл. “Американське лідерство має значення. І воно під питанням”.
Президент-демократ Джо Байден, який домагався цієї допомоги протягом декількох місяців, в п’ятницю заявив, що Конгрес буде винен у “нехтуванні”, якщо він не прийме це рішення.

Наступне засідання Сенату очікується в понеділок приблизно після 20:00 за східним часом (01:00 за Гринвічем), коли законодавці мають провести два процедурних голосування: одне – щодо прийняття пакету зовнішньої допомоги як поправки до основного законопроекту Палати представників, а друге – щодо обмеження дебатів перед остаточним голосуванням, яке, за словами помічників, може відбутися в середу.

Законопроект передбачає виділення $61 млрд для України, $14 млрд для Ізраїлю в його війні проти ХАМАС і $4,83 млрд на підтримку партнерів в Індо-Тихоокеанському регіоні, включаючи Тайвань, і стримування агресії з боку Китаю.

Він також передбачає надання гуманітарної допомоги на суму $9,15 млрд. цивільному населенню в Газі та на Західному березі річки Йордан, в Україні та інших конфліктних зонах по всьому світу.

Спікер Палати представників Майк Джонсон, який має незначну республіканську більшість у 219-212 голосів, зазначив, що він може спробувати розділити положення про допомогу на окремі заходи після того, як законопроект надійде з Сенату.

Але окремий законопроект про допомогу Ізраїлю минулого тижня став жертвою опозиції з боку демократів, які виступають за ширше законодавство Сенату, і з боку жорстких республіканців, які хотіли компенсувати скорочення видатків, що стало принизливою поразкою для Джонсона.

Під час візиту до Києва у п’ятницю двопартійна делегація законодавців Палати представників пообіцяла зробити все можливе для ухвалення цього закону.
Республіканці в Сенаті вважають, що двопартійне ухвалення законопроекту допоможе отримати підтримку серед республіканців у Палаті представників.
“Це сформує середовище таким чином, що … більше республіканців почуватимуться комфортно, просуваючи законопроект”, – заявив журналістам сенатор Тодд Янг, республіканець від штату Індіана.

Підтримка республіканців може зрости, а темпи прогресу можуть прискоритися, якщо лідер сенатської більшості Чак Шумер і Макконнелл зможуть досягти домовленості, яка дозволить голосувати за республіканські поправки.
Республіканці хочуть прийняти поправки, які могли б вирішити проблему рекордного потоку мігрантів через американо-мексиканський кордон і відмовитися від гуманітарної допомоги, обмеживши іноземну допомогу озброєнням і матеріальними засобами.

Але деякі республіканці, які виступають проти подальшої допомоги Україні, пообіцяли затягнути розгляд, змушуючи Сенат дотримуватися лабіринту трудомістких парламентських правил.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube