Канада готова передати Україні ракети – замість утилізації. Які саме


11:2503.02.2024

Федеральні консерватори вимагають від ліберального уряду передати Україні десятки тисяч надлишкових ракет класу “повітря-земля”, які планується утилізувати.

Про це пише CBC.

Лідер опозиції П’єр Пуатьє виступив із таким закликом у п’ятницю під час дебатів у Палаті громад щодо законопроекту про оновлення канадсько-української угоди про вільну торгівлю.

Канадські збройні сили мають на озброєнні 83 303 ракети CRV7, які були розроблені у 1980-х роках і зняті з озброєння на початку 2000-х років.

Три роки тому федеральний уряд підписав контракт на утилізацію цих ракет протягом кількох років.

Пуатьє сказав, що він розуміє, чому Україна попросила Канаду подарувати CRV7 замість того, щоб знищити їх.

“Настав час менше говорити і більше діяти, – сказав Пуалівер у заяві для ЗМІ.

“Замість того, щоб змушувати канадців платити мільйони доларів за виведення цієї зброї з експлуатації”, – сказав він, – зброя повинна бути передана “Україні, яка зможе використовувати її для захисту суверенітету”.

У п’ятницю Міністерство національної оборони (DND) визнало, що у нього все ще є ракети, і вони розглядаються як частина можливого майбутнього пакету військової допомоги.

За словами представника оборонного відомства, який виступав у фоновому режимі, проблема полягає в тому, що, хоча Канада все ще має десятки тисяч ракет і їхніх двигунів, не всі вони мають боєголовки.

Речник міністра оборони Білла Блера підтвердив, що уряд розглядає можливість передачі ракет.

“Перед тим, як відправити обладнання в Україну, ми тісно координуємо свої дії з Україною, щоб переконатися, що будь-яка допомога буде відповідати її військовим потребам, і ми вивчаємо оперативну ефективність обладнання”, – сказав Деніел Мінден у заяві для ЗМІ.

“Ми дотримуємося цього ж процесу щодо запасів ракет CRV7, придбаних кілька десятиліть тому. Зокрема, ми проводимо випробування, щоб переконатися, що це обладнання є ефективним і безпечним для транспортування в Україну перед будь-якою потенційною передачею”.

Брак боєголовок є проблемою.

Прихильники України в Інтернеті проводять кампанію за передачу CRV7 і 12 списаних армійських систем протиракетної, артилерійської і мінометної оборони (C-RAM).

Прихильникам цієї кампанії повідомили, що до 8000 ракет все ще мають боєголовки в хорошому стані і можуть бути передані негайно, в той час як решта може бути використана на запчастини.

Розроблена під час холодної війни і вироблена компанією Bristol Aerospace у Вінніпезі, CRV7 вважалася однією з найпотужніших ракет класу “повітря-земля” свого часу і все ще перебувала на озброєнні союзних країн під час війни в Афганістані.

Вони можуть запускатися як з літаків, так і з ударних вертольотів і оснащуються різними типами боєголовок, одна з яких, вагою 7,3 кілограма, здатна пробивати броньовані або сильно укріплені цілі.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube