“Наша відповідь розпочалась”, – Байден зустрів тіла загиблих в Йорданії і оголосив про удари розплати


06:3503.02.2024

Президент США Джо Байден та перша леді Джилл Байден зустріли тіла трьох американських військових, убитих в Йорданії цього тижня під час удару безпілотника по воєнній базі США. На церемонії, що проходила на авіабазі Дувр у штаті Делавер також був присутній міністр оборони Ллойд Остін та генерал Чарльз Браун – голова Об’єднаного комітету начальників штабів США, пише Голос Америки.

Усі троє загиблих родом зі штату Джорджія. “Гідне перевезення” – англ. Dignified transfer – обов’язкова церемонія, яка проходить для усіх американських військовослужбовців, що загинули під час служби закордоном. Під час заходу військові з підрозділу, в якому служили загиблі, зносять з борту літака домовини, огорнуті в американський прапор. Потім тіла доставляють до моргу, де їх готують до проводу в останню путь.

Це друга подібна церемонія, на якій Байден особисто присутній з часу його вступу на посаду глави держави. Востаннє президент зустрічав тіла 13-ти військовослужбовців, які загинули під час теракту 2021 року біля аеропорту в Кабулі під час виведення військ з Афганістану.

Байден також подзвонив батькам загиблої військової Кеннеді Сандерс. Під час розмови він розповів, як долав особисту скорботу, коли втратив свою першу дружину та дочку в автокатастрофі, а пізніше – сина, який також був ветераном і помер від раку мозку.

Військове командування США переконане, що за атакою по базі в Йорданії стоять бойовики, підтримувані Іраном. За даними CNN, по американських військових об’єктах в регіоні було здійснено півтори сотні атак.

Преса у США пише, що Вашингтон схвалив план із серії ударів по кількох іранських цілях та об’єктах всередині Іраку й Сирії у відповідь на атаки проти американських військових. Білий дім опублікував заяву президента Байдена, в якій йдеться про те, що операція 3 відплати почалася.

-Минулої неділі троє американських солдатів були вбиті в Йорданії безпілотником, запущеним бойовиками, підтримуваними іранським Корпусом вартових ісламської революції (КВІР). Раніше сьогодні я був присутній на церемонії гідного повернення цих хоробрих американців на військово-повітряній базі Дувр і поспілкувався з кожною з їхніх родин.

Сьогодні вдень за моїм наказом американські збройні сили завдали ударів по об’єктах в Іраку і Сирії, які КВІР і пов’язані з ним ополченці використовують для нападів на американські війська.

Наша відповідь розпочалась сьогодні. Вона буде продовжуватись в обраний нами час і в обраних нами місцях.

Сполучені Штати не прагнуть конфлікту на Близькому Сході чи деінде в світі. Але нехай це знають усі ті, хто може спробувати завдати нам шкоди: Якщо ви завдасте шкоди американцю, ми відповімо”, – йдеться в заяві.

Сили Центрального командування ЗС США 2 лютого приблизно о 23.00 за Києвом завдали авіаударів в Іраку й Сирії по об’єктах іранського Корпусу вартових ісламської революції та пов’язаних із ним угруповань. Про це повідомляють в Х Центркому ЗС США.

“Збройні сили США завдали ударів більш ніж по 85 цілях, використовуючи численні літаки, зокрема дальні бомбардувальники, які вилетіли зі Сполучених Штатів”, – ідеться в повідомленні.

Зазначають, що під час авіаударів було застосовано понад 125 високоточних боєприпасів.

“Серед об’єктів, по яких було завдано ударів, – командні й оперативні центри, розвідувальні центри, склади ракет, безпілотних літальних апаратів, а також об’єкти логістичного і бойового ланцюга постачань бойовиків та їхніх спонсорів із КВІР, які сприяли атакам проти сил США й коаліції”, – ідеться в повідомленні.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube