В США Техас збунтувався проти федералів через кордон з Мексикою, Байден дав 24 години


20:0826.01.2024

У Сполучених Штатах Америки спалахнула міграційна криза: силовики в Техасі взяли під контроль кордон з Мексикою, а Білий дім вимагав припинити це.

Про це повідомив NewsWeek. ІншеТВ переклало цей текст.

Напруженість у відносинах між владою Техасу і федеральним урядом щодо нелегальної імміграції через південний кордон є “пороховою бочкою”, за словами губернатора-республіканця Оклахоми Кевіна Стітта, якого запитали про небезпеку “силового конфлікту” між силовими структурами штату і федеральними силами.

У понеділок Верховний суд постановив, що федеральні агенти можуть зняти колючий дріт з техасько-мексиканського кордону, який був встановлений владою штату, в тому числі Національною гвардією Техасу. Це викликало шалену реакцію губернатора Грега Еббота, який у середу оприлюднив лист, в якому послався на “конституційні повноваження Техасу захищати себе” від того, що він назвав “вторгненням” мігрантів до штату “Самотньої зірки”. Два конгресмени-демократи з Техасу запропонували президенту Джо Байдену федералізувати Національну гвардію Техасу, виводячи її з-під контролю Еббота.

У заяві, оприлюдненій у четвер, 25 губернаторів-республіканців, включаючи Стітта, висловили “солідарність” з Ебботтом, додавши: “Техас має конституційне право захищати себе і націю”.

У четвер Стітт виступив в ефірі консервативної мережі Newsmax, де ведучий Карл Хігбі запитав, чи може виникнути протистояння між федеральною владою і владою штату, якщо Байден зробить крок до федералізації Техаської національної гвардії.

Питання Хігбі: “Скажімо, це протистояння. Я маю на увазі, що це саме те, що є, це розбірки, це розбірки влади, лояльності та конституційності. Припустимо, він це зробить, скільки людей скажуть: “Ні. Знаєте що? Пішла ти, адміністрація Байдена”, а скільки людей залишиться і боротиметься з Техасом проти федеральних речей, і чи не поставить це нас на шлях до конфлікту із застосуванням сили?”

Губернатор Оклахоми відповів: “Я маю на увазі, що зараз у вас є федеральні агенти, які перерізають дріт, а потім у вас є Національна гвардія Техасу, яка має наказ встановити дріт, це порохова бочка напруженості. Це дуже дивна ситуація, і ми, безумовно, підтримуємо право Техасу на самозахист”.

Говорячи про Національну гвардію Техасу, Стітт додав: “Байден опиниться в складній ситуації, тобто, іншими словами, він спробує федералізувати ці війська… Я думаю, що вони опиняться в складній ситуації, щоб захистити свою батьківщину або слідувати тому, що говорить Байден. Я думаю, що це буде дуже цікаво”.

Стітт також припустив, що Національні гвардії інших штатів, контрольованих республіканцями, включаючи його власний, можуть бути відправлені до Техасу на підтримку Ебботта. Він прокоментував: “У вас є Оклахома, Флорида, Теннессі і всі ці інші штати, які могли б відправити нашу Національну гвардію на допомогу і підтримку зусиль губернатора Еббота, тому що кожен штат є прикордонним штатом.

“Ви говорили про фентаніл. Смертність в Оклахомі з моменту мого вступу на посаду зросла на 500 відсотків, і ми знаємо, що це відбувається через південний кордон, а потім ви думаєте про терористів”.

У заяві, також опублікованій у четвер, Дональд Трамп, який з невеликим відривом є фаворитом на посаду кандидата в президенти від Республіканської партії у 2024 році, закликав інші штати направити свої національні гвардії до Техасу на підтримку його губернатора.

Він сказав: “Перед обличчям цієї катастрофи для національної безпеки, громадської безпеки та охорони здоров’я Техас справедливо послався на положення Конституції про вторгнення, і йому повинна бути надана повна підтримка для відбиття вторгнення.

“Ми закликаємо всі штати, які бажають, направити своїх охоронців до Техасу, щоб запобігти в’їзду нелегалів і вислати їх назад через кордон”.

Якщо Байден таки федералізує Національну гвардію Техасу, Деніел Міллер, голова Техаського націоналістичного руху, який виступає за незалежність, закликав Еббота значно розширити і мілітаризувати гвардію штату Техас, яка наразі не може бути федералізована.

Тисячі солдатів Національної гвардії Техасу наразі беруть участь в операції “Самотня зірка”, яку Ебботт розпочав у 2021 році для посилення безпеки кордонів.

У розмові з Newsweek Міллер сказав: “Коли Ебботт вперше почав використовувати Національну гвардію Техасу в операції “Самотня зірка”, завжди існував ризик того, що федеральний уряд викличе гвардійців на федеральну службу і накаже їм відступити.

“Саме тому з 2012 року ми дотримуємося позиції, що гвардія штату Техас має бути основним інструментом, який використовується військовим департаментом штату Техас для захисту кордонів. За законом, Техаська гвардія штату не може бути федералізована і залишається виключно у підпорядкуванні губернатора штату Техас.

“Ми передбачали, що це буде тактика, до якої вдасться федеральний уряд, намагаючись залишити кордон Техасу широко відкритим для картелів, і ми знову виявилися праві”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube