Стрєлкову (Гіркіну) дали 4 роки – менше, ніж вимагало обвинувачення


13:0925.01.2024

Ігоря Стрєлкова (Гіркіна) засудили до 4 років позбавлення волі за звинуваченням у “закликах до екстремізму”. Обвинувачення просило 5 років.

Про це повідомлябть росЗМІ і пабліки. До оголошення вироку половину поверху будівлі суду обгородили пристави.

Стрєлкова затримали в липні 2023 року. Його звинуватили пізніше за ч. 2 статті 280 КК (“Публічні заклики до екстремізму з використанням інтернету”). Підставами для порушення справи стали дві публікації Стрєлкова в телеграм-каналі: у першому пості він припускав можливу здачу Криму, а також прокоментував невиплати військовим фразою “Громадяни, так адже за це розстрілювати мало”. Пізніше адвокат Стрєлкова уточнив, що експертиза визнала лише один пост екстремістським, – за ним і було висунуто остаточне обвинувачення. Сам обвинувачений відмовлявся визнавати провину.

Ігор Стрєлков став відомим у 2014 році після подій на Донбасі – це саме він імітував повстання “шахтарів” проти української влади, хоча насправді це була збройна провокація з наміром поділу України. З 16 травня до 14 серпня 2014 року Стрєлков обіймав посаду міністра оборони ДНР. В інтерв’ю газеті “Завтра” Стрєлков заявив, що саме він “натиснув спусковий гачок війни”.

У листопаді 2022 року суд у Гаазі визнав Стрєлкова одним із винуватців катастрофи малайзійського Boeing 777 у Донецькій області влітку 2014 року. Його заочно засудили до довічного ув’язнення.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube