Україна хоче, щоб міграційні правила ЄС заохочували повернення українських біженців, –  Politico


09:2825.01.2024

Україна проводить ознайомчі переговори з офіційними особами ЄС щодо майбутніх міграційних правил блоку, щоб спробувати забезпечити повернення більшої кількості своїх громадян додому наступного року і підтримати економіку, в той час як військові дії створюють величезне навантаження на ресурси, повідомили два дипломати ЄС, знайомі з ходом переговорів.

Про це повідомляє Politico. ІншеТВ переклало цей текст.

Через кілька тижнів після вторгнення Росії в Україну у 2022 році мільйони українських біженців втекли до ЄС під дію загальної директиви про тимчасовий захист, наданої всім українцям. Це був винятковий захід, розрахований на масовий приплив людей, які не можуть повернутися додому.

Станом на листопад 2023 року 4,2 мільйона людей у всьому блоці скористалися цією директивою, яка діє до березня 2025 року.

У пошуках рамок, які б заохочували людей повертатися, українці проводять попередні обговорення, щоб визначити, як виглядатимуть правила ЄС після березня 2025 року, особливо якщо ЄС візьме на себе зобов’язання підтримувати біженців доти, доки триватиме війна.

У грудні армійське керівництво повідомило президенту України Володимиру Зеленському, що армія потребує мобілізації 500 000 чоловіків призовного віку на тлі невдалого літнього контрнаступу. В умовах воєнного стану українським чоловікам у віці від 18 до 60 років заборонено виїжджати за межі країни, але 18 відсотків українських біженців в Європі – це чоловіки у віці від 18 до 65 років, згідно з даними Євростату.

Про це в суботу в інтерв’ю швейцарській газеті заявив радник Офісу президента Зеленського Сергій Лещенко: “Я вважаю, що приймаючі країни повинні припинити підтримувати біженців, щоб вони могли повернутися додому”.

У відповідь на запитання POLITICO, Лещенко сказав, що він говорив в особистій якості, а не ретранслював політику президента. “Але я думаю, що мої думки відображають думки багатьох українців, які зараз живуть в Україні, а також багатьох державних службовців, які вболівають за економічну стабільність України”, – сказав він, але додав, що йому нічого не відомо про дискусії щодо директиви про тимчасовий захист.

Міністерство закордонних справ України не відповіло на запит про коментар.

Хоча Київ не звертався до ЄС з офіційним проханням про сприяння поверненню біженців, дипломати ЄС заявили, що з української сторони існує певний тиск з метою посилення майбутніх правил для повернення людей. Один з дипломатів додав, що наразі це не є конкретним проханням від українського уряду, а скоріше дослідницьким. Обидва дипломати ЄС залишилися анонімними, щоб відверто розповісти про розмови.

У перші дні після вторгнення Росії в Україну десятки тисяч українців записалися в армію і поспішили на фронт разом з армією. Зараз, через два роки після початку бойових дій, за оцінками, понад 750 000 чоловіків втекли до Європи.

У той час як суперечливий законопроект про мобілізацію, що пропонує знизити призовний вік з 27 до 25 років, був відкликаний з парламенту і знаходиться на доопрацюванні, міністр оборони України Рустем Умеров заявив, що він буде поданий повторно: “Цей закон необхідний для захисту нашої держави і кожного солдата, який зараз перебуває на фронті. Він має бути ухвалений якнайшвидше”.

Після ухвалення закону про мобілізацію один з дипломатів ЄС очікує посилення тиску з боку Києва.

У четвер міністри міграції ЄС обговорять “альтернативні шляхи” для мільйонів українських шукачів притулку. Якщо блок вирішить дозволити українським біженцям залишатися доти, доки триває війна, вони можуть доручити Єврокомісії створити нову систему.

Директива про тимчасовий захист, яка є правовою основою для їхнього захисту, вже двічі продовжувалася.

Речник Єврокомісії заявив, що “Європейський Союз готовий підтримувати Україну і всіх, хто рятується від російських бомб, стільки, скільки буде потрібно”.

У вівторок Росія завдала шквал смертоносних авіаударів по столиці України, Києву, та другому за величиною місту країни, Харкову.

“Ми захищаємо людей, які втекли з України через небезпечну ситуацію, і ми будемо продовжувати це робити”, – заявила в інтерв’ю POLITICO Державний секретар Бельгії з питань міграції Ніколь де Мур, яка головує на зустрічі. “Навіть якщо ми не знаємо, якою буде ситуація в березні 2025 року, ми повинні підготуватися до різних сценаріїв у майбутньому в інтересах наших друзів в Україні та в інтересах людей, які втекли з України”.

До війни в країні проживало понад 40 мільйонів українців, а нинішня чисельність населення, за оцінками, становить приблизно 35 мільйонів. ЄС попередив, що населення України може скоротитися до менш ніж 29 мільйонів протягом наступних 30 років.

Нагадаємо, Сергій Лещенко: “Країни, що приймають біженців, повинні припинити їх утримувати, щоб українці повернулися додому”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube