Українські біженці масово покидають Польщу і Чехію. Куди їдуть?


20:2523.01.2024

У Польщі зменшується кількість українських біженців. Лише в грудні 2023 року з реєстрації в Управлінні соціального страхування (ZUS) вибули майже 7 тисяч українських громадян.

Водночас у деяких країнах Європи зростає кількість українців, пише Rzeczpospolita.

Після військового нападу Росії на Україну в лютому 2022 року десятки українців – особливо жінок і дітей – покинули країну, зазвичай шукаючи допомоги в сусідній Польщі. Однак не всі з них планують залишитися з нами назавжди. Відтік українців з Польщі до інших європейських країн почав посилюватися в останні місяці, – констатує видання.

Українці виїжджають з Польщі до Німеччини, Нідерландів та Норвегії

Business Insider Polska тим часом зазначає, що є ще один показник, який свідчить про поступовий відтік українців з-під Вісли. Йдеться про дані Євростату щодо бенефіціарів тимчасової допомоги в окремих країнах ЄС. Згідно зі статистикою, на кінець грудня 2023 року в Польщі проживало 951,4 тис. таких осіб з України, що на 5,3 тис. менше, ніж у тому ж місяці роком раніше.

Дані Євростату також показують, в яких країнах зафіксовано найбільший приплив українців, які отримують тимчасову допомогу, і це може підказати, куди мігрують люди з українськими паспортами, які виїжджають з Польщі. Не дивно, що перше місце посіла Німеччина – у грудні туди прибуло на 275 400 українців більше, ніж у грудні минулого року. За нею йдуть Нідерланди (на 35,5 тис.) і Норвегія (на 33,2 тис.). У свою чергу, країною ЄС з найшвидшим скороченням українців стала Чехія – у листопаді 2023 року звідти емігрувало 55 000 осіб з українським паспортом у річному обчисленні, пише газета.

ІншеТВ зазначає, що справжній скандал викликало вчорашнє інтерв’ю радника голови ОП Сергія Лещенка швейцарській газеті. Зокрема, він сказав: “Країни, що приймають біженців, повинні припинити їх утримувати, щоб українці повернулися додому”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube