“Ми вб’ємо цього виродка”. Ексбійцям Інтернаціонального легіону дзвонив по Zoom нібито Порошенко і наймав їх проти Зеленського (ВІДЕО)


06:0622.01.2024

Троє колишніх членів українського Інтернаціонального легіону в січні розмовляли через відеозв’язок із людиною, яка вдавала із себе експрезидента України Петра Порошенка і говорила про повалення нинішнього глави держави.

Про це пише The Kyiv Independent.

Троє колишніх бійців Інтернаціонального легіону вважали, що Порошенко створює батальйон особистої охорони, а їх хотіли найняти як офіцерів. Обіцяли зарплату до €12 тис. на місяць – у кілька разів більшу за їхню зарплату в легіоні.

Kyiv Independent отримав і проаналізував ексклюзивне відео, яке показує, що група використовувала підроблені кадри, щоб видавати себе за українського екс-президента під час Zoom-дзвінка, який відбувся на початку січня.

Відсутність культурного контексту, проблеми з моральним духом і низька заробітна плата в деяких підрозділах зробили Міжнародний легіон більш вразливим до таких нападів, пише видання.
Напад, як видається, пов’язаний з проросійськими провокаторами Володимиром Кузнєцовим та Олексієм Столяровим, відомими як Вован і Лексус.
Ця робота висвітлює поточні загрози дезінформації в українсько-російській війні, а також можливі вразливі місця в інформаційній безпеці українських бійців за кордоном
Примітка редактора: Імена членів Міжнародного Легіону були змінені задля їхньої безпеки. Ці змінені імена позначені знаком * при першій згадці. Kyiv Independent не спілкувався з людьми на ім’я Джон, Даніель або Сем для цієї статті.

Джон*, колишній член Міжнародного легіону, наближався до кінця розмови по Zoom з колишнім президентом Петром Порошенком, і раптом зв’язок перервався. Зв’язок був поганий, а відео з Порошенком постійно глючило. Його губи не збігалися зі словами. Деякі його жести, здавалося, повторювалися.

Джон був недовірливим ще до дзвінка, але за останні 24 хвилини сумніви Джона зросли, коли “Порошенко” розпитував його та двох інших колишніх членів Легіону про слабкі місця на лінії фронту, вербування до Легіону, військову платню та моральний дух солдатів. Троє колишніх бійців Міжнародного легіону вважали, що Порошенко створює батальйон особистої охорони і хоче найняти їх на посади офіцерів. Зарплата становитиме до 12 000 євро на місяць, що в кілька разів перевищує їхню зарплату в Легіоні.

Потім тон розмови змінився: Ламаною англійською їхній господар назвав президента Володимира Зеленського “диктатором” і запитав: “Чи готові ви залишитися зі мною, коли ми будемо боротися проти адміністрації Зеленського?”

Джон нічого не відповів, а двоє інших погодилися.

Глючне зображення, яке нібито було колишнім президентом, далі сказало дещо більш шокуюче: “Ми вб’ємо цього виродка в майбутньому”.

“Я не думаю, що це для мене. Я не збираюся воювати з кимось в Україні, я воюю з Росією”, – перервав Джон, зрозумівши, що розмова зійшла з глухого кута. “Я відданий своїм солдатам на фронті”.

“Це твоє рішення… Йди до біса”, – відповів співрозмовник, і Джон поклав слухавку.

Коли Джон подивився на екран свого телефону, він був упевнений, що його і двох інших чоловіків, які йому телефонували, обдурили – їхній співрозмовник явно не був Порошенком. То з ким же вони щойно розмовляли? І якою була справжня причина дзвінка?

Попереджувальні знаки

Після зустрічі солдати Міжнародного легіону обговорили чотири місяці, що передували січневому дзвінку в Zoom, розглянули тривожні сигнали і шукали підказки про справжню особу абонента.

Kyiv Independent проаналізував понад два десятки електронних листів і записів двох зустрічей у Zoom, які підтверджують їхні акаунти. Усі троє погодилися поговорити з Kyiv Independent, щоб попередити інших про російські дезінформаційні операції. Kyiv Independent погодився не використовувати їхні справжні імена, щоб захистити бійців, які все ще перебувають в Україні.

Представник партії Порошенка “Європейська солідарність” заявив у письмовій заяві, що їм нічого не відомо про ці заклики, але “очевидно, що їхня мета – провокація, яка має на меті завдати шкоди Україні”.

“Країна-агресор, Російська Федерація, неодноразово використовувала і продовжує використовувати поширення фейків проти Петра Порошенка – як під час його президентства, так і сьогодні”, – заявив представник партії.

Kyiv Independent не знайшла жодних доказів того, що Порошенко наймав приватну службу безпеки з планами повалення Зеленського.

Kyiv Independent звернулася за коментарями до Міжнародного легіону, а також до двох структур, які здійснюють нагляд за ним – Збройних сил та Головного управління військової розвідки (ГУР). Їхні представники не відповіли на момент публікації. Прес-секретар Зеленського сказав, що його офіс не має коментарів.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube