Прем’єр Словаччини підтримав блокування 50 млрд. євро допомоги ЄС Україні


10:1617.01.2024

Виділення Україні 50 млрд євро протягом чотирьох років безпосередньо з бюджету Європейського союзу є порушенням суверенітету блоку, заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Його позицію підтримав прем’єр Словаччини Роберт Фіцо.

Про це пише Ліга з посиланням на Reuters.

“Віддати 50 млрд євро з бюджету ЄС на чотири роки вперед – це порушення суверенітету та національних інтересів ЄС. Ми навіть не знаємо, що буде за квартал”, – заявив Орбан.

За його словами, Євросоюз має допомогти Україні у її боротьбі з російським вторгненням, але не відволікаючи ресурси з бюджету блоку. Фінансова допомога має надходити з позабюджетних джерел та не на довгостроковій основі.

Пропозицію угорського прем’єра підтримав його словацький колега. Фіцо заявив, що незгода Орбана зі змінами бюджету ЄС “законна”. 

“Уряд Словаччини підтримає пропозиції, які прем’єр-міністр Угорщини вже висунув або висуне”, – сказав Фіцо.

Раніше FT писала, що ЄС готує до лютневого саміту запасний план фінансування України на суму до 20 млрд євро. Він полягає у розміщенні облігацій Європейською комісією під гарантії держав-членів.

Для такого механізму не потрібна одноголосна згода всіх 27 країн Євросоюзу, а отже прем’єр Угорщини Віктор Орбан не зможе його заблокувати, як це може статися з чотирирічним планом Ukraine Facility на 50 млрд євро.

Крім “плану Б”, є ще й “план В” – це продовження програми макрофінансової допомоги. Вона дозволила Україні отримати 18 млрд євро у 2023 році.

Нагадаємо також, як повідомляло ІншеТВ, євродепутати збирають підписи за позбавлення Угорщини права голосу в Раді Європи – 120 вже є



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube