Іран захопив танкер в Оманській затоці


19:4611.01.2024

Іранські військово-морські сили захопили нафтовий танкер в Оманській затоці.

Підтвердження того, хто стоїть за нападом, з’явилося після того, як у четвер вранці стало відомо, що на борт судна “Святий Миколай” піднялися озброєні люди, повідомляє Sky News.

Державне інформаційне агентство IRNA опублікувало коротке повідомлення про захоплення судна військово-морськими силами Ірану. Воно не назвало судно, але заявило, що захоплення відбулося в результаті судового наказу.

Іран захопив танкер в Оманській затоці 1
Іран захопив танкер в Оманській затоці 5

Колись “Святий Миколай” був залучений до суперечки з Міністерством юстиції США, в результаті якої було конфісковано мільйон барелів іранської сирої нафти.

Морські торгові операції Сполученого Королівства (UKTMO), які надають попередження морякам на Близькому Сході, заявили, що інцидент розпочався рано вранці за 50 миль від узбережжя Оману.

UKTMO повідомило, що отримало повідомлення від менеджера з безпеки судна про те, що він чув “невідомі голоси по телефону” поряд з капітаном судна.

Компанія повідомила, що не змогла встановити подальший контакт з судном і що влада розслідує інцидент.

Ця подія сталася на тлі високої напруженості в сусідньому Червоному морі, де напади повстанців-хуситів, що базуються в Ємені, порушують судноплавство.

Приватна розвідувальна компанія Ambrey повідомила, що на борт судна піднялися “від чотирьох до п’яти озброєних осіб”. Вона повідомила, що чоловіки закрили камери спостереження, коли піднялися на борт.

Інцидент розпочався рано вранці в середу у водах між Оманом та Іраном, в районі, де проходять кораблі, що входять і виходять з Ормузької протоки.

Іран захопив танкер в Оманській затоці 3
Іран захопив танкер в Оманській затоці 6

Значна частина світової торгівлі нафтою проходить через Ормузьку протоку, незважаючи на те, що в останні роки в водах навколо протоки відбулася серія захоплень кораблів Іраном після розпаду ядерної угоди з країною.

Раніше судно “Святитель Миколай” мало назву “Суец Раджан”, пов’язану з грецькою судноплавною компанією “Імперія навігації”.

У своїй попередній заяві афінська компанія визнала, що втратила зв’язок з судном, екіпаж якого складається з 18 філіппінців і одного громадянина Греції. Компанія не уточнила подробиць.

Судно опинилося в центрі уваги в лютому 2022 року, коли група “Об’єднані проти ядерного Ірану” заявила, що підозрює, що танкер перевозив нафту з іранського острова Харг.

Кілька місяців судно стояло в Південно-Китайському морі біля північно-східного узбережжя Сінгапуру, а потім раптово попливло до узбережжя Техасу без жодних пояснень. У серпні судно перевантажило свій вантаж на інший танкер, який випустив нафту в Х’юстоні на виконання наказу Міністерства юстиції.

У вересні Empire Navigation визнала себе винною у контрабанді санкційної іранської нафти і погодилася сплатити штраф у розмірі 2,4 млн доларів (1,9 млн фунтів стерлінгів) у справі, пов’язаній з танкером.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube