В Польщі заарештований ексміністр внутрішніх справ Маріуш Камінський оголосив голодування


14:5210.01.2024

Колишній міністр внутрішніх справ Польщі Маріуш Камінський, заарештований напередодні, у заяві на ім’я міністра юстиції оголосив голодування.

Про це пише польське радіо RMF24.

Маріуш Камінський оголосив голодування. Про це він написав у заяві на ім’я голови Міністерства юстиції. Камінський разом з Мацеєм Вонсіком відучора перебуває під вартою в слідчому ізоляторі в Грохові. Політики “Права і справедливості” (PiS), засуджені остаточним вироком суду до двох років ув’язнення, перебували під захистом в Президентському палаці. “Засудження мене за боротьбу з корупцією і незаконне позбавлення депутатського мандата я розцінюю як акт політичної помсти” – йдеться у заяві Камінського.

“Заявляю, що розцінюю засудження мене за боротьбу з корупцією та вчинення протиправних дій щодо позбавлення мене депутатського мандата як акт політичної помсти. Тому, як політичний в’язень, з першого дня ув’язнення я починаю голодування. Я вимагаю негайного звільнення з в’язниці всіх членів колишнього керівництва CBA, на яких поширюється акт помилування, виданий у 2015 році Президентом Республіки Польща” – йдеться у заяві.

“Це індивідуальне рішення Маріуша Камінського”, – так прокоментувала заяву політика заступниця міністра юстиції Марія Ейхарт.

“У цьому полягає право на особисту свободу. Кожен може вирішувати для себе сам”, – сказала вона.

Однак вона уточнила, що коли хтось засуджений і перебуває під вартою, а саме в такому статусі зараз перебувають колишні міністри Маріуш Камінський і Мацей Вонсік, така людина піддається детальному медичному обстеженню, вимірюванню тіла та іншим процедурам, щоб визначити, як організм реагує на відмову від їжі. Вона додала, що така людина може бути поміщена в лазарет або лікарню.
Заступницю міністра також запитали про можливість примусового годування в такій ситуації. Рішення про це може прийняти тільки суд, уточнила заступник міністра.

Водночас вона запевнила, що Маріуш Камінський і Мацей Васик не відповідають європейським критеріям, щоб вважатися політичними в’язнями. Вона підкреслила, що той факт, що політик перебуває у в’язниці, не означає, що він є політичним в’язнем.

Вона пояснила, що визначення політичного в’язня було розроблено Парламентською асамблеєю Ради Європи в 2012 році на тлі дискусії про те, чи слід вважати в’язнів режиму в Азербайджані політичними в’язнями.

Згідно з прийнятим визначенням, для того, щоб вважатися політичним в’язнем, людина повинна відповідати одній з умов визначення. У випадку засуджених панів Камінського і Вонсіка жодна з цих умов не була виконана”, – додала вона.

Маріуш Камінський і Мацей Вонсік відучора перебувають у слідчому ізоляторі Варшава-Грохув. Місце, де утримують політиків “Права і справедливості” (PiS), жителі столиці називають “Камчаткою”, воно знаходиться на околиці Варшави, далеко від центру, а поруч розташований ландшафтний заповідник Ольшинка Гроховська.

Згідно з інформацією, наданою Пенітенціарною службою, Камінського і Вонсіка помістили в тимчасові камери. Вони повинні були здати на зберігання документи, гроші і такі речі, як мобільні телефони. Серед іншого, сьогодні на затриманих чекає медичний огляд і зустріч з вихователем, повідомляє наш журналіст Міхал Добролович.

Нагадаємо, в Польщі затримали ексміністра внутрішніх справ і його заступника. В чому їх звинувачують (ФОТО)



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube