Іран готовий постачати РФ модернізований Shahed-107 з дальністю до 1500 км і балістичні ракети, – Sky News


13:1710.01.2024

Іран розробив новий ударний безпілотник для війни Росії в Україні і, схоже, близький до того, щоб надати Москві ракети класу “земля-земля”, стверджує інформоване джерело з питань безпеки.

Про це повідомляє Sky News. ІншеТВ переклало цей текст.

Shahed-107 був описаний як “вибуховий і розвідувальний” безпілотний літальний апарат (БПЛА), який, можливо, оснащений технологією для пошуку високоцінних цілей на полі бою, таких як британські та американські реактивні системи залпового вогню, що використовуються українськими силами.

Джерело повідомило Sky News, що “кілька одиниць” спеціально розробленого безпілотника могли бути запропоновані Росії в рамках угоди, яка оцінюється на суму понад 2 млн доларів (1,6 млн фунтів стерлінгів).

За словами джерела, це свідчить про “значну роботу з розробки озброєнь, яку проводить Іран, щоб підтримати інтереси Росії щодо України”.

Україна та її західні союзники раніше звинувачували Тегеран у постачанні Москві сотень односторонніх ударних безпілотників, відомих як Shahed-131 і Shahed-136 – їх називають “безпілотниками-камікадзе”, оскільки вони летять на ціль і вибухають при ударі.

Іран готовий постачати РФ модернізований Shahed-107 з дальністю до 1500 км і балістичні ракети, - Sky News 1
Іран готовий постачати РФ модернізований Shahed-107 з дальністю до 1500 км і балістичні ракети, - Sky News 3

Безпілотник Shahed-131. Фото: Офіційне інтернет-представництво Президента України
Зображення:

Росія використовує комбінацію безпілотників і ракетних ударів, намагаючись прорвати систему протиповітряної оборони України, яка підтримується Заходом, у хвилі смертоносних атак на цивільні і військові об’єкти по всій країні, що посилилися останніми днями.

Джерело в силових структурах повідомило, що новий безпілотник Shahed-107 належить до сімейства безпілотних літальних апаратів Shahed-101 і має V-подібний хвіст.

За словами джерела, БПЛА довжиною близько 2,5 метрів і розмахом крил три метри може запускатися з автомобіля і, за оцінками, має дальність польоту до 1500 км (932 миль).

Вважається, що він оснащений передавачем для передачі відео в прямому ефірі. Такі розвідувальні можливості означають, що безпілотник може бути використаний для виявлення цілей на українському фронті для ураження інших БПЛА або систем озброєння.
Джерело в органах безпеки стверджує, що іранські сили безпеки провели випробування з росіянами на авіабазі в центральному Ірані, в яких брали участь безпілотники Shahed-107 і Shahed-136.

Міністерство оборони Росії та Міністерство закордонних справ Ірану поки що не відповіли на запит про коментарі.

У вересні президент Ірану заперечив, що його країна відправляла безпілотники або іншу зброю до Росії для використання в Україні.

“Ми проти війни в Україні”, – заявив президент Ірану Ебрагім Раїсі в кулуарах Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку.

Але минулого року телеканал Sky News викрив ймовірний контракт на постачання зброї, який став першим вагомим доказом того, що Іран продавав боєприпаси Росії для її воєнних зусиль.

“Величезне занепокоєння” для України

Українське джерело повідомило, що заява про розробку нового типу безпілотника “швидше за все, відповідає дійсності”.

“У нас є величезне занепокоєння щодо можливих поставок згаданих типів безпілотників”, – сказало джерело.

Російський “наступ багато в чому спирається на іранські безпілотники, постійно їх модернізуючи. Вони намагаються зробити їх швидшими, щоб змусити українські сили оборони використовувати більш дорогі системи протиповітряної оборони”.

Українське джерело повідомило, що Росія тепер здатна сама збирати системи “Шахед-136” на заводі в Татарстані, за 500 миль на схід від Москви.

“Виробнича потужність [до] вересня 2025 року має становити близько 4 000 одиниць на рік”, – сказало джерело.

Експерти з питань оборони кажуть, що, якщо це підтвердиться, розробка Іраном нового безпілотника підкреслить його зростаючі військові виробничі можливості і його важливість для військових зусиль Росії.

Майкл Кларк, запрошений професор Королівського коледжу Лондона, попередив: “Але політична ціна для Ірану насправді дуже велика, тому що це ставить Іран у табір тих, хто намагається насильницьким шляхом повалити нинішню міжнародну систему”.

Іран “близький” до надання балістичних ракет

Партнерство стане ще більш значущим з поставкою іранських балістичних ракет класу “земля-земля” в Росію – набагато більш смертоносних і їх важче збити, ніж безпілотники.

“З достовірної інформації випливає, що Іран і Росія відновили угоду про постачання зброї, і Росія очікує отримати найближчим часом високоточні ракетні системи класу “земля-земля”, – повідомило поінформоване джерело у сфері безпеки.

Йдеться про ракети з дальністю польоту понад 300 км (186 миль).

Американський чиновник, якого цитували американські ЗМІ на початку цього місяця, також заявив, що Іран готується розпочати постачання балістичних ракет малої дальності до Росії.

Іранський режим, перебуваючи під загрозою подальших санкцій та міжнародної ізоляції, раніше утримувався від надання своїх величезних запасів високоточних ракет після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Однак його розрахунки, схоже, змінюються після того, як у жовтні минулого року закінчився термін дії санкцій Ради Безпеки ООН, покликаних обмежити іранську програму балістичних ракет в рамках важливої ядерної угоди 2015 року зі світовими державами, яка відтоді не виконується.

Очевидний зсув у політиці також відбувається на тлі війни на Близькому Сході, яка відволікає увагу Заходу від України, навіть на тлі посилення російського наступу на території України.

Українське джерело повідомило, що передача іранських ракет допоможе Росії повторити кампанію терору, розпочату минулої зими проти енергетичної інфраструктури України, яка спричинила тривалі відключення електроенергії по всій країні під час низьких температур.

За словами Фабіана Хінца, наукового співробітника аналітичного центру Міжнародного інституту стратегічних досліджень (IISS) Фабіана Хінца, це можуть бути тактичні ракети меншої дальності “Абабіл” або “Фатех”, які мають дещо більшу дальність польоту – від 300 до 700 км (від 186 миль до 435 миль).

“У такому випадку вони могли б з точністю вражати цілі на всій території України”, – сказав він в інтерв’ю Sky News.

Балістичні ракети важче перехоплювати, тому українські військові будуть змушені більше використовувати обмежені запаси наданих США зенітно-ракетних комплексів “Патріот”, які мають обмежений радіус дії.

Батареї “Патріотів” “не можуть захистити кожну точку в Україні від атак балістичних ракет”, – сказав пан Хінд.

“Тому росіяни можуть використати цю ситуацію для того, щоб завдати чималих руйнувань, наприклад, цивільній інфраструктурі”.

У відповідь Іран, швидше за все, буде шукати гроші і військові технології від Росії.

Запрошений професор Кларк сказав, що очікувана поставка ракет свідчить про те, що Іран “вирішив стратегічно, я думаю, кинути жереб з Росією і, побічно, з Китаєм, тому що вони бачать, як на наших очах відбувається перегрупування світової політики, і вони думають, що це допоможе їм стати на бік, який в кінцевому підсумку переможе”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube