Ще не все. На новорічний “Квартал” скарга за спотворення “Соколят”. Подробиці скандалу (ВІДЕО)


21:0604.01.2024

Відому пісню «Соколята» В’ячеслава Хурсенка під час новорічного Вечірнього Кварталу назвали «Піснею дружини Пса Патрона» та переспівали. Донька композитора заявила про порушення авторських прав.

Співачка Марія Хурсенко вражена тим, як у концерті «95-кварталу» легендарна пісня її батька «Соколята» була переспівана на новий мотив про пса Патрона. за її словами, там прозвучало чимало вульгарних фраз, принизливі слова щодо політиків, «зростають рік без батька песенята», пише Главком.

В’ячеслав Хурсенко – відомий український співак та композитор, чиє життя обірвалось у 2009 році. Автор пісні «Соколята», яка свого часу отримала Гран-прі «Пісенного вернісажу» і стала по-справжньому народною піснею.

А щоб вам було зрозуміло, про що йдеться, ІншеТВ пропонує послухати оригінал, а потім подивитись пародію.

А тепер пародія – від “дружини пса Патрона”. Дивитись з 2 год. 22 хв. приблизно.

На своїй Facebook-сторінці Марія Хурсенко розкритикувала виступ. «Не хочу, щоб ця бруднота була у мене на сторінці, але багато з вас подумали, що я давала дозвіл на це цілковите знецінення і спотворення пісні. Я звичайно розумію, що зараз нам всім не до гумору. Але це зовсім і не смішно… Виконує вона, а соромно мені. Соромно, що до такого низького рівня опустили нашу гумористичну культуру… Як можна було додуматись поєднати таке з історичним твором» – написала дівчина.

Марія Хурсенко звернулася до Української Агенції з Авторських та Суміжних Прав щодо цього інциденту: «Чекаю ваших радикальних дій, і цього чекатиме суспільство. Стільки негативних відгуків про це незаконне використання я отривамала, що всіх тепер буде цікавити подальше розгортання подій. А для вас тут і доказ, і порушення цілого пункту Закону. Для вас це має бути діло принципу».

У студії “Квартал 95” заявили, що не порушували авторське право пародією на пісню “Соколята”, але Агенція з авторських прав повідомила про недотримання закону.

Про це вони заявили у Facebook.

Громадська організація “Українська агенція з авторських та суміжних прав” (ГО “УААСП”) прокоментувала ситуацію, що виникла навколо пародійного номера “Пісня від дружини Пса Патрона”, показаного студією “Квартал 95” під час “Новорічного концерту Вечірнього Кварталу 2024”. Відповідаючи на звернення доньки й правонаступниці авторських прав на твори музиканта В’ячеслава Хурсенка Марії Хурсенко, ГО “УААСП” нагадала, що управляє на колективній основі саме майновими авторськими правами на твір “Соколята”.

Вони підтвердили, що відповідно до закону України “Про авторське право і суміжні права” можливо без дозволу суб’єктів авторського права і безоплатно використовувати їхні твори для створення на його основі твору у жанрі пародії. Але також закон зобовʼязує зазначати імʼя автора і джерело запозичення.

“Тож на наш погляд, у цьому випадку йдеться про порушення немайнових авторських прав. Згідно із законом України “Про авторське право і суміжні права” спадкоємці автора мають право захищати особисті немайнові права автора, зокрема протидіяти перекрученню, спотворенню чи іншій зміні твору, а також будь-якому іншому посяганню на твір, що може завдати шкоди честі та репутації автора. Враховуючи, що ГО “УААСП” управляє майновими правами на твір “Соколята”, цей конкретний випадок ми розглядаємо винятково”, – заявили в Агенції.

Вони наголосили, що нададуть правовий супровід Марії Хурсенко та вже взялися до опрацювання її питання. 

“Наголошуємо, на нашу думку, питання лежить в моральній площині, оскільки йдеться про ймовірне порушення немайнових прав, тож сподіваємося на адекватну оцінку з боку користувачів даного об’єкту прав”, – додали в УААСП.

Раніше у відповіді на запит hromadske представники студії “Квартал 95” заявили, що створили пародію на пісню В’ячеслава Хурсенка “Соколята” згідно з вимогами чинного законодавства. Вони заперечили слова доньки артиста Марії Хурсенко про порушення авторських прав.

Так, у відповіді послалися на абзац 9 п. 2 ст. 21 закону України “Про авторське право та суміжні права”, який дозволяє використання музичних та інших творів без отримання будь-якого дозволу від правовласників оригіналу, якщо ідеться про створення твору в жанрі пародії.

“При створенні музичної пародії на пісню “Соколята” ТОВ “Квартал 95″ не повинно було отримувати жодних дозволів від правовласників цього музичного твору. Пародію на зазначений твір було створено та використано відповідно до вимог чинного законодавства”, — йдеться у відповіді.

Також студія стверджує, що “є сумлінним користувачем авторських та суміжних прав”, а “будь-яке використання обʼєктів авторського та суміжного права здійснюється компанією відповідно до чинного законодавства та з виплатою справедливої винагороди, передбаченої законодавством”.

Нагадаємо: Скандал з «Кварталом 95»: українці вимагають вибачень від коміків за їхній “жарт” про мешканців тимчасово окупованого Скадовська (ВІДЕО)

«1+1» пообіцяла видалити скандальний номер «Кварталу» про переселенку «сіСькадовська» 

Свято продовжується. Безугла відправляє “Квартал” на фронт, акторка скандального номера звернулась до “проплачених тварєй” (ВІДЕО)

“Про себе, про вас і про час!”. В Києві скасували виставу гумористки Гатун через жарт про переселенців в “Кварталі”



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube