“Голі вечірки” під час війни. Путіну – можна, іншим – ні (ФОТО, ВІДЕО)


21:4329.12.2023

У Росії триває кампанія проти учасників “майже голої вечірки”, організованої Настею Івлєєвою, яка зібрала десятки поп-зірок. Під тиском “Z-патріотів”, які визнали захід недоречним на тлі війни в Україні, учасники вечірки, від Ксенії Собчак до Філіпа Кіркорова, записують публічні вибачення і зазнають репресій. Їхні корпоративи скасовують, імена викреслюють з афіш, доходи перевіряє податкова служба. “Що ви там влаштували?” – запитав прес-секретар Кремля у Кіркорова. Те саме запитання можна поставити і Володимиру Путіну. Рівно 24 роки тому він побував на вечірці зі стриптизом у Петербурзі. Через шість днів його призначили виконувачем обов’язків президента. Як і зараз, Росія тоді брала участь у війні – другій чеченській, пише Радіо Свобода.

“Високий гість”

25 грудня 1999 року близько 19:00 співробітники служби безпеки президента РФ оточили петербурзький нічний клуб “Луна” – готувалися до візиту Володимира Путіна. “Взяли під охорону всі приміщення, входи і виходи, обмежили рух Вознесенським проспектом. Виставили варту на кухні, перевірили сертифікати якості на продукти харчування, прохолодні та спиртні напої”, писала “Независимая газета”. Видання назвало “Луну” “одним з елітних розважально-еротичних клубів Північної Венеції” і докладно описувало його достоїнства: розташування в центрі міста, дві зали, розраховані на 100 осіб, свічки на столах і крісла з червоного оксамиту.

Знаменитий своїми еротичними вечірками заклад відкрили 1994 року, він розташовувався в будівлі, де зараз під вивіскою з гаслом “традиції і стабільність” розміщений Санкт-Петербурзький державний університет промислових технологій і дизайну.

Репортер “Независимой газеты” Бесік Піпія згадував, що Путін бував у “Луні” і раніше, коли обіймав посаду віцемера міста. Про те, що майбутній президент не просто відвідував цей клуб, а й призначав там ділові зустрічі, розповідав 2016 року в інтерв’ю “Радіо Свобода” бізнесмен Максим Фрейдзон, який стверджував, що Путін брав хабарі за оформлення приватної власності на нерухомість, яка належала місту, та оформлення паперів і ліцензій, чим він займався на посаді віце-мера (Кремль не коментував цих звинувачень). За словами Фрейдзона, сам він зустрічався з Путіним у “Луні” щонайменше тричі. “Це був звичайний стриптиз-клуб, за баром були дівчата, з якими можна було піти в кімнату”, – розповідає Фрейдзон.

У грудні 1999 року Путін прийшов у “Луну” з кількома міністрами свого уряду і зайняв місця на другому ярусі прямо навпроти сцени, стверджувала “Независимая газета”. За інформацією видання, Путіна супроводжувала президентська охорона, хоча виконувачем обов’язків глави держави він став тільки через шість днів після вечірки. Заходи безпеки могли бути виправдані: лише через півроку “Луну” підірвали – вперше в історії нічних клубів Петербурга, тоді обійшлося без жертв.

Родзинкою програми під час візиту Путіна було еротичне шоу “Місячна феєрія”. Ось як описував цю виставу російський таблоїд “Експрес газета”, який розповів про візит Путіна через кілька місяців після “Независимой газеты”, у 2003 році:

“Вечеря була в самому розпалі, коли на сцені розпочалося шоу “Місячна феєрія” з танцями східних наложниць і еротичною коридою, де бере участь напівоголена панянка-тореадор. Розкішні і вельми сміливі костюми недвозначно підкреслювали принади танцівниць. Дівчата були рішуче на будь-який смак. Музика з хореографією – на найвищому рівні. Володимир Володимирович із неприхованим інтересом спостерігав за танцювальними номерами. З чуток, високий гість навіть трохи збентежив досвідчених стриптизерок своєю увагою. – Я ловила на собі його погляд, – згадує танцівниця Оксана, – і мені навіть ставало трохи ніяково”.

“У шоу є все: кохання з наложницями у спекотній пустелі, заворожуючий танець жінки-змії, кохання портьє та покоївки, темпераментна корида, в якій змагаються у спритності могутній бик і тендітна дівчина-тореадор. У достатку можна бачити груди танцівниць другого, третього і четвертого розмірів – витончені, пружні, схвильовані, трепетні, хтиві, палахкотливі, захоплені, вільні, золоті, мрійливі, щасливі…” – писав про “Місячну феєрію”, яку споглядав Путін, Бесик Піпія. Після закінчення шоу тодішній прем’єр-міністр РФ залишив клубу свій автограф із побажанням “щастя в новому тисячолітті”.

Взяти його було доручено все тій же Оксані, яку в статті “Независимой газеты” названо “стриптизеркою”. “Настрій у Путіна був дуже піднесений”, – згадувала дівчина.

Автограф Путіна потім вигравіювали на металевій табличці і повісили в рамці на стіні клубу разом з іншими підписами VIP-гостей. Табличка провисіла там щонайменше до 2003 року, згадує джерело, близьке до керівництва клубу, яке побажало зберегти анонімність із міркувань безпеки. Саму появу політика в такому місці джерело не вважає компрометуючою: “Був непоганий нічний клуб із красивим танцювальним шоу. Швидше це був ресторан із шоу. Тож порівняння з “голою вечіркою” натягнуте”.

"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 1
"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 9

Старе тисячоліття, з яким Путін попрощався у своєму посланні клубу “Луна”, закінчувалося для Росії не найкращим чином. Наразі обурення “голою вечіркою” було викликане тим, що російська армія в цей же час веде кровопролитні бої в Україні. Тоді в розпалі була друга чеченська війна, що почалася в серпні 1999 року. Лише за місяць до відвідин Путіним “Місячної феєрії” російські війська оточили Грозний. Тільки за офіційними даними, Росія втратила в другій чеченській війні понад 7000 солдатів, офіцерів і службовців внутрішніх військ.

"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 3
"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 10

Відлуння цих подій можна знайти в пресі тих днів. 25 грудня, коли Путін приїхав до клубу “Луна”, газета “Коммерсант” писала, що напередодні Парламентська асамблея Ради Європи заявила про плани призупинити через війну в Чечні членство Росії в організації. 24 грудня, як можна дізнатися з того ж номера “Коммерсанта”, президент Інгушетії Руслан Аушев заявив, що в республіці “не підтримують силове вирішення проблеми Чечні”. Разом із цим уже в наступному номері газети, у вівторок, 28 грудня, з’явилася стаття під назвою “Присмак перемоги”. “7 серпня Росія вступила у війну. Першу популярну війну після Великої Вітчизняної. І ця популярність пояснюється не тим, що вперше за півстоліття на Росію напали. Точніше, не тільки цим. Річ у тім, що вперше за останні півстоліття Росія відчула смак перемоги”, – йшлося в публікації.

Кабаре і жердина для стриптизу

Дозвілля перших осіб у клубах, де дають вистави з оголеною натурою, досі заохочується і практикується в Росії цілком офіційно.

Удень 26 грудня 2022 року, поки російська армія вкотре обстрілювала нещодавно покинутий Херсон, рух у центрі Санкт-Петербурга майже зупинився: багато вулиць було перекрито заради гостей неформального саміту глав СНД. Офіційна частина зустрічі, у якій брали участь, крім Володимира Путіна, президенти Азербайджану, Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану та Узбекистану, проходила в Президентській бібліотеці на Сенатській площі, але закінчилася надзвичайно швидко. Після коротких промов Путіна і Касим-Жомарта Токаєва журналістів вигнали із залу, а президентів посадили в автобус і відвезли в розважальний “Ленінград-центр”. За даними прес-служби Олександра Лукашенка, неформальна частина саміту тривала за закритими дверима в “Ленінград-центрі” ще сім годин.

"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 5
"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 11

Історичну будівлю виставкового павільйону (до революції), а потім радянського кінотеатру “Ленінград” відкрили після тривалої реконструкції 2014 року. Спочатку передбачалося, що в цьому місці відкриється кабаре “Фантанель”, проте згодом офіційна концепція змінилася, і зараз “Ленінград-центр” описує себе як “шоу-простір, театр, центр сучасної культури розваг, що пропонує мистецтво поза форматами і рамками”. У кабаре “Фантанель” під керівництвом режисера Фелікса Михайлова напередодні відкриття вже набирали танцюристів і танцівниць, а коли замість кабаре відкрився “шоу-простір”, очолив його мистецьку програму той самий Михайлов і в репертуарі “Ленінград-центру”, незважаючи на зміну концепції, виявилися переважно кабаре-постановки з напівоголеними артистами. До нового 2023 року, тобто в дні проведення торішнього саміту СНД, родзинкою програми в “Ленінград-центрі” була постановка “Встигнути до опівночі” – “найсміливіша новорічна вистава тільки для дорослих”.

Журналіст “Коммерсанта” Андрій Колесников у своєму репортажі з саміту назвав “Ленінград-центр” (він належить структурам, пов’язаним із братами Ковальчуками, і Світлані Кривоногих, колишній коханці Володимира Путіна) “новою точкою на карті” зустрічей лідерів СНД. Насправді це, ймовірно, не так. Ще 2021 року в день проведення аналогічної зустрічі центр Петербурга так само, як і рік потому, стояв у величезних заторах. Видання “Фонтанка” окремо зазначало, що водночас було оточено “Ленінград-центр”. У ЗМІ про цю частину неформального спілкування президентів не повідомляли.

Відвідування закладів, пов’язаних із шоу для дорослих, виглядає передноворічною традицією Володимира Путіна, але на його інтерес до напівоголеної натури вказує не тільки це. Російський президент і сам публічно зізнавався, що бував на стриптизі – ще під час роботи в Німеччині. Розповідь Путіна про відвідування еротичного шоу в Гамбурзі наводиться в книзі “Від першої особи. Разговоры с Владимиром Путиным”, опублікованій 2000 року:

“Якось у Гамбурзі ми з друзями пішли на еротичне шоу. Утім, навряд чи його можна було назвати еротичним – мабуть, крутіше. Але ми з дружинами були! Це вони почали вмовляти мене: “Ну давай, зводи нас куди-небудь на що-небудь таке…” Вони вперше опинилися за кордоном. “Може, не треба?” – “Треба, треба, ми хочемо, ми вже великі!” – “Ну гаразд, ви самі цього хотіли”. Прийшли, сіли за столик. Почалося. Вийшли солісти афроамериканського походження: [темношкірий чоловік] такий здоровий, метра під два зростом, і [темношкіра жінка], зовсім маленька дівчинка. І ось вони не поспішаючи роздягаються під гарну музику, і почалося”.

Можливо, саме цей похід у стриптиз Путін згадував багато років потому, коли 8 квітня 2013 року в іншому німецькому місті, Ганновері, він разом з Ангелою Меркель відвідував промисловий ярмарок. У якийсь момент до нього кинулися оголені до пояса активістки українського руху Femen, на спині в однієї з яких був напис “Іди *, Путін”. На пресконференції після відвідування ярмарку російський президент сказав, що акція йому сподобалася, але “дискутувати з політичних питань краще в одягненому вигляді, а роздягатися потрібно в інших місцях”.

2021 року Фонд боротьби з корупцією Олексія Навального випустив розслідування про “палац Путіна” на мисі Ідокопас біля Геленджика. Автори розслідування ознайомилися з планами будівництва палацу і виявили на них окреме приміщення з жердиною для стриптизу. За даними розслідувачів, будівництвом займався друг і родич Путіна Микола Шамалов, в охороні об’єкта брали участь співробітники ФСО, над ним було організовано безпольотну зону. Після виходу розслідування інший друг Путіна, Аркадій Ротенберг, заявив, що палац належить йому.

"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 7
"Голі вечірки" під час війни. Путіну - можна, іншим - ні (ФОТО, ВІДЕО) 12

26 грудня 2023 року, у день, коли Філіп Кіркоров публічно вибачився за свою участь у “голій вечірці”, у Петербурзі знову проходив неформальний саміт глав СНД. Цього разу в його програмі не було відвідування “Ленінград-центру”. Замість цього гостям влаштували тур царськими садибами в Ленінградській області. У програмі були перевдягнені бояри, колядки та виступ віолончеліста Сергія Ролдугіна.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube