Rolls-Royce домовляється з ДТЕК про будівництво в Україні міні АЕС. А потужність Тілігульської ВЕС збільшать в 4 рази


07:3320.12.2023

Компанія Rolls-Royce веде переговори з найбільшою приватною енергетичною компанією України про будівництво низки міні-атомних електростанцій в країні, повідомляє The Telegraph.

ДТЕК, яка є частиною промислової групи мільярдера Ріната Ахметова, провела попередні переговори з Rolls про розробку малих модульних реакторів (ММР) на майданчиках, які зараз експлуатуються вугільними електростанціями.

Максим Тимченко, генеральний директор компанії, заявив, що очікує, що ядерна енергетика стане важливою частиною майбутнього портфеля ДТЕК, оскільки Україна перебудовується і його країна відмовляється від викопного палива.

ДТЕК та Rolls вивчають можливість переобладнання до восьми існуючих майданчиків вугільних електростанцій, дві з яких наразі знаходяться на окупованій Росією території, для розміщення ММР у 2030-х роках.

Це відбувається в той час, коли Україна намагається розгорнути менш централізовані та більш відновлювані джерела енергії, такі як вітрові та сонячні електростанції, в умовах цілеспрямованої кампанії бомбардувань з боку Росії з метою виведення з ладу мережевої інфраструктури протягом суворих зимових місяців.

У травні ДТЕК почав виробляти електроенергію на Тилігульській вітровій електростанції, розташованій за 60 миль від лінії фронту на півдні України, яка була змонтована у воєнний час всього за дев’ять місяців. Цього місяця компанія оголосила про плани збільшити потужність станції в чотири рази.

Пан Тимченко зазначив, що відновлювані джерела енергії залишаються ключовими для зміцнення енергетичної безпеки, оскільки окремі вітрові турбіни є набагато складнішими ракетними цілями, ніж великі вугільні електростанції. Однак, за його словами, значна частина енергії також повинна надходити з менш непостійних джерел, таких як ядерна енергетика.

Про це він сказав в інтерв’ю The Telegraph: “Ми намагаємося знайти спосіб встановити ці ММР.

“З нашого боку, у нас є досить велика потужність вугільних електростанцій, і ми ведемо переговори з Rolls-Royce SMR про їхнє переобладнання”.

Україна вже є одним з найбільших у світі користувачів ядерної енергії: держава володіє чотирма станціями, які виробляли більше половини електроенергії в країні до того, як Володимир Путін віддав наказ російським військовим вторгнутися в Україну.

Одна з них, Запорізька атомна електростанція, зараз знаходиться на окупованій території і стала гарячою точкою, а Україна і Росія звинувачують одна одну в бездумних обстрілах, які можуть призвести до ядерної катастрофи.

ММР, яку розробляє Rolls, є новою і комерційно неперевіреною технологією, яку компанія не планує впроваджувати до 2030 року, а перший реактор, як очікується, буде побудований у Великій Британії.

ДТЕК прагне налагодити партнерство з Rolls, в рамках якого частина ланцюжка поставок може бути створена в Україні, де є значний досвід у сфері ядерного машинобудування.

У Rolls-Royce SMR підтвердили, що обидві компанії ведуть переговори, додавши: “Деталі цих переговорів є комерційною таємницею”.

Також відомо, що ДТЕК провів переговори з іншими компаніями, які розробляють ММР.

Компанія виробляє п’яту частину електроенергії в Україні, в основному за рахунок вугільних електростанцій, але її інфраструктура зазнала сильних обстрілів з боку російських військ з моменту початку конфлікту в лютому 2022 року.

Переговори з Rolls розпочалися після того, як учасники британського конкурсу на фінансування проекту SMR були повідомлені про те, що наступний етап відкладається.

Шість компаній, в тому числі Rolls, змагаються за будівництво фінансованих урядом проектів МБР. Вони очікували подати офіційний тендер цього місяця, але тепер їм повідомили, що процес розпочнеться в січні.

Один з учасників тендеру заявив, що підозрює, що “руандійська битва” затримує вирішення важливих для галузі питань.

Інсайдери, які спостерігають за тендерами, наполягають на тому, що переможці все одно будуть оголошені в другій половині наступного року.

Представник Great British Nuclear заявив: “Наступний етап конкурсу розпочнеться якнайшвидше, і ми з нетерпінням чекаємо на пропозиції від постачальників”.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube