США та Україна шукають нову стратегію після невдалого контрнаступу, – New York Times


08:2012.12.2023

Американські та українські військові лідери шукають нову стратегію, яку вони можуть почати реалізовувати на початку наступного року, щоб відновити позиції Києва.

Про це пише New York Times. ІншеТВ переклало цей текст і з радістю відзначило, що не всі опитані захотіли ділитися з журналістами реальними планами.

Поштовх до нового підходу з’явився після того, як багатомісячний контрнаступ України не досягнув своєї мети – відвоювати території, втрачені російською армією, а також після тижнів часто напружених зустрічей між американськими високопосадовцями та їхніми українськими колегами.

Президент України Володимир Зеленський прибув до Вашингтона в понеділок, щоб на цьому тижні провести поспішно організовані зустрічі з президентом Байденом і Конгресом, щоб обговорити подальші кроки. Обидва президенти намагатимуться продемонструвати солідарність і посилити підтримку України в критичний момент, як на полі бою, так і на Капітолійському пагорбі.

Невдачі України сталися на тлі ослаблення підтримки республіканців щодо продовження американської фінансової допомоги Києву. Навіть деякі високопосадовці США висловили занепокоєння, що якщо наступного року війна зайде в тривалий глухий кут, президент Росії Владімір Путін отримає перевагу.

“Ми не можемо дозволити Путіну перемогти”, – заявив пан Байден минулого тижня, коли тиснув на Конгрес щодо нового раунду фінансування для України. “Це в наших величезних національних інтересах і міжнародних інтересах усіх наших друзів. Будь-які перебої в нашій здатності постачати Україні, безумовно, посилюють позиції Путіна”.

Російські військові, після невдалого походу на Київ у 2022 році, почали змінювати свою долю і відновлювати свою міць. Москва тепер має більше військ, боєприпасів і ракет, а також збільшила свою вогневу перевагу за допомогою флоту бойових безпілотників, багато з яких, за словами американських чиновників, постачає Іран.

Сполучені Штати посилюють особисті військові консультації, які вони надають Україні, відправивши до Києва тризіркового генерала, який проведе багато часу на місцях. Американські та українські військові кажуть, що сподіваються виробити деталі нової стратегії наступного місяця під час серії військових навчань, які відбудуться у Вісбадені, Німеччина.

Американці наполягають на консервативній стратегії, яка зосереджується на утриманні території, яку має Україна, окопуванні та нарощуванні запасів і сил протягом року. Українці хочуть перейти в наступ, або на землі, або за допомогою дальніх ударів, сподіваючись привернути увагу світу.

Ставки величезні. Американські чиновники кажуть, що без нової стратегії та додаткового фінансування Україна може програти війну. Представники адміністрації стверджують, що пан Путін робить ставку на зменшення американської підтримки, вказуючи на його нещодавні заяви про те, що якщо в Україні закінчаться боєприпаси, надані НАТО, Росія переможе за лічені дні.

Сполучені Штати надали Україні величезну військову та економічну підтримку – понад 111 мільярдів доларів за останні два роки. Але значна кількість республіканців зараз заявляє, що виступає проти подальших витрат, а інші вимагають побачити нову стратегію, перш ніж вони проголосують за будь-які додаткові кошти.

Багато українських лідерів не усвідомлюють, наскільки небезпечним є продовження фінансування війни з боку США, кажуть американські посадовці. Ці українські генерали і високопоставлені цивільні чиновники мають нереалістичні очікування щодо того, що Сполучені Штати будуть постачати, кажуть вони. Вони просять мільйони артилерійських снарядів, наприклад, із західних запасів, яких не існує.

Американські чиновники кажуть, що Україні доведеться воювати в умовах обмеженого бюджету.

Деякі американські військові хочуть, щоб Україна дотримувалася стратегії “утримувати і розбудовувати” – зосередитися на утриманні території, яку вона має, і нарощуванні своєї здатності виробляти зброю до 2024 року. Сполучені Штати вважають, що ця стратегія підвищить самодостатність України і забезпечить Києву можливість відбити будь-яку нову російську атаку.

Мета полягає в тому, щоб створити достатньо реальну загрозу, щоб Росія могла розглянути можливість участі в змістовних переговорах наприкінці наступного року або в 2025 році.

Водночас українські посадовці вивчають стратегії, що ґрунтуються на успішних глибоких ударах по Криму минулої осені. Вони шукають креативні способи вивести Росію з рівноваги за допомогою атак на збройові заводи, склади озброєнь і залізничні шляхи для перевезення боєприпасів, а також здобути символічні перемоги. Один український колишній високопоставлений військовий відмовився обговорювати ці пропозиції, але сказав, що новий план допрацьовується і є “дуже сміливим”.

Американські чиновники кажуть, що без зміни стратегії 2024 рік може бути схожим на 1916 рік, найсмертоносніший рік Першої світової війни, коли загинули тисячі молодих хлопців, а лінії фронту майже не змінилися.

Стан війни

Контрнаступ 2023 року був побудований на переробці української армії за образом і подобою американської. За словами критиків, це був підхід, який Сполучені Штати випробували у В’єтнамі, Іраку та Афганістані, здебільшого невдало.

Але є деякі ознаки компромісу. Американські високопосадовці заявили, що вони відкриті до деяких нових ідей України. Американські посадовці заявили, що глибокі удари України по Криму цієї осені виявилися смертельними для Росії і стали світлою плямою у невдалому контрнаступі, який в іншому випадку розчаровував. Американські стратеги вважають, що українці можуть розвинути цей успіх наступного року, навіть якщо значна частина їхньої енергії буде витрачена на відновлення своїх сил.

Генерал Крістофер Г. Каволі, головнокомандувач американських військ у Європі, бере на себе більшу роль у координації дій з українськими офіційними особами.

Пентагон також вирішив відрядити генерал-лейтенанта Антоніо А. Агуто-молодшого, який керує підтримкою України з бази в Німеччині, для тривалого перебування в Києві. Генерал Агуто працюватиме безпосередньо з військовим керівництвом країни, щоб покращити поради, які пропонують Сполучені Штати, заявили американські офіційні особи. Хоча Білий дім вирішив не мати американських військових радників в Україні на постійній основі, часті ротації генерала Агуто в Києві і з Києва наблизять кінець цього обмеження.

Битва під Роботиним увібрала в себе розбиті надії України на контрнаступ.

У серпні механізовані війська, підготовлені в США, наблизилися до невеликого села, після того, як місяцями боролися за те, щоб просунутися лише на кілька миль до його околиць. Наприкінці місяця українські офіційні особи заявили, що вони відбили село, яке знаходиться приблизно за 50 миль від південного узбережжя України.

Американські та українські офіційні особи заявили, що ця перемога була невеликою, але важливою, вона стала кроком до прориву російських ліній і просування до Чорного моря, розділивши шляхи постачання Кремля.

У Вашингтоні американські офіційні особи заявили, що українці майже прорвали перший шар російської оборони і підуть далі в наступі, щоб перевірити міцність інших оборонних шарів.

Але російська оборона виявилася набагато сильнішою, ніж оцінювали Сполучені Штати. І замість перемоги, Роботине перетворилося на криваву битву.

47-ма бригада, одна з дев’яти, підготовлених Сполученими Штатами, зазнала величезних втрат: десятки солдатів були поранені або вбиті. Їхні бойові машини “Бредлі”, а також бронетранспортери “Страйкер” і німецькі танки “Леопард” інших підрозділів були знищені. Відео, розміщені в соціальних мережах, висвітлювали тліючі уламки та зростаючі втрати серед українських військовослужбовців.

Саме місто лежало в руїнах: На супутникових знімках, зроблених влітку, видно місячний пейзаж з кратерів.

З наближенням зими українські війська все ще залишаються затиснутими на околицях Роботиного, з невеликою надією на те, що вони зможуть прорвати наступну лінію російської оборони найближчим часом.

Сполучені Штати та їхні союзники витратили мільйони доларів на відправку танків та іншої бронетехніки в Україну і на навчання новостворених підрозділів передової військової тактики. Але, незважаючи на наступ України влітку і восени, російські війська значною мірою утримують майже 20 відсотків території країни, яку вони контролюють.

Протягом трьох місяців військовослужбовці США і союзників навчали дев’ять бригад, 36 000 українських військових, основам маневреної війни. Теорія, висунута американськими стратегами, полягала в тому, що лише велике угрупування військ може прорвати запеклі російські позиції і повернути собі південно-східне узбережжя України.

Але поки Сполучені Штати навчали Україну, як користуватися зброєю, росіяни окопалися і готувалися до майбутньої битви.

Американські та українські стратеги спочатку не усвідомлювали, наскільки сильно росіяни зміцнюють свою оборону. Українські війська, що тренувалися в Німеччині, практикували прорив оборони, яка була набагато слабшою, ніж та, з якою їм довелося зіткнутися в майбутньому.

Глибока російська оборона включала в себе більш грізні мінні поля, ніж будь-коли з часів Корейської війни, стару технологію, яка сповільнила, а потім і зупинила наступ української армії. Але саме використання Росією різноманітних безпілотників, в тому числі комерційних дронів китайського виробництва, докорінно змінило характер механізованої маневреної війни.

У минулому прориви вздовж лінії фронту могли бути використані, що дозволяло наступаючим військам отримати перевагу до того, як противник встигав відреагувати. Тепер, коли поле бою майже постійно перебуває під спостереженням, жодній зі сторін важко скористатися перевагою, не будучи виявленою і не зупиненою артилерією або контратакою.

Російські безпілотники змогли перервати зв’язок між військами на передовій та українським командним пунктом. Інші безпілотники використовувалися для виявлення українських груп розмінування, що дозволило Росії відправити ударні вертольоти для нанесення удару по них.

Проблеми України ускладнювалися гострими розбіжностями з американським генералітетом щодо того, як і де застосовувати нові механізовані війська. Українські посадовці, включно з паном Зеленським, дійшли висновку, що східна частина країни є найважливішим театром бойових дій, оскільки там зосереджені російські війська.

Вашингтон вважав схід України, включно з Донбасом, стратегічно менш важливим, ніж окуповане південне узбережжя.

Американці хотіли, щоб українці зосередилися на півдні, щоб зламати або поставити під загрозу утримання Москвою смуги української землі між Кримом і російським кордоном. Українське командування вважало, що ця оборона занадто міцна для прориву, і що прорив через мінні загородження призведе до величезних втрат.

Як наслідок, Україна тримала свої сили розділеними між сходом і півднем, відмовляючись зосередитися на одному головному напрямку наступу. І замість рішучого прориву виникла патова ситуація.

Українські військові лідери заявили, що вважають американські очікування нереалістичними, особливо враховуючи той факт, що вони не мали повітряних сил для захисту своїх наземних підрозділів.

“Є багато причин, чому контрнаступ провалився, але в українській критиці є частка правди”, – сказав Ерік Чіарамелла, науковий співробітник Фонду Карнегі за міжнародний мир. “Відбулася своєрідна інфляція колективних очікувань”.

Кампанія 2023 року не була повним провалом. Американські посадовці вказують на успішні та руйнівні атаки України на Чорноморський флот Росії та військові командні пункти в Криму.

За словами деяких посадовців, це була велика військово-морська перемога країни, яка не має військово-морського флоту.

Британські ракети великої дальності Storm Shadow завдали значної шкоди цілям у Криму. 22 вересня град ракет Storm Shadow обрушився на штаб Чорноморського флоту Росії в Севастополі. Через кілька днів Росія вивела частини флоту з Криму.

Ці операції дозволили Україні експортувати зерно з Одеси і зберегли деякі судноплавні шляхи відкритими, що стало вирішальною перемогою, але вони мало що змінили в загальному ході війни і не дозволили Україні відвоювати жодної території.

У штаб-квартирі Сухопутних військ США в Європі у Вісбадені, Німеччина, вищі американські військові керівники, в тому числі генерал Каволі і генерал Агуто, зустрілися минулого тижня з двома українськими високопосадовцями, щоб обговорити основні напрямки стратегії на наступний рік.

Ні американські, ні українські посадовці не розголошують деталей розмов або нового плану. Але якою б не була остаточна домовленість, зміна динаміки є критично важливою. Чим довше війна сприйматиметься як патова, тим важче буде отримати додаткове американське фінансування, кажуть аналітики.

“Я не думаю, що буде перебільшенням підкреслити, наскільки важливою є допомога США, – сказала Андреа Кендалл-Тейлор, науковий співробітник Центру нової американської безпеки. “Якщо допомога не буде продовжена, то ця війна набуде радикально іншого характеру і піде далі”.

За словами американських урядовців, Україні не потрібно відвойовувати всі майже 20 відсотків території, які вона втратила, щоб перемогти у війні.

Здобуття кількох стратегічних і символічних перемог, зміцнення оборони і нарощування власних можливостей для виробництва більшої кількості озброєнь може бути достатнім, щоб зміцнити позиції України, коли заклики до мирних переговорів з метою припинення війни неминуче поновляться.

Американські чиновники намагаються підготувати українців до наступного року, кажучи їм, що будь-яка допомога, яку схвалить Конгрес, навряд чи зрівняється з тими обсягами фінансування, які Вашингтон надавав у перші два роки війни.

“Вони повинні воювати розумно і ефективно”, – сказав Майкл Кофман, старший науковий співробітник програми “Росія та Євразія” Фонду Карнегі за міжнародний мир, який нещодавно відвідав Україну. “Якщо Україна і Захід зроблять правильні інвестиції в реалізацію довгострокової стратегії, то Україна може повернути собі перевагу”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube