Посли країн Балтії висловили Польщі категоричне невдоволення блокадою кордону з Україною


18:0205.12.2023

Посли країн Балтії у Варшаві висловили польській владі своє невдоволення тим, що польські перевізники блокують рух вантажівок на кордоні з Україною, тим самим підриваючи здатність України продовжувати війну з Росією.

Про це повідомляє естонське видання ERR.

У Міністерстві закордонних справ Естонії підтвердили, що це питання неодноразово порушували у відносинах із Польщею.

“У Варшаві відбулася зустріч/демарш трьох послів країн Балтії в Міністерстві інфраструктури Польщі”, – сказала прессекретарка МЗС Естонії Бріта Кікас у відповідь на запитання ERR про ставлення Естонії до блокади кордону.

У дипломатії демарш означає звернення одного уряду до іншого уряду з метою привернути увагу до чого-небудь, часто з пропозиціями вжити конкретних заходів.

“Ми поважаємо право водіїв вантажівок мітингувати. Але, на жаль, це призвело до складної ситуації, яка створює проблеми для інших перевізників і додаткові труднощі для української економіки. Зі свого боку, ми порушуємо це питання з Польщею і сподіваємося, що рішення буде знайдено найближчим часом у співпраці між Польщею, Україною та Європейською комісією”, – додала Кікас.

За її словами, Естонія продовжить свої зусилля з пошуку рішення з новим польським урядом.

“У міністра закордонних справ Маргуса Цахкни відбулася бесіда з колишнім міністром закордонних справ Польщі Йоганнесом Рау. Крім того, найближчим часом планується візит нового міністра закордонних справ Польщі в Таллінн, де це питання обов’язково буде обговорюватися”, – зазначила Кікас.

Представник естонського МЗС підтвердила, що питання блокади українського кордону обговорювалося і на зустрічі Цахкни з міністром закордонних справ Великої Британії Девідом Кемероном у понеділок.

Польські далекобійники, які вбачають конкурентів у своїх українських колегах, що пропонують нижчі ціни, з початку листопада блокують основні прикордонні переходи з Україною. Вони вимагають відновлення порядку, за якого українські вантажівки могли в’їжджати в ЄС тільки на підставі обмеженої кількості спеціальних дозволів. Цю систему скасували після початку російського вторгнення в Україну. Польські водії стверджують, що українці пропонують свої послуги не тільки для перевезень між Україною та ЄС, а й на внутрішньому ринку Євросоюзу. Проте організатори протесту пропускають через кордон легкові автомобілі, гуманітарні та військові вантажі. З 1 грудня до акції польських водіїв долучилися і далекобійники у Словаччині, які заблокували основний прикордонний перехід між Словаччиною та Україною.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube