Фінляндія готова розпочати випуск артснарядів для України


11:0305.12.2023

Міністр оборони Фінляндії Антті Хякканен заявив, що найближчими тижнями уряд країни ухвалить важливе рішення щодо збільшення виробництва артилерійських снарядів.

Про це повідомляє фінське видання Iltalehti.

  • Ми завершили переговори про те, як Фінляндія буде надалі збільшувати виробництво важких боєприпасів для озброєння України. Це рішення буде прийнято дуже скоро”, – сказав Хеккянен.

Хякканен підкреслює, що рішення, ймовірно, буде прийнято ще до Різдва.

Тож українці, які борються за своє існування, незабаром отримають цінний і дуже потрібний різдвяний подарунок від фінів.

  • Плани вже готові. Наразі оголошено про план значного збільшення виробництва боєприпасів. Ми маємо намір підтримати Україну ще сильніше, ніж зараз. У той же час, ми ще більше підвищимо готовність Фінляндії та країн Північної Європи до виробництва боєприпасів”, – каже Хеккянен.

Вартість збільшення виробництва боєприпасів сягатиме десятків мільйонів євро.

Nammo Lapua виробляє артилерійські снаряди у Фінляндії і співпрацює з Центром вибухових речовин Сил оборони.

У березні минулого року Європейський Союз пообіцяв поставити Україні загалом один мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року.

У листопаді міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю інформаційному сайту “Укрінформ” заявив, що ЄС, ймовірно, не виконає свою обіцянку.

За словами Хякканена, Фінляндія звернулася як до НАТО, так і до ЄС, особливо до великих європейських країн-членів, із закликом збільшити допомогу Україні у вигляді озброєнь.

  • Ми розглядаємо озброєння України як фатальне питання. Головний пріоритет нашого впливу в ЄС і НАТО – підштовхнути великі країни, особливо в Європі, до збільшення виробництва озброєнь”, – підкреслює Хеккянен.

Міністр оборони обіцяє, що Фінляндія буде більшою країною, ніж її розмір, в озброєнні України.

  • Фінляндія може відігравати більшу роль у виробництві боєприпасів для України, ніж чисельність її населення, каже Хеккянен.

Стовпами безпекової політики Фінляндії є власна оборона, членство в НАТО, оборонна співпраця з такими країнами, як Швеція, США і Великобританія, а також загальний підхід до безпеки, який включає посилення прикордонного контролю і обмеження на операції з нерухомістю для росіян.

  • Ми також зосереджуємося на європейській оборонній промисловості та підтримці України”, – говорить Хеккянен, описуючи політику Фінляндії.

Міністр оборони Хеккянен сподівається, що приклад Фінляндії змусить інші країни виконати свої обіцянки щодо збільшення виробництва артилерійських снарядів.

  • Є дві причини для збільшення виробництва боєприпасів: підтримка України в її оборонній боротьбі та посилення власної обороноздатності європейських країн. За останні 30 років цей потенціал був надто ослаблений”, – каже Хеккянен.

Фіни повинні усвідомити масштаби війни. Вона величезна.

Фінська контратака
Хеккянен розповідає про контрнаступ, яким Фінляндія повинна захистити себе, щоб заздалегідь запобігти російському нападу.

Слово “боєздатність” повернулося до промов міністрів оборони демократичних країн, навіть якщо це викликає дискомфорт.

  • Європа послабила свою пильність і обороноздатність після холодної війни. Тепер ми також повинні бути здатні підвищити власну боєздатність європейських країн: тобто, запастися боєприпасами, придбати гармати, танки і так далі.
  • Для цього потрібні конкретні дії, і це конкретні дії, які ми зараз маємо”, – каже Хякканен, хвалячи вже готовий план значного збільшення виробництва боєприпасів, який лежить на столі переговорів.


© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube