Вперше за 20 років Палата представників США вигнала депутата – вигнанцем став республіканець Джордж Сантос


20:2601.12.2023

Палата представників Сполучених Штатів Америки вирішила виключити зі своїх лав республіканця Джорджа Сантоса. Це перше подібне рішення за 20 років.

Про це повідомляє The Hill.

У п’ятницю Палата представників проголосувала за виключення депутата Джорджа Сантоса, що поклало край бурхливому перебуванню республіканця з Нью-Йорка в Конгресі і офіційно закарбувало його ім’я в книгах історії як шостого законодавця, якого коли-небудь виганяли з нижньої палати.

Цей надзвичайний крок, небачений за останні 20 років, був здійснений з трьох спроб протягом шести місяців і потребував підтримки великої кількості членів обох партій, щоб подолати завищений поріг – дві третини від складу палати – для вигнання чинного члена парламенту. Остаточний результат голосування, 311-114-2, перевищив цю позначку: 105 республіканців приєдналися до майже всіх демократів, щоб усунути скандально відомого Сантоса після всього 11 місяців перебування на посаді.

Ц подія привернула увагу до напруженості, що кипіла всередині республіканської конференції, але його остаточний успіх продемонстрував, наскільки токсичним став Сантос в очах навіть багатьох його колег з Республіканської партії.

Він колись вважався першопрохідцем Республіканської партії, а тепер Сантосу пред’явлено федеральні звинувачення за 23 пунктами у телефонному шахрайстві, крадіжці особистих даних та інших звинуваченнях у фінансуванні виборчих кампаній, і багато республіканців почали розглядати його як загрозу для іміджу партії та відповідальність напередодні важкого виборчого циклу, коли контроль над Палатою представників знаходиться під загрозою зриву.

Проте усунення Сантоса також створює негайні проблеми для спікера Майка Джонсона (республіканець, штат Луїзіана) та його керівної команди, чия крихітна більшість у Палаті представників щойно отримала ще одне місце, і тепер веде боротьбу з високими ставками, щоб запобігти закриттю уряду та забезпечити нове фінансування для України та Ізраїлю – дві теми, які спричинили запеклі розбіжності всередині конференції Республіканської партії.

Підкреслюючи ці внутрішні розбіжності, 112 республіканців – більше половини учасників конференції – підтримали Сантоса в п’ятницю, незважаючи на зростаючі суперечки навколо нього. Ці голоси попередили, що усунення обраного законодавця з посади – без винесення йому кримінального вироку – створює небезпечний прецедент, який може призвести до необґрунтованих, політично вмотивованих вигнань у майбутньому.

“Ми – нація законів, а не нація людей”, – заявив після голосування Байрон Дональдс (Республіканська партія Флориди), противник висилки. “І цій установі краще це пам’ятати”.

Джонсон, лише через кілька тижнів на посаді спікера, намагався триматися подалі від цієї внутрішньої боротьби, дозволивши членам своєї конференції “голосувати по совісті” щодо долі Сантоса. Але новий спікер також чітко дав зрозуміти, що він має “реальні застереження” щодо спроб усунути Сантоса до того, як закінчаться його кримінальні справи – і всього за кілька годин до п’ятничного голосування він оголосив, що проголосує за те, щоб Сантос залишився на своєму місці – жест, який не зміг вплинути на десятки республіканців, які підтримали його вигнання в п’ятницю.

Ухвалення рішення далося нелегко.

Багатомісячні зусилля з покарання конгресмена-новачка почалися після того, як стало відомо, що Сантос сфабрикував свою біографію під час передвиборчої кампанії, прискорилися після двох кримінальних звинувачень і досягли апогею, коли Комітет з етики Палати представників опублікував викривальний звіт, в якому прямо говорилося, що конгресмен “порушив федеральні кримінальні закони”.

“Це було настільки екстремально, що якби цей випадок не заслуговував на виключення, то не було б жодного випадку, про який би я знав, який би заслуговував на виключення без обвинувального вироку”, – заявив голова Комітету з питань етики Майкл Гіст (республіканець, штат Міссісіпі).

Сантос, зі свого боку, вибіг з палати і покинув Капітолій, як тільки стало зрозуміло, що його вигнали, але ще до того, як голосування було закрите. Його оточили журналісти, але він відмовився відповідати на будь-які запитання.

“Палата представників проголосувала – це їхнє рішення, – сказав він. “Вони просто створили для себе новий небезпечний прецедент”.

Сантос також знайшов кілька добірних слів на адресу установи, яка щойно його виключила. “До біса це місце”, – сказав він.

Потім Сантос стрибнув у машину, що чекала на нього, і його вивезли з території Капітолію.

Зрештою, найзапеклішим критикам Сантоса знадобилося три спроби, щоб усунути його з посади – одна в травні, інша в листопаді, а потім успішне голосування в п’ятницю – відображення складних політичних і правових наслідків саги про Сантоса, яка захопила Палату представників на цілий рік.

Сантос залишався непохитним протягом усіх місяців суперечок, заявляючи про свою невинуватість, відстоюючи своє право на належну правову процедуру і нападаючи на своїх недоброзичливців за те, що вони підривають бажання виборців, які привели його до Вашингтона.

В останній піар-акції Сантос розпочав цього тижня своєрідне прощальне турне з низкою публічних виступів, розкритикувавши “зарозумілий” Комітет з етики, назвавши остаточний звіт наклепом, відкинувши заклики піти у відставку і взявши на приціл своїх колег, які місяцями наполягали на його відставці на тлі зростаючої критики і суперечностей.

“Якщо я піду, вони переможуть”, – сказав Сантуш, коли його запитали про відставку. “Якщо я піду, то переможуть кривдники. Це знущання”.

Проте в останні дні перед п’ятничним голосуванням він також виглядав покірним до ймовірності того, що його час на Капітолійському пагорбі добігає кінця.

“Я більше не можу спати, я більше не відчуваю стресу, – сказав Сантос журналістам у четвер. “Я щойно примирився з Богом найкращим чином і сказав, що, що б не трапилося на моєму шляху, я прийму це і буду жити далі”.

З політичної точки зору, виключення Сантоса позбавляє Джонсона ключового голосу, оскільки він прагне проводити консервативну політику в другій половині 118-го Конгресу. Це також надає демократам можливість отримати перемогу в 3-му окрузі Конгресу в Нью-Йорку, який у 2020 році переломився на користь президента Байдена.

За місце Сантоса вже розгорнулася напружена боротьба, за нього змагаються більше десятка кандидатів.

Вигнання також піднімає питання про новий прецедент вигнання. З п’яти законодавців, вигнаних з Палати представників до Сантоса, троє були вигнані під час Громадянської війни за нелояльність до Союзу, а двоє в сучасну епоху були вигнані лише після того, як були засуджені за злочини.

Сантос постійно наголошує, що йому лише висунули звинувачення, але не засудили.

“Це починає і спрямовує нас у новому напрямку, небезпечному напрямку, який створює дуже небезпечний прецедент на майбутнє”, – заявив Сантос, виступаючи у вівторок у Палаті представників Конгресу. “Чи повинні ми тепер вважати, що людина більше не є невинною, поки її провину не буде доведено, і що вона фактично є винною, поки її провину не буде доведено? Чи ми тепер повинні просто припустити, що якщо ти комусь не подобаєшся, то тебе можуть вигнати з роботи?”.

Законодавці, які очолюють кампанію за відставку Сантоса, однак, стверджують, що серйозні висновки щодо цього депутата, задокументовані в 56-сторінковому звіті Комітету з питань етики, є більш ніж достатньою підставою не лише для його усунення, але й для встановлення нових стандартів для тих, хто працює в Конгресі.

“Прецедент полягає в тому, що … ми вимагаємо від членів Конгресу більш високих стандартів”, – заявив у п’ятницю конгресмен Ентоні Д’Еспозіто (республіканець від штату Нью-Йорк). “Я не знаю жодної людини в цій країні, яка б не хотіла або не очікувала, що до членів Конгресу будуть пред’являтися більш високі вимоги”.

Хоча п’ятничне голосування поставило крапку в роботі Сантоса в Конгресі, його юридичні проблеми лише загострюються. Республіканцю з Нью-Йорка висунуто 23 кримінальні звинувачення у тому, що він вводив в оману донорів, шахрайським шляхом отримував допомогу по безробіттю і несанкціоновано знімав кошти з кредитних карток своїх донорів. Він не визнав себе винним за всіма звинуваченнями і має постати перед судом у вересні 2024 року.

Ці проблеми посилюються тим, що колишній фандрайзер Сантоса і колишній керівник його передвиборчої кампанії визнали себе винними у злочинах, пов’язаних з нью-йоркським республіканцем, що може поглибити юридичну дилему, в якій опинився Сантос.

Він відкрито заявляє, що боїться найгіршого сценарію: тюремного ув’язнення.

“А ви б не боялися, я маю на увазі, звичайно”, – сказав Сантос, коли його запитали, чи стурбований він таким результатом. “Це серйозні звинувачення, і у мене попереду багато роботи”.

Наразі, однак, Сантос тримається з високо піднятою головою, кажучи, що пишається роботою, яку він виконав за 11 місяців свого перебування на посаді. Але, розмірковуючи про свій майже півдесятирічний шлях у політиці, який включав участь у виборах до Палати представників у 2020 і 2022 роках, Сантос прислухався до послання нью-йоркської легенди Френка Сінатри, чий хіт 1969 року “My Way” містить рядок “regrets, I’ve had a few” (“Шкодую, у мене їх було декілька”).

“Я не шкодую про роботу, яку я зробив у Конгресі; я шкодую про людей, з якими я був пов’язаний протягом чотирьох років, коли я проводив кампанію”, – сказав Сантос у четвер. “Якби я міг змінитися, якби я міг піти, якби у мене була можливість робити речі по-іншому, пов’язати себе з іншими людьми, я б на 100% зробив би все це знову”.

“Але, на жаль, у нас немає можливості почати все спочатку, – продовжив він. “У нас є можливість спокутувати провину в майбутньому, і я з нетерпінням чекатиму на це”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube