“Путін, схоже, виграє війну в Україні – поки що”. Лякаюче застереження The Economist


06:2701.12.2023

“Його найбільша перевага – відсутність у Європи стратегічного бачення”, – пише видання The Economist, яке вийшло з такою обкладинкою.

"Путін, схоже, виграє війну в Україні - поки що". Лякаюче застереження The Economist 1
"Путін, схоже, виграє війну в Україні - поки що". Лякаюче застереження The Economist 3

ІншеТВ переклало для вас цей текст

Вперше з часу вторгнення Володимира Путіна в Україну 24 лютого 2022 року він виглядає так, ніби може перемогти. Президент Росії поставив свою країну на військові рейки і зміцнив свою владу. Він закуповує військові матеріали за кордоном і допомагає налаштувати глобальний південь проти Америки. Найважливіше те, що він підриває переконання Заходу в тому, що Україна може і повинна вийти з війни процвітаючою європейською демократією.

Захід міг би зробити набагато більше, щоб розчарувати пана Путіна. Якби він захотів, він міг би задіяти промислові та фінансові ресурси, які перевершують російські. Однак на заваді стоять фаталізм, самовдоволення і шокуючий брак стратегічного бачення, особливо в Європі. Заради себе, а також заради України, Захід повинен терміново позбутися своєї летаргії.

Перемога Путіна можлива тому, що перемога полягає у витривалості, а не в захопленні території. Жодна з армій не в змозі витіснити іншу з території, яку вони наразі контролюють. Контрнаступ України застопорився. Росія втрачає понад 900 чоловік щодня в битві за Авдіївку, місто на Донбасі. Це війна захисників, і вона може тривати багато років.

Однак поле бою формує політику. Імпульс впливає на моральний дух. Якщо Україна відступить, незгода в Києві стане гучнішою. Так само, як і голоси на Заході, що надсилати Україні гроші та зброю – це марнотратство. Принаймні у 2024 році Росія буде в сильнішій позиції для ведення бойових дій, тому що у неї буде більше безпілотників і артилерійських снарядів, тому що її армія розробила успішну тактику радіоелектронної боротьби з деякими видами українського озброєння, і тому що пан Путін буде терпіти жахливі втрати серед своїх власних людей.

Зростаюча іноземна підтримка частково пояснює перевагу Росії на полі бою. Путін отримав безпілотники від Ірану і снаряди від Північної Кореї. Він доклав зусиль, щоб переконати більшу частину глобального півдня в тому, що він не має великого інтересу до того, що відбувається з Україною. Туреччина і Казахстан стали каналами для товарів, які живлять російську військову машину. Західна схема обмеження російських доходів від продажу нафти шляхом обмеження ціни на неї на рівні 60 доларів за барель провалилася, оскільки виникла паралельна торговельна структура поза межами досяжності Заходу. Ціна нафти Urals з Росії становить 64 долари, що майже на 10% більше, ніж на початку 2023 року.

Путін виграє ще й тому, що зміцнив свої позиції вдома. Тепер він абсурдно заявляє росіянам, що вони замкнені в боротьбі за виживання проти Заходу. Пересічним росіянам може не подобатися війна, але вони вже звикли до неї. Еліта посилила контроль над економікою і заробляє багато грошей. Путін може дозволити собі виплачувати довічну зарплату сім’ям тих, хто воює і гине.

Зважаючи на все це, не дивно, що настрої в Києві похмурі. Політика повернулася, і люди борються за вплив. Володимир Зеленський, президент України, і Валерій Залужний, її найстарший генерал, посварилися. Внутрішні опитування свідчать, що корупційні скандали та занепокоєння щодо майбутнього України підірвали позиції Зеленського серед виборців.

Західні уряди наполягають на тому, що вони так само віддані Україні, як і раніше. Але опитування по всьому світу показують, що багато хто в цьому сумнівається. В Америці адміністрація Байдена бореться за те, щоб змусити Конгрес виділити фінансування на суму понад 60 мільярдів доларів. Незабаром на заваді стане виборча кампанія наступного року. Якщо президентом буде обраний Дональд Трамп, який пообіцяв мир у найближчому майбутньому, Америка може раптово припинити постачання зброї взагалі.

Європа повинна готуватися до цієї жахливої можливості – і до того, що американська допомога сповільниться, хто б не був у Білому домі. Натомість, європейські лідери поводяться так, ніби щедрий Джо Байден завжди буде головним. Європейський Союз пообіцяв Україні 50 мільярдів євро (56 мільярдів доларів), але гроші затримуються Угорщиною і, можливо, бюджетним безладом у Німеччині. У грудні ЄС має дати сигнал, що він готовий розпочати переговори про членство України. Але багато хто вважає, що цей процес буде навмисно затягуватися, оскільки розширення є важким і загрожує корисливим інтересам. Прем’єр-міністр Італії Джорджія Мелоні заявила (під час жартівливого дзвінка), що Європа втомилася. Можна було б подумати, що президентство Трампа посилить підтримку України, оскільки Європа взяла на себе відповідальність за власну оборону. Один з лідерів в приватному порядку прогнозує, що підтримка насправді буде фрагментарною.

Це було б катастрофою. До 2025 року навантаження від ведення війни може почати наздоганяти Путіна. Росіяни можуть дедалі більше обурюватися примусовими мобілізаціями, інфляцією та перенаправленням соціальних витрат на армію. Проте просто сподіватися на те, що його режим впаде, не має сенсу. Він може залишатися при владі роками, і якщо це станеться, він погрожуватиме війною, бо це його виправдання для внутрішніх репресій і страждань власного народу. Він зруйнував перспективи своєї країни, ізолювавши її від Європи і змусивши її найбільш ініціативних людей виїхати за кордон. Якби не війна, порожнеча його правління була б на повен зріст.

Тому Європа повинна планувати протидію Путіну як головній довгостроковій загрозі своїй безпеці. Росія переозброїться. Вона матиме бойовий досвід. Планування оборони Європи має бути розроблене таким чином, щоб не дати Путіну відчути слабкість на її фланзі – особливо якщо він сумнівається в готовності президента Трампа воювати в разі нападу на країну НАТО.

Найкращим способом стримати Путіна було б для Європи продемонструвати свою рішучість, показавши прямо зараз, що вона повністю віддана процвітаючій, демократичній, орієнтованій на Захід Україні. Зброя має значення, особливо засоби протиповітряної оборони і ракети дальнього радіусу дії для нанесення ударів по російських лініях постачання, саме тому для Америки вкрай важливо схвалити останній транш допомоги. Оскільки арсенали вже виснажені, необхідно докласти більше зусиль для збільшення потужностей західних виробників озброєнь. Санкції можуть бути більш ефективно спрямовані на те, щоб розколоти режим і еліту.

Політичні дії в Європі також мають важливе значення (див. Карл Великий). Путін атакуватиме міста України і підриватиме її суспільство, щоб саботувати перетворення країни на західну демократію. У відповідь Європа повинна подвоїти свої зусилля, щоб забезпечити прогрес України, пообіцявши гроші та вступ до ЄС. Європейські лідери не визнають масштабу цього завдання – більше того, здається, що багато хто з них ухиляється від нього. Це нерозумно. Вони повинні прислухатися до Лео Троцького: вони можуть бути не зацікавлені у війні, але війна зацікавлена в них.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube