На Заході визнають, що не дають нам зброї для перемоги. І що не можуть визначитись – що є перемогою


07:4029.11.2023

США поки що не змогли повністю присвятити себе перемозі України у війні проти Росії, а допомога, яку надає Вашингтон, достатня лише для того, щоб утримати Україну в боротьбі.

Про це в ефірі ERR-шоу “Велісілм” заявив американський генерал у відставці Бен Ходжес, колишній командувач Сухопутними військами США в Європі. ІншеТВ переклало цей текст.

Уряд США послідовно підкреслює, що буде підтримувати Україну до перемоги у війні. Для України перемога означає повернення всієї міжнародно визнаної території, притягнення до відповідальності воєнних злочинців та отримання репарацій. Однак США поки що відмовляються остаточно окреслити, що це може означати з їхньої точки зору

“Це те, як Україна наразі визначає перемогу. Я не впевнений, що вони завжди так визначатимуть перемогу. Я думаю, що є менша можливість, яка також може вважатися перемогою, але це вирішуватимуть як українці, так і американські посадовці”, – сказав Джон Гербст, колишній посол США в Україні.

Останніми місяцями у ЗМІ по всьому світу з’являється все більше матеріалів, які свідчать про те, що українців охоплює відчуття приреченості з наближенням чергової зими. Ведеться підготовка до нових російських атак на критично важливі об’єкти інфраструктури України, в той час як західна військова допомога надходить у менших обсягах, ніж раніше, і регулярно затримується.

“Досі існує величезна нерішучість щодо надання Україні зброї, яка може стріляти на великі відстані з наземного старту і може фактично досягти місць у Криму для придушення російської протиповітряної оборони, російського командування і контролю та російських паливних складів”, – сказала Дебра Кейган, колишній радник Білого дому.

“Ключовим моментом є наша готовність докласти зусиль, щоб Україна насправді перемогла, і поки що ми цього не зробили. Я пишаюся тим, що США надали, але цього було достатньо лише для того, щоб утримати Україну в боротьбі”, – сказав американський генерал у відставці Бен Ходжес.

За словами Ходжеса, в Міністерстві оборони США є люди, які критично ставляться до контрнаступу України, який розглядається як частковий провал, що призвів до тупикової ситуації у війні.

“Ми б ніколи не відправили американських солдатів у цей наступ, не досягнувши повної переваги в повітрі і не забезпечивши величезну кількість інженерного обладнання для прориву і так далі”, – пояснив він.

Політолог Джон Мірсхаймер переконаний, що вторгнення Росії було мотивоване тим, що Захід зосередився на питанні членства України в НАТО та Європейському Союзі. На його думку, Україні неможливо виграти війну, оскільки вона затягнеться надовго.

“Ми будемо продовжувати підтримувати Україну. Ми продовжуватимемо шукати можливості наїхати на росіян, а росіяни продовжуватимуть шукати можливості наїхати на нас. У вас буде ця огидна безпека, у вас буде ця огидна безпека. Ви матимете цю огидну конкуренцію у сфері безпеки у Східній Європі. Проблемі, з якою ми зараз стикаємося в Україні, не видно кінця”, – сказав Міршаймер.

На думку політичного аналітика Ніла Фергюсона, не дивно, що все частіше говорять про необхідність мирних переговорів.

“Ми пройшли шлях від радісного, впевненого ранку 2022 року, коли перемога здавалася досяжною, до війни на виснаження, яка надзвичайно дорого коштує обом сторонам. І, як і слід було очікувати, не лише з європейських столиць, але й з Вашингтона починають лунати голоси про те, що тепер нам потрібні переговори”, – сказав Фергюсон.

Бен Ходжес: Єдина надія Росії в Україні – це президентство Трампа

Одним із тих, хто закликає до мирних переговорів, був колишній держсекретар США Генрі Кіссінджер, який вважає, що Україна може піти на територіальні поступки Росії в обмін на членство в НАТО. Водночас американський генерал у відставці Бен Ходжес не бачить, щоб Україна сіла за стіл переговорів з російськими лідерами після всього, що сталося до цього часу.

“Хто в світі думає, що ви можете укласти мирну угоду з президентом Володимиром Путіним при владі, і, по-перше, очікувати, що вони будуть її виконувати? І, по-друге, що життя когось покращиться?” запитав Ходжес.

На думку історика Стівена Коткіна, все повертається до визначення перемоги. На його думку, українці мають вирішити, що для них є найважливішим у довгостроковій перспективі і чим вони готові поступитися.

“Моє визначення того, якою може бути перемога, не змінилося за ці 19 місяців. Це Україна в ЄС, яка повинна трансформувати свої внутрішні інститути, і це певна гарантія безпеки, яка навряд чи буде НАТО в короткостроковій перспективі, але це може бути двосторонній плюс, а потім відбудова України”, – сказав пан Коткін.

“Ми повинні допомогти Україні відбудуватися, а вона ніколи не зможе відбудуватися, поки Росія сидить на вершині Криму”, – сказав Ходжес.

“Зрештою, найнадійнішим і найефективнішим стримуючим фактором проти будь-якої майбутньої російської агресії є вступ України до НАТО. Це завершило б інтеграцію Європи, яку так грубо перервав пан Путін своїм повномасштабним вторгненням”, – сказав Александр Вершбоу, колишній заступник Генерального секретаря НАТО.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube