Нардепа Лабазюка ВАКС відправив під варту, заставу зменшили більше ніж вдвічі


09:1728.11.2023

Вищий антикорупційний суд оправ запобіжний захід народному депутату від групи “За майбутнє” Сергію Лабазюку, якого підозрюють у спробі підкупу топ-посадовця. Його відправили під варту із можливістю внесення застави.

Сьогодні вранці слідчий суддя ВАКС підтримав позицію прокурора САП та обрав запобіжний захід народному депутату, якого викрили на наданні неправомірної вигоди топ-посадовцям Олександру Кубракову і Мустафі Найєму.

Суд частково задовольнив клопотання детективів НАБУ та застосував до нардепа запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з альтернативою внесення 40,260 млн. грн застави (НАБУ і САП просили 100 млн.), та покладенням процесуальних обов’язків у разі її внесення.

Строк триманні під вартою – 2 місяці. Тобто перебування в СІЗО до 21 січня 2024 року.

Суд ухвалив взяти підозрюваного під варту у залі суду.

Нагадаємо, правоохоронці затримали Лабазюка та директора одного з підконтрольних йому підприємств 21 листопада, їм закидають змову з метою підкупу особливо відповідальних посадових осіб – віцепрем’єр-міністра інфраструктури Олександра Кубракова та голови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури України Мустафи Найєма. Згідно з повідомленням НАБУ, ще в серпні депутат звернувся до чиновників  з проханням надати його фірмі підряди з відбудови інфраструктурних об’єктів на мільярд гривень за “відкат” у 3-5 відсотків.

НАБУ і САП не називають компанію, йдеться швидше за все про акціонерне товариство “Ю Ар Ді Українські дороги” – досвідченого шляхобудівника на Хмельниччині та в сусідніх регіонах, що за останні сім років виграв державних та комунальних підрядів на 36 мільярдів гривень. У 2016 році СБУ закидало компанії, яка тоді називалась “ШБ№ 56”, махінації з ремонтами Хмельницького облавтодору,  Лабазюк, однак, пов’язував обшуки в компанії з політичним тиском.

З даних системи Prozorro випливає, що 2023 рік не був успішним для “Ю Ар Ді Українські дороги” – після реорганізації “Укравтодору” та його обласних служб у Держагентство відновлення та розвитку інфраструктури компанію майже перестали залучати до робіт національного чи регіонального рівня. Чи не першим вагомим підрядом став укладений в жовтні позаконкурсний контракт на ремонт мосту на Миколаївщині вартістю 50 мільйонів гривень. НАБУ стверджує, що за нього Лабазюк передав Найємові 150 тисяч доларів – готівкою в китайській шкатулці.

І Мустафа Найєм, і Олексій Кубраков насправді співпрацювали з правоохоронцями у цьому та ще двох розслідуваннях, які обернулись арештами та обшуками у “день великих викриттів”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube