З чим насправді приїхав глава Пентагону Ллойд Остін в Київ


19:1920.11.2023

Міністр оборони Ллойд Остін прибув до Києва в понеділок, щоб від імені адміністрації Байдена запевнити українських лідерів, що американська допомога продовжиться, незважаючи на зростаючу опозицію республіканців у Конгресі та невдачі на полі бою проти російських військ.

Про особливості цього візиту пише The Washington Post.

Це другий візит Остіна в Україну з часу російського вторгнення в лютому 2022 року, і очікується, що він зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським, міністром оборони Рустемом Умеровим і генералом Валерієм Залужним, головним військовим офіцером країни.

Прибувши нічним потягом з Польщі, оскільки українські аеропорти залишаються закритими через війну, Остін був зустрінутий Бріджит Брінк, послом Вашингтона в Києві.

Як і інші візити високопосадовців США, його поїздка не була оголошена до його прибуття з міркувань безпеки.

Президент Байден стикається зі зростаючими викликами у згуртуванні політичної підтримки, особливо серед республіканців у Палаті представників, для збереження масової підтримки, яка допомогла Україні стримувати російські війська, що вторглися в Україну.

У вересні республіканці Палати представників вилучили з тимчасового законопроекту про витрати мільярди доларів на нову допомогу Україні, запропоновану Байденом. А минулого тижня Конгрес ухвалив ще один тимчасовий закон про витрати, також без нової допомоги Україні чи Ізраїлю.

Сполучені Штати були найбільшим спонсором України в її захисті від Росії, надавши понад 40 мільярдів доларів на безпекову допомогу.

Поїздка Остіна також має на меті продемонструвати, що американська підтримка не буде підірвана війною Ізраїлю з бойовиками ХАМАС у секторі Газа. Після нападу ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня Пентагон поспішив надати ізраїльським військам зброю та інші військові матеріали.

Але в останні тижні увага світової спільноти значно змістилася на близькосхідний конфлікт, а в Києві зростає занепокоєння щодо проблем збереження західної підтримки, а також перспективи того, що деякі прихильники можуть спробувати змусити Зеленського піти на переговори з Москвою.

Зеленський та інші українські високопосадовці переконані, що будь-які територіальні поступки президенту Росії Володимиру Путіну лише винагородять його військову агресію, підірвуть міжнародне право і поставлять під загрозу союзників США по НАТО, особливо на східному фланзі, не надаючи при цьому жодних надійних гарантій миру в майбутньому.

Американські законодавці висловили рішучу двопартійну підтримку Ізраїлю, але розділилися в думках щодо майбутньої допомоги Україні.

Адміністрація Байдена запропонувала понад 60 мільярдів доларів додаткової допомоги Україні, а також близько 14 мільярдів доларів для Ізраїлю в рамках великого додаткового пакету, але спікер Палати представників Майк Джонсон (Республіканська партія, штат Луїзіана) чинить опір спільним діям щодо двох конфліктів. Джонсон намагався розділити пропозиції і прив’язати допомогу Ізраїлю до величезних скорочень для Служби внутрішніх доходів.

Представники Пентагону заявили, що зараз вони “дозовано” надають допомогу Україні, оскільки запаси доступних коштів зменшуються. Київ також покладається на допомогу США у формуванні свого державного бюджету на додаток до поставок зброї та іншої військової підтримки.

У своїй статті в газеті “Вашингтон Пост” минулого тижня Байден стверджував, що нестабільність в Європі врешті-решт притягне до себе Сполучені Штати, як це вже було в минулому.

“Ось чому наша підтримка України сьогодні – це інвестиція в нашу власну безпеку, – написав президент. “Це запобігає ширшому конфлікту завтра”.

Незважаючи на зростаючі виклики, офіційні особи, які подорожують з Остіном, заявили, що Сполучені Штати зможуть продовжувати надсилати допомогу, в тому числі далекобійну зброю і артилерійські боєприпаси, які стали наріжним каменем військової стратегії України, принаймні, “протягом деякого часу”.

“Це дві армії, які стикаються з двома різними видами боротьби”, – сказав журналістам високопоставлений представник оборонного відомства напередодні прибуття Остіна до Києва, говорячи про спільні вимоги Ізраїлю та України. “Є певний збіг”, – сказав чиновник, який говорив на умовах анонімності, щоб обговорити чутливі питання безпеки. “Але там, де є збіг у певних видах боєприпасів … немає ніякого скорочення в наданні можливостей”.

Представники Пентагону також сподіваються під час візиту дізнатися більше від українських лідерів про те, як розвиватиметься їхня стратегія проти Росії з настанням зими, яка може стати потенційним переломним моментом у контрнаступі, що не приніс очікуваних успіхів у відвоюванні окупованих Росією територій.

Американські посадовці заявили, що очікують, що Росія використає зиму для перегрупування своїх сил і нанесення ударів по українських електростанціях та інших об’єктах цивільної інфраструктури, як вона це зробила минулої зими.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube