Щоб звикли до запаху смерті, в окопах розкидають туші мертвих тварин. Як проходить військова підготовка українців у Франції (ФОТО)


10:2514.11.2023

Українські військові вивчають доктрину НАТО перед тим, як повернутися на поле бою, але вони також дають цінні поради своїм інструкторам.

Про те, як відбувається підготовка наших військових у Франції, розповідає Politico.

Українці палять цигарки, носять із собою штурмові гвинтівки французького виробництва, залягають у щойно відвойованому селі, щоб підготуватися до контратаки. Але це не перестрілка на сході України. Це радше імітація села у сільській місцевості Франції, де українські війська тренують французькі військові, які грають роль ворога.

Холодного сонячного листопадового дня українці – як добровольці, так і призовники – проводять четвертий і останній тиждень тренувань у французькому військовому таборі, що є частиною навчань, спрямованих на застосування на практиці того, чого вони навчилися протягом останнього місяця.

З 5.30 до 20.00, шість днів на тиждень, французи навчають своїх українських колег навичкам штурму окопів та ведення піхотного бою, в тому числі в міській та лісовій місцевості. Коротко, як це описують французькі офіцери: “щоб вбивали більше, а вбити їх було важче”.

Повернувшись додому, українці повернуться на поле бою, яке, за словами головного українського генерала, загрузло в окопній війні в стилі Першої світової війни.

Є надія, що західна тактика допоможе Україні вийти з глухого кута, думають в Європі.

Але тренінг – це не просто навчання французькими військовослужбовцями українських. Курс був адаптований у відповідь на українську критику, що він не дуже добре підходить для того типу війни, з яким вони зіткнуться проти росіян. А оскільки Україна, ймовірно, має найбільший бойовий досвід серед усіх збройних сил на Заході, частина викладання тепер йде в протилежному напрямку.

“Програма не викарбувана на камені, ми врахували ті критичні зауваження в процесі підготовки, на які дали зелене світло українці”, – сказав підполковник Евен, головний офіцер з підготовки, якого з міркувань безпеки можна було назвати лише на ім’я.

Одним з доповнень є широке використання безпілотників, щоб відобразити реальність того, з чим українці зіткнуться вдома.

Франція пообіцяла підготувати 7000 українців цього року як у Франції, так і в Польщі в рамках Місії Європейського Союзу з надання військової допомоги Україні (EUMAM).

Місце розташування французького табору, який відвідали журналісти, в тому числі з POLITICO, не може бути розголошене з міркувань безпеки, так само як і кількість українців, які проходять підготовку. За словами французьких військових, українська влада не хотіла, щоб їхні громадяни давали інтерв’ю під час візиту преси, також з міркувань безпеки.

Повітряне спостереження

Влітку українці описували західну підготовку як частково непридатну для війни, яку вони ведуть. Хоча вони високо оцінили інструктаж з піхотної тактики і окопування, вони сказали, що проблема полягає в тому, що методи НАТО передбачають перевагу в повітрі, якої українці не мають.

Щоб звикли до запаху смерті, в окопах розкидають туші мертвих тварин. Як проходить військова підготовка українців у Франції (ФОТО) 1
Щоб звикли до запаху смерті, в окопах розкидають туші мертвих тварин. Як проходить військова підготовка українців у Франції (ФОТО) 5


Хоча французи стверджують, що адаптація до критики не вимагала масових змін, оскільки програми завжди були гнучкими, зараз вони роблять більший акцент на усвідомленні загроз, що надходять з неба.

“Екіпажі безпілотників літають над ними, щоб привчити їх до повітряного спостереження”, – сказав капітан Ксав’є, один з інструкторів. Французькі інструктори також використовують артилерію і гранати для імітації повітряних ударів і для того, щоб побачити, як українці реагують на (імітацію) поранених солдатів.

В одному зі сценаріїв українці, озброєні димовими шашками та французькими автоматами FAMAS, що стріляють холостими, мали зайняти брудну траншею та захистити її від ворожої атаки.

В іншій вправі вони мали завдання захопити та утримати імітацію села. За словами капітана Ремі, який спостерігав за навчаннями з ведення бойових дій в умовах міста, основний рефлекс, якого навчають французи, – якнайшвидше покинути вулицю і сховатися в укритті. “Вулиця означає смерть”.

На імітованих полях бою жінки-перекладачки – єдині жінки в окрузі – слідують за військами, пояснюючи їм інструкції.

За словами французьких офіцерів, окрім військової тактики, Україна просила Францію підготувати майбутніх солдатів до того, щоб вони могли витримувати суворі умови бою, діяти в холодному, шумному середовищі та при недосипанні. Щоб українці звикли до запаху смерті, в окопах розкидають туші мертвих тварин.
“Коли вони прибудуть на фронт, у них буде шок, і моя роль полягає в тому, щоб обмежити цей шок”, – сказав капітан Ксав’є.

Вивчати уроки

Згідно з парламентським звітом, навчання українських солдатів коштує Франції близько 300 мільйонів євро. Але французька армія також отримує вигоду. “Це в наших інтересах, підрозділи також проходять навчання, і це сприяє їхній підготовці, це безпрограшна ситуація”, – сказав підполковник Евен.

Щоб звикли до запаху смерті, в окопах розкидають туші мертвих тварин. Як проходить військова підготовка українців у Франції (ФОТО) 3
Щоб звикли до запаху смерті, в окопах розкидають туші мертвих тварин. Як проходить військова підготовка українців у Франції (ФОТО) 6

Французькі інструктори також отримують цінний зворотній зв’язок від слухачів, які мають бойовий досвід – те, що вони можуть використати для підготовки Франції до ведення бойових дій високої інтенсивності.

Тривалий час французькі тренування були зосереджені на боротьбі з повстанцями, що стало в нагоді в таких місцях, як Малі і Афганістан. Війна в Україні змінила це.

“Всі повертаються в окопи”, – сказав підполковник Ерван, який керує табором, додавши, що французи заглибилися в доктрини двох світових воєн, і що окопи, побудовані для українців під час навчань, потім знову використовуються для тренування французьких військ. “Ми усвідомлюємо, що завтрашня війна – це теж про це, і це навички, які нам потрібно знову опановувати”.

Українці кажуть, що французькі тренувальні окопи занадто широкі, що садові чоботи більше підходять, ніж військове взуття, і дають поради, як найкраще використовувати гранати.

Такі інтенсивні тренування створюють зв’язки – те, за чим стежать французькі офіцери.

Вони заборонили тренерам і слухачам обмінюватися номерами телефонів – з міркувань безпеки, а також тому, що в минулому французькі солдати ставали занадто емоційно втягнутими, коли їхні колишні слухачі гинули на полі бою.

Коли заняття закінчується, “настає час розірвати зв’язки”, – сказав капітан Ксав’є, – “інакше, коли ми дізнаємося, що хтось загинув, ми будемо задаватися питанням, що ми зробили не так”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube