Росія вийшла з договору про звичайні збройні сили в Європі. НАТО і США сказали “ок”


20:4307.11.2023

Країни-члени Організації північноатлантичного договору (НАТО) засудили вихід Росії з договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) й оголосили про призупинення участі у ньому у відповідь.

Про це повідомила пресслужба Альянсу.

Там повідомили, що ДЗЗСЄ був основою євроатлантичної архітектури безпеки, однак ситуація, за якої держави-учасниці Альянсу дотримуються договору, а Росія – ні, “була б нежиттєздатною”.

“Тому, як наслідок, держави-учасниці ДЗЗСЄ мають намір призупинити дію ДЗЗСЄ на стільки часу, на скільки це буде необхідно, відповідно до їхніх прав за міжнародним правом”, – йдеться в повідомленні.

Рішення підтримали всі члени НАТО.

Наголошується, що члени Альянсу “залишаються єдиними у своїй відданості ефективному контролю над звичайними озброєннями як ключовому елементу євроатлантичної безпеки”.

Вашингтон також призупинить виконання зобов’язань у рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі (ДЗЗСЄ) з 7 грудня, йдеться в заяві, поширеній у понеділок Білим домом.

“У світлі докорінної зміни обставин Сполучені Штати призупинять виконання зобов’язань у рамках Договору про звичайні збройні сили в Європі з 7 грудня”, – йдеться в заяві.

У ній зазначено, що “низка наших партнерів по ДЗЗСЄ, які не є членами НАТО, також підтримують припинення виконання зобов’язань за ДЗЗСЄ у відповідь на дії Росії”.

Північноатлантична рада раніше у вівторок оголосила, що держави – члени НАТО припиняють участь у ДЗЗСЄ у відповідь на рішення РФ вийти з договору.

Договір про звичайні збройні сили в Європі було підписано 19 листопада 1990 року в Парижі 22 державами. Це угода між країнами НАТО й Організацією Варшавського договору. Цей договір передбачає обмеження п’яти категорій озброєнь і техніки: танків, ББМ, артилерії калібром понад 100 мм, літаків та ударних вертольотів, а також обмін інформацією й регулярні інспекції у країнах-учасницях.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube