У Криму помер письменник, історик і друг кримськотатарського народу Олекса Гайворонський


18:2127.09.2023

Сьогодні, 27 вересня, у Криму на 49-му році обірвалося життя відомого історика і талановитого письменника та великого друга кримськотатарського народу Олекси Гайворонського.

Про це на своїй сторінці в Фейсбук повідомила менеджера Кримськотатарського Ресурсного центру Зарема Барієва, передає Інше ТВ.

«Людина – енциклопедія, яка могла годинами, не зупиняючись, розповідати захопливо про монументальні споруди півострова та пам’ятки історії періоду Кримського ханства.

Був автором чисельних публікацій, наукових статей, телевізійних передач та книг.

У 2010 році вийшов його двотомник «Повелителі двох материків», у якому описані події часів створення та становлення Кримського ханства.

У 2016 році він презентував книгу «Країна Крим», у якому майстерно описав прогулянку по середньовічному Криму. Адже у книгу увійшов 61 нарис про споруди на півострові часів Кримського ханства.

Олекса Гайворонський був сценаристом першого кримськотатарського дитячого фільму-казки «Хидир-дєдє», досліджував біографію Ісмаїла Гаспринського для фільму «Перекладач» та Бекіра Чобан-Заде у фільмі «Шлях джигіта».

Олекса зробив неоціненний вклад у розвиток та популяризацію історії кримських татар. Книги Олекси Гайворонського просякнуті любов’ю до Криму та історії унікального півострова сьогодні є настільними в домівках багатьох кримських татар.

Щиро дякую за все, що зробили для Крима і кримських татар!», – написала Зарема Барієва.

Як повідомляло Інше ТВ, уночі 25 вересня помер народний депутат Андрій Іванчук.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube