«Детінізація доходів і підвищення рівня зарплати – пріоритети податківців Миколаївщини», – в. о. начальника ГУ ДПС Ігоря Кузьміна


10:2526.06.2023

-Одним із важливих напрямків роботи Головного управління ДПС у Миколаївській області є протидія порушенням у сфері законодавства про працю, зокрема легалізація трудових відносин та заробітної плати. Саме оформлення трудових відносин у законодавчо встановленому порядку, офіційне отримання заробітної плати – це державний захист від незаконного звільнення, безпечні умови праці, гарантоване право на відпочинок, своєчасно виплачена легальна заробітна плата, страховий стаж та можливість при досягненні пенсійного віку мати гідне пенсійне забезпечення.

Усвідомлюючи важливість цього питання, більшість роботодавців працюють у законодавчому полі. Але є і такі, які, намагаючись отримати, на їхню думку, «більше доходів», використовують працю громадян без належного оформлення трудових відносин та не сплачуючи податки до бюджету.

ДПС Миколаївщини спільно з місцевими органами влади постійно вживає дієві заходи, направлені на залучення додаткових коштів та забезпечення надходжень з податку на доходи фізичних осіб до місцевих бюджетів у повному обсязі.

З метою підвищення рівня заробітної плати до мінімального розміру з початку 2023 року на комісіях при райдержадміністраціях та у результаті індивідуальної роботи фахівців ДПС заслухано керівників 476 підприємств, з яких 440 підвищили розмір зарплати. У результаті до бюджетів усіх рівнів додатково надійшло 262,5 тис. грн податку на доходи фізичних осіб; 319,4 тис. грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, 21,8 тис. грн військового збору.

Також, на комісіях заслухано 231 фізичну особу – підприємця, у результаті чого 209 з них підвищили розмір заробітної плати, до бюджету додатково надійшло 141,8 тис. грн податку на доходи фізичних осіб, 172,7 тис. грн єдиного внеску, 11,8 тис. грн військового збору.

З початку 2023 року на комісіях з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та соціальних виплат при райдержадміністраціях та безпосередньо фахівцями Головного управління ДПС у Миколаївській області заслухано керівників 30 підприємств, з яких 28 погасили заборгованість із заробітної плати у сумі 16,8 млн гривень. У результаті бюджети усіх рівнів отримали понад 3 млн грн податку на доходи фізичних осіб та 3,7 млн грн єдиного внеску.

З метою профілактики порушень щодо оплати праці та дотримання норм законодавства в частині виплати мінімальної заробітної плати, податківцями проводяться позапланові перевірки суб’єктів господарювання.

Податкова служба не ставить собі за ціль перевірити та оштрафувати. Для нас найголовніше, щоб працівник був офіційно оформлений, соціально захищений, а з його заробітної плати сплачувались податки і збори. Все це повинні добре усвідомлювати як підприємці, роботодавці, так і наймані працівники.

Так, за результатами контрольно – перевірочної роботи, в частині легалізації зайнятості населення, підвищення рівня оплати праці та дотримання норм законодавства в частині виплати мінімальної заробітної плати, у січні – травні 2023 року працівниками управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Миколаївській області проведено 73 документальні перевірки. За порушення вимог податкового законодавства, виявлених у ході проведення перевірок суб’єктів господарювання, донараховано податків та зборів разом із штрафними санкціями та пенею у розмірі 555,8 тис. грн, які у повному обсязі надійшли до бюджету. 

Підприємства, установи, організації та фізичні особи-підприємці мають відповідально ставитися до оформлення належним чином трудових відносин зі своїми працівниками і не забувати, що виплата заробітної плати без сплати встановлених податків  є грубим порушенням законодавства.

Хочу звернутися до осіб, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців, вимагайте від роботодавців укладання з вами трудової угоди, запитайте чи зареєстрували вас у Пенсійному фонді України та чи перераховують за вас єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування .

Використання праці найманих осіб без належного оформлення трудових відносин, легалізація зайнятості населення і надалі перебуватиме на особливому контролі ДПС Миколаївщини.

Користуючись нагодою, хочу подякувати тим платникам, хто своєю працею та свідомим ставленням до сплати податків в бюджет наближає нашу Перемогу. Разом ми сила! Дякуємо вам! Слава Україні!

Ігор Кузьмін, в. о. начальника Головного управління ДПС у Миколаївській області.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube