Озброєння поспіхом. Партнери України зброю закуповують, але не постачають, або вона вже непридатна для бою, – The New York Times


06:0620.06.2023

Україна заплатила підрядникам сотні мільйонів доларів за зброю, яка не була поставлена, а деякі з широко розрекламованих озброєнь, подарованих союзниками, були настільки зношеними, що їх вважали придатними лише для того, щоб розібрати на запчастини.

Про це пише The New York Times.

ІншеТВ вважає цей матеріал важливим, тому ми переклали його для своїх читачів.

Українські урядові документи свідчать, що станом на кінець минулого року Київ заплатив постачальникам зброї понад 800 мільйонів доларів з моменту російського вторгнення в лютому 2022 року за контрактами, які повністю або частково не були виконані.

Двоє людей, причетних до закупівель зброї для України, розповіли, що деякі з відсутніх озброєнь зрештою були поставлені, а в інших випадках брокери повернули гроші. Але станом на початок цієї весни сотні мільйонів доларів були сплачені – в тому числі державним компаніям – за зброю, яка так і не була поставлена, сказав один з цих людей.

“У нас були випадки, коли ми платили гроші, але не отримували”, – сказав в недавньому інтерв’ю Володимир Гаврилов, заступник міністра оборони, який займається закупівлями озброєнь. За його словами, цього року уряд почав аналізувати свої минулі закупівлі і виключати проблемних підрядників.

Проблеми неминучі у шаленому темпі закупівель озброєнь, який спостерігається в Україні. З моменту вторгнення Росії минулого року західні союзники відправили Україні озброєння на десятки мільярдів доларів. Станом на минулий тиждень лише Сполучені Штати виділили близько 40 мільярдів доларів на військову допомогу (і ще більше на фінансову і гуманітарну допомогу), а європейські союзники також виділили десятки мільярдів доларів. Крім того, Україна витратила мільярди доларів на приватному ринку озброєнь.

Багато поставок від західних союзників включали сучасну зброю, таку як американські системи протиповітряної оборони, які довели свою високу ефективність проти російських безпілотників і ракет. Але в інших випадках союзники надавали застаріле обладнання, яке, в кращому випадку, потребувало капітального ремонту.

Близько 30 відсотків київського арсеналу перебуває на ремонті в будь-який момент часу – високий показник, за словами експертів з питань оборони, для армії, якій потрібна будь-яка зброя, яку вона може отримати для контрнаступу, що розгортається.

“Якби я був главою армії, яка подарувала Україні обладнання, мені було б професійно дуже соромно, якби я розгорнув речі в неправильному порядку”, – сказав Бен Баррі, експерт з питань сухопутних війн Міжнародного інституту стратегічних досліджень у Лондоні.

Нещодавня поставка 33 самохідних гаубиць, подарована італійським урядом, є тому прикладом. На відеозаписах видно, що з двигуна однієї з них валить дим, а з іншої витікає охолоджуюча рідина.

Міністерство оборони Італії заявило, що ці машини були виведені з експлуатації багато років тому, але Україна все одно попросила їх “відремонтувати і ввести в експлуатацію, враховуючи нагальну потребу в засобах для протистояння російській агресії”.

Українські урядові документи свідчать, що за ремонт 33 гаубиць Міністерство оборони заплатило $19,8 млн американському торговцю зброєю, компанії Ultra Defense Corporation, що базується в Тампі. У січні 13 з цих гаубиць були відправлені в Україну, але прибули “непридатними для виконання бойових завдань”, як зазначено в одному з документів.

Офіційні особи в Києві звинуватили американську компанію в тому, що вона не впоралася з роботою, яка мала бути завершена до кінця грудня. “Американська компанія, пропонуючи свої послуги, не мала попереднього наміру виконувати свої зобов’язання”, – написав 3 лютого директор департаменту оборонних закупівель Міністерства оборони України Володимир Пікузо в листі до генерального інспектора Пентагону.

Метью Херрінг, виконавчий директор компанії, рішуче заперечив звинувачення. “Кожна з них працювала, коли ми їх доставили”, – написав він у текстовому повідомленні цього місяця, заявивши, що українці не забезпечили належного обслуговування гаубиць після їх передачі. Це стосується і тієї, що мала витік охолоджувальної рідини, який, за його словами, “магічним чином з’явився після доставки в Україну”.

Генеральний інспектор Пентагону розслідує це питання, за словами американського чиновника з оборонного відомства та американця, який працював з Україною над закупівлею зброї.

Українські чиновники здебільшого утримуються від скарг на несправну техніку, щоб не ставити в незручне становище своїх благодійників. “До деяких гаубиць були питання щодо якості, але ми повинні пам’ятати, що це був подарунок”, – сказав пан Гаврилов.
Інший високопоставлений український чиновник сказав, що уряд у Києві втомився від запевнень, що у нього достатньо західного озброєння, тоді як деякі з них прибувають у поганому або непридатному стані, виведені з бою, щоб бути розібраними на запчастини.

Цей чиновник, як і деякі інші опитані, говорив на умовах анонімності, щоб відверто обговорити делікатне питання безпеки, яке може викликати тертя між союзниками. Міністерство оборони України відмовилося від коментарів.

Проблеми з озброєнням армії такі ж старі, як і сама пострадянська Україна, яка десятиліттями була розірвана між конкуруючими угрупованнями з різним баченням розвитку оборонної промисловості країни.

Після здобуття незалежності в 1991 році Україна заробила значні суми на розпродажі значних запасів озброєнь радянських часів. Арсенал країни скоротився, особливо за часів президента Віктора Януковича, проросійського лідера України на початку 2010-х років. У роки після анексії Росією Криму в 2014 році розгорілися палкі дебати про те, чи варто і до якої міри відроджувати свою збройну промисловість.

Але зміни відбувалися повільно, і коли минулого року Росія вторглася в Україну, Київ опинився у відчаї через брак зброї та боєприпасів. Його лідери намагалися знайти зброю, де тільки могли. Брокери, багато з яких були ненадійними, засипали Україну пропозиціями, сказав пан Гаврилов.

Документи, отримані The New York Times в результаті урядового аудиту цього року, показали, що деякі з найцінніших пакетів невиконаних контрактів укладені між Міністерством оборони і державними українськими збройовими компаніями, які функціонують як незалежні брокери. За останні місяці міністерство подало до суду щонайменше на дві з цих державних компаній через невиконані контракти, а Україна нещодавно оголосила про реформування, спрямоване на підвищення ефективності роботи цих компаній.

Були проблеми і з обладнанням, наданим Заходом, що призвело до того, що деякі з них постачалися із запізненням або непередбачувано, що ускладнювало планування контрнаступу України.

Звіт генерального інспектора Пентагону, опублікований наприкінці травня, ілюструє деякі з цих проблем.

Минулого літа підрозділ американської армії отримав наказ відправити 29 “Хаммерів” в Україну зі складу в Кемп-Аріфджан, базі в Кувейті. Хоча керівництво підрозділу раніше заявляло, що всі машини, окрім однієї, “повністю придатні для виконання завдань”, первинна перевірка після отримання наказу виявила, що 26 з них були надто зламані для бойових дій, згідно з доповіддю Пентагону.

До кінця серпня підрядники відремонтували трансмісії, розряджені акумулятори, усунули витоки рідини, розбиті фари, дверні замки і ремені безпеки, і повідомили, що всі 29 машин готові до відправки в Україну. Роботу перевірила армійська частина в Кувейті.

Але коли “Хаммери” прибули на базу в Польщі, офіційні особи виявили, що шини на 25 з них прогнили. Майже місяць пішов на те, щоб знайти достатню кількість запасних шин, що “затримало відправку іншого обладнання в Україну і вимагало значних трудовитрат і часу”, – йдеться у звіті Пентагону.

Ця ж армійська частина в Кувейті також мала відправити в Україну шість гаубиць M777 всього через кілька тижнів після початку повномасштабного вторгнення Росії. Однак, як виявилося, гаубиці “потребували значного технічного обслуговування” перед відправкою, оскільки вони перебували без регулярних перевірок протягом 19 місяців, йдеться у звіті Пентагону.

Принаймні одна з них була в такому поганому стані, що при спробі її використання “хтось би загинув”, дійшли висновку інспектори в березні 2022 року.

Через три місяці гаубиці були відремонтовані і відправлені на базу в Польщі. Але тамтешні чиновники все одно дійшли висновку, що всі шість “мають несправності, які роблять їх непридатними для виконання завдань”, – йдеться у висновках аудиту Пентагону. Перед відправкою в Україну їх відремонтували в Польщі.

Деякі системи озброєнь або настільки дефіцитні, або настільки вразливі до поломок, що Україна вітає принаймні частину несправного західного обладнання як джерело запчастин.

У січні міністр оборони Великої Британії Бен Воллес оголосив про заплановану передачу Україні самохідних гаубиць AS-90, в тому числі деяких у “різному стані готовності”. Дванадцять з них Україна повинна була “або відремонтувати, або використати на запчастини”, – йдеться в заяві Міністерства оборони Великої Британії, опублікованій у березні.

Високопоставлений український чиновник підтвердив, що вони були потрібні для постачання запчастин для інших.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube