В ООН оцінили наслідки підриву Каховської ГЕС – в Україні у 700 тис. людей не буде води, в Африці – хліба


09:5711.06.2023

Гуманітарна ситуація в Україні “набагато гірша”, ніж до прориву Каховської дамби, попередив головний чиновник ООН, відповідальний за надання допомоги.

Заступник Генерального секретаря Мартін Гріффітс заявив, що “надзвичайно” 700 000 людей потребують питної води, і попередив, що руйнівні наслідки повені в одній з найважливіших житниць світу майже неминуче призведуть до зниження експорту зерна, зростання цін на продовольство в усьому світі і зменшення кількості їжі для мільйонів нужденних.

“Це вірусна проблема, – сказав він в інтерв’ю агентству “Ассошіейтед Прес”. “Але правда полягає в тому, що це лише початок усвідомлення наслідків цього акту”.

Прорив греблі Каховської ГЕС і спорожнення її водосховища на Дніпрі в середу додали страждань регіону, який вже більше року страждає від артилерійських і ракетних обстрілів.

Україна утримує західний берег Дніпра, в той час як російські війська контролюють низинний східний берег, більш вразливий до повеней. Дамба і водосховище, необхідні для забезпечення прісною водою і зрошення на півдні України, знаходяться в Херсонській області, яку Москва незаконно анексувала у вересні і окупувала протягом останнього року.

Гріффітс сказав, що ООН, працюючи в основному через українські групи допомоги, надала допомогу 30 000 людей у затоплених районах, що знаходяться під контролем України. Він зазначив, що Росія досі не надала ООН доступ до підконтрольних їй територій для надання допомоги жертвам повені.

Гріффітс повідомив, що в середу він зустрівся з послом Росії в ООН Василем Небензя, щоб попросити російську владу “надати доступ нашим командам в Україні, щоб вони могли перетинати лінію фронту для надання допомоги, підтримки … українцям в цих районах”.

“Ми надаємо їм деталі, щоб дозволити Москві прийняти, як ми сподіваємося, позитивне рішення з цього питання”, – сказав він. “Я сподіваюся, що це станеться”.

За його словами, реагування на надзвичайну ситуацію має важливе значення для порятунку життів, “але за цим стоїть величезна проблема нестачі належної питної води для цих 700 000 людей” як на контрольованій Україною, так і на контрольованій Росією стороні річки.

Він також додав, що існує проблема затоплення важливих сільськогосподарських угідь і проблема забезпечення охолоджуючою водою Запорізької атомної електростанції, найбільшої в Європі, яка постачалася з дамби, що насувається.

Крім того, Гріффітс зазначив, що вода також накрила райони з наземними мінами, що залишилися з часів війни, “і те, що ми обов’язково побачимо, – це міни, що плавають там, де люди їх не очікують”, загрожуючи дорослим і особливо дітям.

“Отже, це каскад проблем, починаючи з того, щоб дозволити людям вижити сьогодні, і закінчуючи тим, щоб дати їм якісь перспективи на завтра”, – сказав він.

Гріффітс сказав, що через широкомасштабні наслідки “майже неминуче”, що Організація Об’єднаних Націй звернеться зі спеціальним закликом про виділення додаткових коштів на допомогу Україні, щоб впоратися з “абсолютно новим порядком величини” від прориву дамби. Але він сказав, що хоче почекати кілька тижнів, щоб побачити економічні, медичні та екологічні наслідки, перш ніж оголошувати заклик.

Гріффітс сказав, що він і керівник відділу торгівлі ООН Ребекка Грінспан також працюють над продовженням Чорноморської зернової ініціативи, яку Туреччина і ООН уклали з Україною і Росією в липні минулого року з метою відкриття трьох чорноморських портів в Україні для експорту зерна.

В рамках угоди було відвантажено понад 30 000 метричних тонн пшениці та інших продуктів харчування, що призвело до зниження світових цін на продовольство, які стрімко зросли після вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року. Угоду продовжували тричі, і термін її дії закінчується 17 липня.

Частиною угоди був меморандум, підписаний Росією та ООН, спрямований на подолання перешкод для поставок російського продовольства та добрив, на які Москва неодноразово скаржилася, що вони не виконуються.

Ключовою вимогою Росії було відновлення роботи трубопроводу між російським портом Тольятті на Волзі та чорноморським портом Одеса, який був закритий після нападу Росії на Україну. Ним транспортувався аміак, ключовий інгредієнт добрив.

“Відкриття цього трубопроводу і доставка аміаку через Чорне море на південь світу є пріоритетом для всіх нас, – сказав Гріффітс. “Аміак є важливим інгредієнтом для глобальної продовольчої безпеки”.

Пізно ввечері у вівторок надійшло повідомлення про розрив трубопроводу внаслідок обстрілу, але Гріффітс сказав, що ООН не може це підтвердити, оскільки трубопровід знаходиться посеред зони бойових дій.

“Ми, звичайно, дуже, дуже твердо стоїмо на тому, що нам потрібно відремонтувати його якомога швидше, – сказав він. “Будемо сподіватися, що він не дуже сильно пошкоджений”. Він сказав, що українці запевнили ООН, що дістануться до трубопроводу, який знаходиться на їхній території, “так швидко, як тільки зможуть”.

Гріффітс сказав, що українці розглядають відкриття трубопроводу як частину пакету, який також включає згоду Росії на відкриття четвертого чорноморського порту в Миколаєві для експорту більшої кількості зерна.

Переговори велися протягом останніх тижнів, в тому числі під час зустрічі в п’ятницю в Женеві між керівником відділу торгівлі ООН Грінспаном і заступником міністра закордонних справ Росії Сергієм Вершиніним.

“Ми ще не дійшли до цього, – сказав Гріффітс. “Я сподіваюся, що ми це зробимо”.



© Inshe.tv

Share Button
Twitter Facebook Google Plus Youtube