П’ятий енергоблок Запорізької АЕС виведений у стан «холодний зупин»


20:0009.06.2023

Розпорядженням Держатомрегулювання від 8 червня експлуатація енергоблоку №5 ЗАЕС обмежена станом «холодний зупин».

Про це повідомляється на сайті ДІЯРУ, передає Інше ТВ.

Як пояснюється, причина такого рішення – неможливість усунути виявлені порушень вимог ядерної та радіаційної безпеки, а саме: пункту 4. глави 1. розділу 4 Вимог до систем аварійного охолодження ядерного палива та відведення тепла до кінцевого поглинача, затверджених наказом Держатомрегулювання від 24.12.2015 № 233, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 16 січня 2016 р. за № 77/28207.

«В умовах втрати основного проєктного джерела підживлення бризкальних басейнів, необхідно негайно приступити до переводу енергоблоку №5 ЗАЕС у стан «холодний зупин», поки ще підтримується проєктний режим роботи необхідних систем охолодження», – йдеться в розпорядженні.

Обмеження експлуатації енергоблоку №5 Запорізької АЕС діятиме до усунення виявлених порушень.

Присутність постійно діючої міжнародної місії МАГАТЕ на Запорізькій АЕС сприятиме забезпеченню виконання вимог безпеки та контролю за дотриманням основних принципів безпеки, проголошених Генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі.

Нагадаємо, що експлуатація інших енергоблоків ВП «ЗАЕС» – №№ 1, 2, 3, 4, 6 – також обмежена станом «холодний зупин», відповідно до розпоряджень Держатомрегулювання від 18 серпня 2022 року та від 10 лютого 2023 року.

Як повідомляло Інше ТВ, 8 червня стало відомо, що рівень води в Каховському водосховищі перетнув «мертву точку», водозбір неможливий, зокрема, і для ЗАЕС.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube