Зеленський полетить в Японію на саміт “Великої сімки”, – Bloomberg


07:3119.05.2023

Президент України Володимир Зеленський поїде до Хіросіми, щоб особисто приєднатися до лідерів “Великої сімки”, повідомили джерела, знайомі з планами.

Про це пише Bloomberg.

Зеленський полетить на військовому літаку США до Японії після очікуваної зупинки в Саудівській Аравії для участі в саміті Ліги арабських держав, сказали джерела, які попросили не називати їхніх імен, обговорюючи конфіденційну інформацію.

Речник Ради національної безпеки США відмовився від коментарів.

Японські офіційні особи раніше заявляли, що Зеленський приєднається до інших віртуально, навіть незважаючи на те, що вони додали додаткову сесію щодо України в неділю, щоб врахувати графік українського лідера. Речник Міністерства закордонних справ Японії відмовився від подальших коментарів у п’ятницю.

Візит до Хіросіми, місця першої ядерної атаки 78 років тому, є особливо символічним з огляду на періодичні погрози президента Росії Володимира Путіна застосувати атомну зброю в Україні.

Лідери G-7 проведуть переговори щодо подальших дій у відповідь на вторгнення Росії в Україну під час зустрічей, які розпочалися у п’ятницю. Агентство Bloomberg повідомило, що країни домовилися про спільну роботу з відстеження російських алмазів, але не вдаватимуться до повної заборони на прибуткову торгівлю дорогоцінними каменями.

Шквал санкцій обмежив зростання, але не зміг стримати військовий напад Путіна на Україну, а російська економіка тримається на експорті сировинних товарів та енергоносіїв до країн, що не входять до G-7.

Минулого тижня Зеленський здійснив турне європейськими столицями, щоб обґрунтувати необхідність збільшення поставок зброї. Його поїздка до Берліна збіглася в часі з оголошенням Німеччиною найбільшого пакету допомоги, а прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак пообіцяв підтримку коаліції з надання Україні винищувачів західного виробництва, хоча жодних конкретних планів щодо цього не було визначено.

Досі незрозуміло, чи підпише президент США Джо Байден рішення про відправку американських літаків. Хоча Україна прагнула отримати більш сучасні винищувачі з перших днів російського вторгнення минулого року, західні уряди відмовляли їй у цьому через побоювання щодо ризику ескалації напруженості у відносинах з Москвою.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube