Під час нічної ракетної атаки на Київ пошкоджений 1 Patriot, – CNN


20:4816.05.2023

Російська армія, ймовірно, пошкодила американський зенітний ракетний комплекс Patriot американського виробництва під час масованого ракетного обстрілу Києва та Київської області в ніч на вівторок, 16 травня.

Про це повідомляє CNN із посиланням на офіційного представника Сполучених Штатів Америки.

За словами чиновника, США все ще оцінюють ступінь пошкоджень. Це визначить, чи потрібно відводити систему повністю назад, чи просто відремонтувати її на місці силами українців.

Міністерство оборони Росії заявило у вівторок в повідомленні в Telegram, що “високоточним ударом гіперзвукового ракетного комплексу “Кинжал” в місті Києві був уражений зенітно-ракетний комплекс “Патріот” американського виробництва”.

У вівторок українські офіційні особи заявили, що успішно перехопили всі шість гіперзвукових ракет, випущених росіянами, але українські військові відмовилися коментувати заяву росіян про те, що був уражений комплекс Patriot.

“Ми не можемо це коментувати. Ми не будемо коментувати російські джерела”, – заявив речник Повітряних сил ЗСУ Сергій Ігнат.

Наразі в Україні стоять два зенітно-ракетні комплекси Patriot, один з яких надали США, а другий – Німеччина та Нідерланди. Наразі незрозуміло, яка з цих систем була потенційно пошкоджена.

Минулого тижня офіційні особи США повідомили CNN, що Росія вже атакувала ці системи гіперзвуковими ракетами, в тому числі один раз 4 травня. Ця атака була невдалою, і українці успішно перехопили ракету до того, як вона встигла влучити в Patriot, заявили чиновники.

Але американські чиновники вважають, що росіяни змогли перехопити сигнали, які випромінюються з Patriot, що дозволило їм націлити систему на гіперзвукову ракету, відому як “Кинджал” або “Кіллджой”.

Трохи передісторії: Ракетна система Patriot має потужний радар для виявлення цілей на великій відстані, що робить її потужною платформою протиповітряної оборони, здатною перехоплювати балістичні ракети тощо.

Але радіолокаційне випромінювання, необхідне для виявлення загроз на відстані, також дозволяє ворогу виявити батарею Patriot і вирахувати її місцезнаходження. І на відміну від деяких засобів ППО меншої дальності, наданих Україні, які є мобільними і їх важче атакувати, велика батарея Patriot є більшою і більш стаціонарною системою, що дозволяє росіянам з часом вирахувати її місцезнаходження.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube