Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим – тільки вершечок айсберга (ФОТО)


14:3616.05.2023

Директор НАБУ Семен Кривонос підтвердив, що розслідування щодо суддів Верховного Суду— це однозначно одна із найрезонансніших справ за всю історію роботи НАБУ і САП.

Неправомірна вигода розміром у 2.7 млн доларів США для Голови Верховного Суду та адвоката може бути частиною більш широкої схеми корупційного тиску на суди.

Про це заявили на спільному брифінгу керівник САП  Олександр Клименко та директор НАБУ Семен Кривонос.

Виявити схему вдалося завдяки проникненню детективу НАБУ під прикриттям всередину злочинного угруповання. А епізод із «винагородою» для Голови Верховного Суду пов’язаний із ухваленням судом рішення в інтересах власника групи «Фінанси і кредит».

За словами Семена Кривоноса, ця справа наочно, а не декларативно демонструє головні пріоритети нового менеджменту як НАБУ, так і САП. Адже ці правоохоронні органи вперше викрили корупцію такого рівня державних діячів.

Зараз тривають слідчі дії, метою яких є виявлення як всіх фігурантів конкретного епізоду, так і діяльності злочинного угруповання в цілому. На думку Олександра Клименка, там ця злочинна схема могла впливати і на інші суди України, тому її важливо було зупинити тут і зараз.

Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 1
Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 9
Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 3
Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 10
Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 5
Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 11

Попередня правова кваліфікація – ч.4 ст 368 ч.4 ст.369,  КК України. Вирішується питання про повідомлення про підозру.

Керівництво НАБУ та САП закликає медіа та громадськість приділити цій справі максимальну увагу, з огляду на її резонансність.

Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 7
Корупція у Верховному Суді. Епізод із Князевим - тільки вершечок айсберга (ФОТО) 12

ДОДАТКОВО. ПОДРОБИЦІ СПРАВИ

Після отримання інформації  про існування злочинного угруповувано у сфері судової гілки влади та її вищого керівництва детективи бюро реалізували операцію під прикриттям. Завдяки оперативному проникненню в злочинне угрупування вдалося викрити та задокументувати ряд епізодів діяльності злочинної організації.

Зокрема, внаслідок проведеного комплексу оперативно-технічних заходів бюро здобуло інформацію про контакти бізнесмена-власника групи «Фінанси і кредит» з одним із адвокатів-керівником адвокатського обʼєднання. В ході розслідування з’ясувалося, що адвокатське об’єднання   використовувалося для маскування злочинної діяльності. Під виглядом адвокатських послуг та юридичного супроводу, учасники угруповання домовлялися із суддями про ухвалення рішень в інтересах їхніх «клієнтів» (фізичних або юридичних осіб) за певну «винагороду».

Адвокат виступив посередником в передачі незаконної винагороди керівництву Верховного Суду для подальшого прийняття судового рішення в інтересах бізнесмена.

За кілька днів після встановлення контакту, 15 березня, мало відбутися засідання по справі, але його було перенесено на виконання попередньої домовленості. Записи розмов підтверджують домовленість такого перенесення, зі слів фігурантів, на термін від двох тижнів до місяця. Також зафіксовано прохання підтвердити «готовність» до такого перенесення, до збору повної суми хабаря.

Після того відбувалася поступова передача коштів від бізнесмена до адвоката і, нарешті, на початку квітня вся сума була зібрана та покладена у банківське сховище для зберігання.

19 квітня Верховний Суд ухвалив рішення на користь бізнесмена, а вже 1 травня Голова ВС надав вказівку іншим учасникам угруповання щодо сум та порядку розподілу між деякими членами Великої Палати, які брали участь у ухваленні відповідного рішення.

3 травня була передана перша частина коштів, а 15 травня відбулася передача другої частини.

Під час проведення невідкладних слідчих дій, було вилучено частину предмета злочину, в тому числі під обшуку у головного фігуранта та інших учасників злочинного угрупування.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube