На конях, у костюмах, та на ношах. В Туреччині завершились президентські вибори – Ердоган роздавав гроші (ФОТО, ВІДЕО)


17:5614.05.2023

Закрилися виборчі дільниці для голосування на виборах президента та парламенту у Туреччині. Очікується, що за день проголосують понад 64,1 мільйона виборців. Близько 4,9 мільйона людей проголосують уперше. Перші результати підрахунків стануть відомі уже після 23.00 за турецьким часом. 

Не без фальсифікату 

У цілому, день виборів минув організовано і спокійно. Втім, як повідомляють у соцмережах, у  Стамбулі все ж було декілька бійок, а також зафіксували декілька фальсифікацій на вибочих дільницях по всій території країни, пише Главком.

Зокрема, під час підрахунку бюлетенів перед голосуванням на виборчих дільницях, створених у початкових школах Шумер Деніз та Тегмен Калмаз, а також у середніх школах Кютюкчу Алібей, Каваклідері та Мімар Кемаль в місті Анкара, було виявлено бюлетені без печаток.

Спостерігачі від опозиції викрили голову виборчої дільниці у Стамбулі у тому, що він хотів проголосувати у бюлетенях замість виборця. В результаті останній був усунений з посади голови, а потім заарештований.

Також у соцмережах було опубліковано відео, як хтось проставляє печатки у бюлютенях навпроти імені діючого президента Ердогана. Заступник голови опозиційної  Народно-республіканської партії Кемаля Киличдароглу Огуз Каан Салиджі сказав, що невідомі особи побили члена виборчої  комісії від їх політичної сили у селі Мінаре в районі Харран турецької провінції Шанлиурфа, а потім проголосували за президента Таїпа Ердогана та правлячу Партію справедливості та розвитку. Салиджі зазначив, що вони не змогли зв’язатися з губернатором Шанлиурфи Саліхом Айханом і начальником місцевої поліції, бо їхні телефони були вимкнені. 

А на одній із вибочих ділянок у Стамбулі, у районі Умраньє прямо під час виборів обвалилась стеля. На щастя, постраждалих немає.

Міністр внутрішніх справ Турецької Республіки Сулейман Сойлу, у свою чергу, повідомив виданню Anadolu, що у місцях для забезпечення безпеки голосування у день виборів задіяно понад 600 000 співробітників силових структур, щоб виборчий процес пройшов якнайкраще.  Він також повідомив, що повідомлень про серйозні порушення на разі немає. 

Голосують всі 

У Туреччині обіцяють рекордну явку, в районі 80-90%. Яскравими прикладами бажань проголосувати стали Яшар Юрюк (62 роки) з переломом бедра, громадянка з кисневим балоном, і 110-річна жінка, Сагіє Курті яка теж не полінувалась прийти і віддати свій голос прямо на виборчу дільницю. Для тих, хто не може залишити свій будинок або лікарняне ліжко, встановлюються переносні скриньки. Вони доставляються до місця знаходження виборця, щоб він міг проголосувати в приватному порядку.

На конях, у костюмах, та на ношах. В Туреччині завершились президентські вибори - Ердоган роздавав гроші (ФОТО, ВІДЕО) 1
На конях, у костюмах, та на ношах. В Туреччині завершились президентські вибори - Ердоган роздавав гроші (ФОТО, ВІДЕО) 5

Як альтернативу виборців можуть доставити на машинах швидкої допомоги. Виборчий орган також надав спеціальні бюлетені для людей з вадами зору. Вони написані шрифтом Брайля, щоб громадяни з порушеннями зору могли голосувати незалежно та конфіденційно. Ці заходи гарантують, що всі громадяни можуть гідно брати участь у демократичному процесі.

Деякі громадяни дуже оригінально підійшли до  голосування, і перетворили його на свято. Приімром, у турецькому місті Дюздже тренер збірної з тайського боксу Мухаммед Бішгін прискакав на голосування на коні у костюмі яничара.

На конях, у костюмах, та на ношах. В Туреччині завершились президентські вибори - Ердоган роздавав гроші (ФОТО, ВІДЕО) 3
На конях, у костюмах, та на ношах. В Туреччині завершились президентські вибори - Ердоган роздавав гроші (ФОТО, ВІДЕО) 6

У стамбульському районі Есенюрт виборець на ім`я Назим прибув на виборчу ділянку в османському одязі та з папугою, Бюлент Акай з Бурси – також був одягнений у національний одяг.

Також помітили жінку у прапорі із зображенням діючого президента і виборця у костюмі людини-павука, та виборця який прийшов на виборчу дільницю із власним столом. Щоправда причин свого вчинку він не пояснив. 

Чинний президент Реджеп Таїп Ердоган віддав свій голос в одному з районів Стамбула, а після того вирушив до Анкари. 

Його ключовий опонент, спільний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу, та третій кандидат Сінан Оган голосували в Анкарі. 

Киличдароглу після голосування зазначив у коментарі ЗМІ, що “усім нам не вистачало демократії” та висловив сподівання, що “у цю країну прийде весна і весна завжди триватиме”. 

Якщо жоден з кандидатів не набере більше 50% голосів, президентські перегони визначать переможця у другому турі 28 травня.

Останні соцопитування свідчили, що Киличдароглу випереджає Ердогана на п’ять процентних пунктів. 

Дуже жорстка виборча кампанія у Туреччині пов’язана з тим, що саме зараз існує найвищий шанс опозиції здобути перемогу – настільки близькі рейтинги у ключових кандидатів на пост президента країни. Буквально напередодні голосування вони перебувають у рамках статистичної похибки, пише УНІАН.

А головна інтрига пов’язана із тим, що це найвищий шанс опозиційного кандидата перемогти у першому турі. І з цією інтригою пов’язані, наприклад, такі кроки Ердогана перед виборами, як різке підняття – на 45% – зарплат бюджетникам. Це – спроба заручитися їхньою підтримкою.

По-перше, враховуючи, що основний електорат Ердогана живе якраз не у великих містах, не в столиці, не в Стамбулі, а у віддалених селах, у регіонах, то цей фактор для нього особисто набуває важливого характеру. Річ у тім, що в таких регіонах роботи менше й рівень зарплат нижчий. Держслужба – чи не єдиний вид гарного заробітку.

По-друге, саме держслужбовці складають кістяк виборчих комісій, беруть участь у підрахунку голосів. Тому такий крок Ердогана можна розцінювати як політичну технологію, яка, за умов жорсткої боротьби “ніздря в ніздрю” може забезпечити завдання мінімум – не допустити, щоб опозиційний кандидат переміг у першому турі. Та й у другому це теж гратиме на руку чинному президенту.

Ще один цікавий момент цієї виборчої кампанії – заява про втручання у неї росіян. Вона пов’язана з кількома епізодами. По-перше, через вкид проти одного із противників Ердогана на нинішніх виборах, кандидат змушений був залишити виборчі перегони – не витримав війни компроматів. При цьому провідний кандидат від опозиції, головний суперник Ердогана Кемаль Киричдароглу натякнув, що за цим може стояти Росія.

По-друге, я сам бачив ролик, на якому вже Киричдароглу, який є прихильником проєвропейського курсу країни, виступає за скасування реформ, які провів Ердоган для посилення позицій президента, обіцяє віддати частину повноважень парламенту для збалансування гілок влади, раптом визнає анексію Росією Криму, Абхазії, Осетії… Тобто людина, яка постійно заявляє про західний курс, раптом каже таке, чого навіть Ердоган собі не дозволяв. Але це виглядало настільки реалістичним, що я був шокований. Дуже важко було зрозуміти, що це дипфейк.

По-третє, все це розганялося російськими телеграм-каналами, іншими соцмережами. Тобто не важко було зрозуміти, звідки “вуха стирчать”. Водночас люди, які не володіють критичним мисленням, або які не хочуть перевіряти інформацію, можуть у такі фейки повірити. А в умовах жорсткої боротьби кандидатів за пост президента Туреччини це може стати вирішальним фактором.

Заява Киричдароглу, спрямована на Росію, – це удар на упередження, це попередження РФ, щоб вона не втручалася. Але йде брудна боротьба, і Росія справді може підіграти Ердогану, взявши “удар” за ці звинувачення на себе. Звісно, прямо не визнаючи провину, адже довести її юридично неможливо.

І якщо вибори не закінчаться першим туром, то до другого варто чекати ще більшого напруження.

Ще здивувало на турецьких виборах те, що чинний президент, кандидат на цю посаду Реджеп Таїп Ердоган роздавав гроші просто на виборчій дільниці.

Як повідомляють турецькі ЗМІ, Ердоган роздавав купюри по 200 лір, що приблизно еквівалентно 380 гривням. Поруч з ним була дружина – перша леді Туреччини.

Втім, підкупом виборців це не вважатимуть, оскільки гроші він роздавав дітям, а вони не голосують.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube