В Україні вперше винесли вирок митрополиту УПЦ (МП): він визнав, що винен у злочинах


14:5212.05.2023

За матеріалами СБУ районний суд м. Кропивницький вперше в Україні виніс вирок високопоставленому клірику УПЦ (МП), екскерівнику Кіровоградської єпархії митрополиту Іосафу.

Він та секретар цієї установи повністю визнали свою вину у злочинах, які їм інкримінувала Служба безпеки.

Про це повідомили в пресцентрі СБУ, передає Інше ТВ.

Екскерівника Кіровоградської єпархії засуджено за ч. 2 ст. 28 та ч. 1 ст. 161 Кримінального кодексу України (порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної, регіональної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками, вчинене за попередньою змовою групою осіб). Враховуючи співпрацю зі слідством, суд призначив їм 3 роки позбавлення волі з іспитовим терміном 2 роки, а також заборонив на 1 рік займати посади керівників релігійних управлінь та єпархій.

Як повідомляло Інше ТВ, за даними слідства, єпископ входив до найближчого оточення предстоятеля РПЦ кирила (володимир гундяєв), з яким координував поширення прокремлівських поглядів в регіоні. Вказівки від кураторів з москви Іосаф отримував у вигляді письмових циркулярів, а також під час особистих зустрічей на території росії.

Під час обшуків на території єпархії правоохоронці виявили значну кількість проросійських  друкованих матеріалів і документи із доказами листування з московськими “кураторами”. У знайденій літературі ставили під сумнів українську державність і вихваляли кремлівський режим.

Експертиза, яка була проведена в рамках кримінального провадження встановила, що діяльність митрополита загрожує державній безпеці України.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube