Сьогодні – День пам’яті та перемоги над нацизмом, завтра – День Європи, – звернення Зеленського (ВІДЕО)


09:3008.05.2023

Президент Володимир Зеленський опублікував звернення до українців і світу з нагоди Дня пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Він наголосив, що Україна повернене собі чесну історію без ідеологічних домішок.

Про це він сказав у відеозверненні.

“Ми повертаємо нашій державі чесну історію без ідеологічних домішок. Саме 8 травня більшість народів світу згадує велич перемоги над нацизмом. Саме 8 травня світ вшановує памʼять усіх, чиї життя забрала та війна. Саме 8 травня набрав чинності Акт про беззастережну капітуляцію вермахту”, – заявив Зеленський.

Глава держави повідомив, що подав до Верховної ради України законопроект, яким пропонується встановити 8 травня Днем памʼяті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

“Ми ніколи не забудемо внесок українського народу в перемогу над нацизмом. І ми не дамо брехати, ніби перемога в тій війні могла відбутись і без участі якоїсь країни або народу. Як тоді ми разом знищували зло, так і зараз ми разом знищуємо аналогічне зло. На жаль, зло повернулося. Хоч агресор тепер інший, у нього та сама мета – поневолення або знищення. І як тоді ми спиралися на спільну силу вільних народів, так і зараз ми бʼємося проти зла разом із вільним світом, разом із вільною Європою. І ми переможемо! Буде день нашої перемоги – День перемоги України. Буде!” – зауважив Зеленський.

Президент нагадав, що багато років тому на нашому континенті була встановлена традиція святкування саме 9 травня Дня Європи – для відзначення досягнутих миру та єдності.

“Сьогодні єдність на нашому континенті наближає нас до відзначення першого дня нашого миру. І правильно буде разом з усією вільною Європою відзначати День Європи”, – вважає глава держави.

Тож він заявив, що сьогодні підписав відповідний указ, і щороку відзавтра 9 травня ми будемо вшановувати нашу історичну єдність – “єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм. Єдність, яка наближає мир”.

“Вічна памʼять усім загиблим у Другій світовій війні! Слава кожному і кожній, хто бився проти нацизму та переміг! Слава всім нашим героям різних часів, яким ми однаково завдячуємо нашим життям!” – додав Зеленський.



© Inshe.tv

Share Button
TwitterFacebookGoogle PlusYoutube